Gazdík: Rusnokova vláda nemůže získat důvěru

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

22. 7. 2013

Prezident Miloš Zeman pokračoval v jednáních s šéfy poslaneckých klubů o podpoře vládě Jiřího Rusnoka. Jeroným Tejc z ČSSD se s prezidentem shodl, že nechtějí zpět vládu pravicové koalice. Naopak Marek Benda z ODS po setkání prohlásil, že občanští demokraté Rusnokovu vládu nepodpoří. Za prezidentem Zemanem do lánského zámku dnes přijel i předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Dobrý večer.

Hezký dobrý večer vám i posluchačům.

Pane poslanče, TOP 09 a Starostové tedy odmítají zatím podpořit vládu Jiřího Rusnoka. Změnil se váš postoj nějak po jednání s panem prezidentem?

Určitě ne. Ta vláda podle našeho názoru nevychází z parlamentní demokracie, nemá oporu v Poslanecké sněmovně, žádný z těch ministrů neprošel testem přímé volby a je to spíše vláda přátel Miloše Zemana a ne vláda, která by měla základ v Poslanecké sněmovně. Je to nový exces, který tady nikdy nebyl. Česká republika je parlamentní demokracií a vlády by měly být tvořeny na základě většiny v parlamentu.

Slíbil vám prezident Zeman něco výměnou za vaši případnou podporu vládě?

S panem prezidentem Zemanem to byla víceméně přátelská diskuse. On si uvědomuje, že postoj TOP 09 a Starostů v této věci je jasný a neměnný, nicméně on mně představil to, důvody, proč jmenoval Rusnokovu vládu. Řekl mně, v čem spatřuje klady Rusnokovy vlády. Já ty věci od pana prezidenta respektuji, nicméně názor poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů je v tomto směru neměnný a jasný.

Někteří představitelé vašeho uskupení vyjádřili názor, že je třeba bránit parlamentarismus vůči snahám prezidenta Zemana. Proč jste tedy za prezidentem vlastně jezdil? Nebylo by lepší jednat o případné podpoře přímo s premiérem?

Já jsem byl osloven od pana prezidenta republiky k tomu, abych ho navštívil. Já si myslím, že je uctivé a slušné, aby v případě, že jsme osloveni od prezidenta republiky či od kohokoliv jiného, a vyzváni k návštěvě, tak tu návštěvu uskutečníme. Já si s Milošem Zemanem osobně velmi rozumím. A byť máme jiné politické názory a na mnoha věcech se neshodneme, tak se vzájemně respektujeme a myslím, že politici by spolu měli mluvit velmi často a já si vážím toho, že pan prezident Zeman mluví s politiky. A byť se neshodneme, tak není důvod, proč bychom spolu nemluvili a proč bychom se nenavštívili.

Nezdá se vám, pane předsedo, že rozhodnutí TOP 09 a Starostů z minulého týdne jaksi odmítnout hlasovat pro rozpuštění sněmovny by se nakonec mohlo ukázat jako chyba v případě, že vláda Jiřího Rusnoka dostane důvěru, jako chyba z vašeho pohledu tedy myslím?

Předně si myslím, že vláda Jiřího Rusnoka nemůže získat důvěru. Pokud tady existuje jasná poslanecká většina 101 poslanců pro vládu Miroslavy Němcové, tak matematicky není možné, aby získala vláda Jiřího Rusnoka důvěru. To je jedna věc. Druhá věc, rozpuštění sněmovny se má dle mého názoru a dle názoru našeho poslaneckého klubu konat, a já se mu nebráním, v případě, že v Poslanecké sněmovně neexistuje jasná většina. V případě, že se Poslanecká sněmovna není schopná na ničem shodnout. Tady ale jasná většina v Poslanecké sněmovně existuje. My se nacházíme dokonce v období politické krize, kdy prezident proti ústavním zvyklostem jmenoval vládu, která nemá oporu v Poslanecké sněmovně. A v takovém případě rozpustit Poslaneckou sněmovnu by znamenalo, že by prezident v příštích x měsících mohl dělat s touto zemí, co chce. My se nedomníváme, že je to dobře. Česká republika je parlamentní demokracií a o základních věcech v České republice má rozhodovat parlament, nikoliv prezidentský či poloprezidentský systém.

Říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Děkujeme za váš čas a na shledanou.

Hezký večer. Na shledanou.

Jan Richter

Český rozhlas Radiožurnál, 22. 7. 2013

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme