Gazdík: Radek John je poslední véčkař

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

26. 5. 2011

Má současná vládní koalice ještě smysl? Je možné zapomenout na všechny aféry Věcí veřejných a vládnout s nimi v klidu dál? Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík říká, že o tom rozhodne až nadcházející konference této strany, a dodává: „Jestli se véčkaři neočistí, tak to bude problém.

Co říkáte na výsledek internetového hlasování Věcí veřejných a tedy vítězství Radka Johna?

Myslíte Radka Johna – posledního véčkaře? Protože on je sice předseda, ale vždyť ho – chudáka – nikam nezvou, na žádné důležité porady. A on jim furt věří a oni o něm mluví za jeho zády. To je neuvěřitelné. Radek John je opravdu poslední véčkař.

A ten výsledek?

Domnívám se, že se to dalo čekat.

Myslíte, že to hlasování bylo regulérní?

K internetovému hlasování politická kultura v naší zemi ještě rozhodně nedospěla. Zvláště ne u Věcí veřejných po jejich skandálech, kdy se ukazuje, že jsou řízeny úplně jinak.

Myslíte si, že se Věci veřejné po volbách nějak změní?

Důležitý moment ještě přijde. Na jejich nadcházejícím sněmu se totiž ukáže, jak ta strana vlastně funguje. Teď se zdá, že Věci veřejné jsou řízeny Vítem Bártou, že on je vlastně jakýmsi superguru a ti ostatní se mu podřizují a dělají všechno, co on chce. Pakliže se na tom sněmu nestane, že ti zespoda řeknou, že takhle ne, že to takhle už dále nechtějí, tak to bude problém. To bude důkaz, že ta strana je řízena způsobem svrchu dolů, což do demokratické společnosti nepatří. To je spíš prvek diktatur. A bude to problém i pro nás. Bude problém se dohodnout.

A jak to poznáte?

Z toho sněmu budou nějaké mediální výstupy. Jestliže tam členové Věcí veřejných nepovstanou a nebudou tam diskutovat o tom, že takto je to špatně, že třeba chtějí, aby se Vít Bárta více stáhl, aby tu stranu tak neřídil, tak to bude jasný signál.

Vít Bárta prohlásil, že nebude kandidovat ani na místopředsedu, ale Radek John s ním i přesto počítá jako s koaličním vyjednávačem.

O další roli Víta Bárty rozhodne jen on sám. Musí se sám rozhodnout, o co mu skutečně jde. Jestli o sebe samého, svoji firmu, svoji stranu nebo o tuto zemi. A překonat sebe samého nebývá jednoduché.

Co si vůbec myslíte o Vítu Bártovi a jeho politické kariéře?

Nepochybuji o tom, že Vít Bárta je extrémně schopný manažer. Několikrát jsem mu říkal, že rozdíl mezi námi dvěma je v tom, že já jsem byl starostou obce a on pracoval ve své firmě – na svém. To je naprosto něco jiného, když poroučíte zaměstnancům své firmy a když jednáte se stranickými kolegy, svými zastupiteli, se svými občany a přesvědčujete třeba padesát lidí o tom, kudy by mohla vést kanalizace.

Je z vás cítit velký despekt vůči Věcem veřejným. Proč s nimi chce vaše strana po těch všech skandálech ještě vládnout?

Já si hrozně rád nechám poradit, s kým jiným bychom měli vládnout. Voliči nějakým způsobem rozdali karty a my nemáme žádnou jinou možnost. Už jsem někde zaslechl, že se této vládě říká „vláda veřejného nečasu“. Teď je ale před námi červnová schůze poslanecké sněmovny a doufám, že to vládnutí bude mít konečně nějaký větší efekt v podobě schválených reformních zákonů. My to nemůžeme položit na základě nějakých tajných nahrávek. To by nebylo odpovědné.

To ale nejsou jen nahrávky. Těch důkazů o podivném fungování Věcí veřejných už je přece víc.

Je otázka, čemu říkáme důkaz. Jestli budeme dělat politiku na základě tajných nahrávek, tak je cosi shnilého v této zemi. Na druhou stranu jsou tady důkazy, že například není úplně v pořádku financování Věcí veřejných, což bylo na té tajné nahrávce víceméně potvrzeno. My jsme proto Věci veřejné okamžitě požádali, aby zveřejnily veškeré své účetnictví. Dnes ale nemůžeme říct: „Běžte pryč z koalice, my vás nechceme, protože máme nějaké podezření.“ Druhý den bychom si vyslechli, že jsme jim neumožnili bojovat proti korupci. To, z čeho jsou sami podezřelí, by obrátili proti nám. Oni musí jasným způsobem předložit svoje stranické účetnictví a nejenom to, ale i účetnictví vydavatelství Pražan, protože se objevilo podezření, že i přes ně tečou do jejich strany peníze. To jsou velmi závažná obvinění a oni je musí vyvrátit.

Už máte nějakou odpověď na svou výzvu?

Nejprve říkali, že nám nic neukážou, což vidím jako zásadní problém. To by byl i relevantní důvod k tomu, aby z koalice odešli. Teď už ale mluví o tom, že si nechají vypracovat audit. Ale po auditech k pražské Opencard, kdy každý zjistil něco zcela opačného, začíná být toto slovo tak trochu zprofanované. Pakliže by Věci veřejné kývly na nezávislého auditora, kterého bychom vybrali my, tak by problém nebyl. Nesmí tam být elementární podezření z toho, že je audit jakýmkoliv způsobem manipulován. To by ale mělo být přece především v jejich zájmu. Pokud ty pochybnosti nebudou chtít vyvrátit, tak pro nás nebude lehké s takovou stranou vládnout.

A máte nějaký plán B?

Předčasné volby.

To byste s největší pravděpodobností šli do opozice, protože by je vyhrála ČSSD.

Tak bychom šli do opozice.

A mají takový názor všichni vaši poslanci?

Myslím, že poslanci TOP 09 a Starostů by s tím neměli problém.

A co menšinová vláda s ODS s podporou Věcí veřejných?

To předbíháme. To by byla otázka nějakého třetího nebo čtvrtého kroku.

Radek John ale říká, že vy je z té koalice nechcete pustit, že oni by klidně už dávno z vlády odešli.

Omlouvám se, já vím, že Radek John je předseda Věcí veřejných, ale já nevím, jestli to zase on konzultoval s těmi, co se scházejí někde na mejdanech bez něj. Nepamatuju se, že by se o něčem takovém na nějakém koaličním jednání hovořilo. Tady platí nějaká koaliční smlouva, a pokud Věci veřejné o něčem takovém uvažují, tak ať ji vypoví. Pokud my se dostaneme do situace, kdy si řekneme, tak dost, už to překročilo únosnou mez, tak ji vypovíme my. Ale zatím nikdo nic takového neudělal, až to udělá, tak teprve budeme jednat, co dál.

A chcete, aby Věci veřejné případně podpořily vaši menšinovou vládu, nebo je chcete mít ve vládě?

My říkáme, že chceme udržet tuto koalici. Tato koalice má ve sněmovně 115 hlasů a je schopna z aritmetického hlediska prosadit reformy. Máme teď proti sobě dvě hodnoty. Jedna hodnota jsou reformy, které tato země potřebuje, a druhá hodnota je něco, čemu říkám občanská kocovina nebo občanská skepse. Lidé čekali, že po stylu vládnutí Paroubka nebo Topolánka – po té vyhrocené a konfliktní atmosféře, že teď tady bude stabilita a klid. Stabilita a klid ale nenastala, protože do poslanecké sněmovny přibyla strana, která hraje na momentální efekt, která má svoje vlastní problémy a je příčinou neklidu v koalici.

Takže raději s Věcmi veřejnými než bez nich?

Ano, ale také je budeme důrazně žádat, aby změnily svůj politický styl a přestaly být takzvanou opozicí v koalici, k čemuž se několikrát veřejně přihlásily. Já jsem dokonce slyšel, že jejich nejvyšší představitelé říkají, že oni ty reformy potřebují, aby se mohli proti něčemu vymezovat. Kdyby to řekla sociální demokracie nebo KSČM, tak bych to chápal, ale když to řekne představitel koaliční strany, tak je to zoufalství. A jestliže nezmění tento svůj styl po svém sjezdu, tak je potřeba se ptát, jestli mají v té koalici zůstat.

Milan Šíma

Instinkt, 26. 5. 2011, Rubrika: Bez obalu, str. 64

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme