Gazdík: Nový ministr by měl vzejít z horních pater TOP 09

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

Vládní TOP 09 na úterním jednání předsednictva strany jméno nástupce Jaromíra Drábka ještě nevybrala. Podle šéfa poslaneckého klubu Petra Gazdíka je ale nyní velmi pravděpodobné, že novým ministrem práce a sociálních věcí bude straník z vedení TOP 09.

9. 10. 2012

Je pravda, že po dnešku jsou mezi kandidáty na nového ministra práce čtyři jména, jak uvedla místopředsedkyně strany Helena Langšádlová?

Na předsednictvu žádné jméno nepadlo. Nebyl tam ani Karel Schwarzenberg, ani Miroslav Kalousek. Přitom Karel Schwarzenberg je ten, kdo má jméno nového ministra vybrat a oznámit. Bylo to tak ve všech předchozích případech. Kdyby vám měl teď jakékoli jméno říct, musel bych si ho vymyslet.

Podle přijatého usnesení předsednictva má být novým ministrem člověk s jasnou politickou odpovědností. Takže už je jasné, že to nebude nestraník?

Je daleko pravděpodobnější, že to bude straník. Takový názor převládl kvůli tomu, že i v případě pádu vlády a dohodě na předčasných volbách čeká nového ministra práce minimálně do dubna. Nemůže to být proto úředník, který bude resort řídit měsíc nebo dva.

A měl by to být tedy někdo z horních pater TOP 09, aby měl vliv na chod strany a detailní přehled o jejím fungování?

Vybraný člověk musí mít především elementární povědomí o resortu práce a sociálních věcí, který je velmi široký. Ale ano, asi by to měl být někdo z těch takzvaně horních pater strany.

Jan Kálal

lidovky.cz, 9. 10. 2012, rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme