Gazdík: Rychlejší práci vlády brzdí spory

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

10. 5. 2011

Vláda Petra Nečase ve sněmovně přežila hlasování o nedůvěře. Říká, že je čas na akceleraci reformních kroků. Kabinet se při svém vzniku označil za vládu rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci. Ale  není spíše  vládou neustálých hádek, osobních sporů, která se utápí v malichernostech? I o tom teď více s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petrem Gazdíkem, pěkné odpoledne přeji.

Pěkné odpoledne.

Pane předsedo, prý čekáte, že se rozpory ve vládě  ještě rozjedou. Proč?

Já jsem reagoval včera na vyjádření našich koaličních partnerů, jak Věcí veřejných, tak pana premiéra Nečase, jaksi vzájemné spory našich koaličních partnerů se staly už v koalici evergreenem a díky tomu ta vláda podle našich představ nefunguje. Nefunguje tak, jak by měla. A mohli bychom některé věci probírat více rychleji a mohlo by dojít jaksi, ta situace by mohla  být lepší.

Počkejte, takže vláda nefunguje nebo nefunguje, jak byste si představovali, nebo to znamená, že ty kroky nejdou tak rychle, ale nakonec se k nim tedy doberete ...

Vláda funguje, ale právě vládu brzdí některé spory. Myslím, že to každý, každý občan, který sleduje dění, dění na politické scéně vnímá velmi podobně.

A nenapomáháte tomu třeba také vy, třeba konkrétně ministr financí Miroslav Kalousek, když finanční analytický útvar ministerstva financí zkoumá transakce, které proběhly v souvislosti s šestimilionovým sponzorským darem Michala Babáka Věcem veřejným?

Promiňte, finančně analytický útvar, stejně tak jako orgány činné v trestním řízení ...

Já tomu rozumím, že dělají práci, kterou by dělat měli, ale nemělo by to být třeba tak, že by ty informace neměly unikat na veřejnost?

Samozřejmě, že by neměly. Nicméně já nejsem ani ministrem financí ani to, abych zjistil, jaký je důvod, jak je možné, že něco, něco, něco takového uniká. Tak, jak unikají informace z policejních spisů a tak dále. Samozřejmě, že to není v pořádku. Nicméně to, že by měl ministr, jakýkoliv ministr nějakým způsobem zasahovat do zákonem stanovených procedur, považuje za, za, za prostě nemožné ...

To nikdo ani nenaznačil, ani bych si to nedovolil. Ale spíš jsem mířil k tomu, že vám nemusí být proti srsti, že se objevují podobné informace, které v očích veřejnosti mohou poškozovat koaliční partnery.

Nám to proti srsti je. Já si myslím, že tato země potřebuje stabilitu a klid. Jakákoliv, jakýkoliv další koaliční skandál, jakékoliv další podezření z čehokoliv nezákonného určitě není dobře pro tuto koalici a není dobře hlavně pro tuto zemi.

Je dobře, že se shodujete na klidu s premiérem Petrem Nečasem. Ten, zdá se, také volí klidnější variantu. O víkendu naznačil, že by nakonec v jeho vládě k žádným personálním rošádám také nemuselo docházet. Je to pro vás problém, nebo je jedno, kdo v té vládě sedí, hlavně když se reformy posunou.

Já si myslím, že toto je věc, která mi nepřísluší. Je to věcí pana premiéra Nečase.

Jste přece jenom předsedou poslaneckého klubu jedné z koaličních stran. Ptám se tedy, zda je důležité, kdo v té vládě je, nebo zda se povedou ty kroky.

Samozřejmě, že je důležité, kdo v té vládě je, ale kroky ministrů a jejich práci musí posuzovat pan premiér Nečas, nikoliv předseda poslaneckého klubu.

No, ono to vypadá tak, že teď se ostřelují premiér s Věcmi veřejnými, protože premiér říká:"Změny nebudou možné nutné," Věci veřejné říkají:"Nedovedeme si představit, že budou reformy, pokud nebudou změny." Vy jako v minulosti, teda respektive v minulosti se ten termín používal s lidovci. Vy ale jako taková klidná síla ve vládě, vám je to jedno, hlavně ať se skutečně věci dějí bez toho, co  se děje okolo?

Pane redaktore, nám rozhodně není jedno, co se ve vládě děje. Jsme pevnou součástí té vlády. Nicméně tyto věci, které vzpomínáte, to, jestli jedna strana říká to a druhá strana říká ono, si myslím, není vhodné si vzkazovat přes média. Takové věci bychom měli řešit na koaličních jednání u společného stolu. A tam si myslím, že je to místo. A nepovažuju za šťastné, že jedna nebo druhá strana si ty věci vzkazuje přes  média.

A když říkáte, že je nezbytné ty záležitosti probírat u společného stolu, bude se třeba konat k požadavku Věcí veřejných, které říkají, že vláda by kromě jiných měla spojit hlasování o důvěře také se zákonem o veřejných zakázkách, nebo je to i pro vás tak podstatný zákon, že jste nakloněni tomu, aby skutečně vláda tu důvěru s tím zákonem spojila?

Já si to dovedu velmi představit. Tento zákon považuji za jeden ze zásadních zákonů. A dokonce věci, které tam i Věci veřejné už dnes považují za zásadní, tak jak navrhovaly na jednáních naši poslanci. Já právě sedím na poslaneckém klubu TOP 09 a Starostové, který před malou chvílí přijal usnesení, že poslanecký klub požádá pana premiéra Nečase, aby se v této době konaly koaliční schůzky pravidelně, nejlépe každý týden. K tomu, abychom si ty věci skutečně nevzkazovali přes média, ale abychom je řešili u jednacího stolu.

A není riziko, že pokud se budete scházet každý týden, že budete ještě rozhádanější než dosud?

Povinností všech, všech partnerů je, abychom jednali, abychom věci řešili. Od toho nás voliči zvolili. To, jestli budeme nebo nebudeme rozhádanější, já neumím v tuto chvíli předvídat, nejsem jasnovidec.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, děkujeme a na slyšenou.

Také děkuji, na slyšenou.

Český Rozhlas - Rádio Česko, 10. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme