Gazdík: Neodcházím z vedení STAN

Rozhovor s předsedou STAN Petrem Gazdíkem

Hnutí Starostové a nezávislí spoluzakládal a vedl jej osm let. V roce 2010 dovedl komunální politiky na kandidátce TOP 09 poprvé do sněmovny. Teď Petr Gazdík uvažuje o tom, že šéfovský post přenechá jiným.

14. 2. 2014

Budete v čele Starostů ještě v dubnu?
Velmi zvažuji, jestli mám být nadále předsedou. Mám k tomu několik dobrých důvodů. Předně by Starostové neměli být kultem jedné osobnosti, stranou jednoho muže, byť jsem je spoluzakládal. Teď jsou pro nás zásadní komunální a krajské volby a zejména do krajských voleb by nás měl vést hejtman.

Jediným, který připadá v úvahu, je Martin Půta, ten ale není součástí vašeho hnutí...
Ano, nejdřív se potřebujeme sloučit se Starosty pro Liberecký kraj, které Martin Půta vede.

Měl by vás do voleb vést jako předseda hnutí?
Buď jako předseda, nebo jako člen nejužšího vedení strany, tedy místopředseda.

Vy chcete z vedení Starostů zmizet úplně?
Neříkám, že odcházím z vedení Starostů, budu kandidovat namístopředsedu. Už nechci být hlavou, na které je veškerá tíha odpovědnosti. Rád se o ni podělím. Mám i osobní důvody - čekáme čtvrté dítě, stal jsem se místopředsedou sněmovny. Z něčeho bych měl vycouvat a přepustit místo jiným. Nejsem příznivcem kumulace funkcí na plný úvazek a sám cítím, že v této fázi by bylo lepší, kdybych na předsedu nekandidoval. Není to rozhodně proto, že se chceme odstínit od Miroslava Kalouska, jak jste napsali.

Starostové uspěli v krajských volbách jen v Libereckém kraji, kde shodou okolností šli bez TOP 09 v zádech. Už tehdy říkal Martin Půta, že bude třeba spolupráci s TOP 09 přehodnotit...
Udělali jsme to v nové smlouvě, která nám dává svobodu v komunálních a krajských volbách. Naopak nás zavazuje k tomu, že v parlamentních, senátních, evropských a prezidentských volbách budeme až do roku 2016 spolupracovat s TOP 09. Podaná ruka je první, co starosta dodržuje, smlouvu neporušíme. Napsali jste, že se od TOP 09 chceme distancovat, protože je Kalousek nepopulární, ale to je nesmysl.

Vaši lidé přece říkají, že jim spolupráce s TOP 09 u voličů uškodila...
Když s někým uzavíráte smlouvu ve dvou politických stranách nebo vstupujete do manželství, činíte to v dobrém i ve zlém. Smlouva nebo manželství vám něco přináší a něco bere. Díky TOP 09 jsme se dostali do sněmovny, prosadili jsme rozpočtové určení daní a další zákony. A ano, něco nám to i vzalo. Sám u nás v Suché Lozi zajdu do hospody a slýchávám, proč jsme udělali to či ono. Nicméně není možné si brát z každého vztahu jen to pozitivní nebo z něj utíkat, když už mi nevyhovuje. Dodržíme závazky. TOP 09 nám umožnila emancipovat se. My se teď snažíme přivést do politiky lidi, kteří něco znají a umí. Protože politické stany trpí personální nouzí.

Takže vás tedy spíš potřebuje TOP 09?
Nemyslím si, že nás nepotřebuje. Stejně jako jsme ji potřebovali my, abychom se dostali do politiky.

V březnu vás čeká sněm. Budete Starostům doporučovat, aby smlouva s TOP 09 zůstala netknutá až do roku 2016?
Nedovedu si představit, že by Starostové podanou ruku stáhli zpět.

A uslyší Starostové na sněmu i doporučení, s kým se ve volbách spojit?
Rozhodnutí, s kým se ve volbách spojit, je na starostech v krajích, ať už bude předsedou kdokoliv. Pokud by se slučovali v předvolební koalici s ANO, Úsvitem nebo KSČM, tak ano, řeknu jim k tomu svůj názor.

Proč se vám tak příčí spolupráce s ANO? Andreje Babiše budete potřebovat minimálně při vyjednávání o rozpočtovém určení daní.
Jsme hnutí, které se nesoustřeďuje na momentální politický efekt. Nepovažuji lidsky ani politicky za férové, aby Starostové spolupracovali s TOP 09 a Karlem Schwarzenbergem, když byli v kurzu, a když je teď v kurzu Babiš, půjdeme s ním. Nejsme politické prostitutky. Je na Babišovi, aby ukázal, že splní sliby, které dal. Počkáme si, jestli bude partnerem, který drží slovo.

Spolupráce s ANO je tedy pro vás nemyslitelná?
Dovedu si představit, že třeba Franta ze STAN bude s Jardou z ANO spolupracovat kdesi v Horní Dolní, protože Jarda z ANO je slušný člověk. Nedovedu si ale představit spolupráci ve větších městech nebo už vůbec ne koalici v Praze.

Jenže váš místopředseda Stanislav Polčák v rozhovoru pro LN říkal, že jednánís ANOv Praze ještě budou pokračovat...
Nikdy jsme s ANO nejednali a ani jsme se k tomu nechystali.

Takže nemluví pravdu?
Našímplánem bylo vytvořit koalici a ten plán pořád máme. Budeme jednat a jednali jsme se zelenými, lidovci, Starosty pro Prahu, kteří se ale neukázali jako šťastná formace. Ale nebudeme jednat s ANO. Náš původní kandidát Jan Kasl je slušný člověk, spolupracujeme s ním už dlouho, nepopírám, že je to člověk, se kterým kamarádím, který má nadhled. Nicméně spolupráce s ním byla omezena v okamžiku, kdy oznámil, že je kandidátem ANO. Tak jsme to odpískali.

Takže hledáte nového pražského lídra?
Ano. Hledáme nové partnery a nového lídra. Chtěli bychom najít někoho, kdo si skutečně vezme Prahu na triko.

TOP 09 v Praze vás hrubě odmítla, zkusíte s ní ještě jednat?
Neoznačil bych to za hrubé.

Když vám předseda pražské TOP 09 řekne, že vás nepotřebuje a udělá si vlastní kandidátku...
To mě lidsky mrzí. Ne že by na to neměl podle smlouvy právo, ale Praha je specifické město, na magistrátu se dějí divné věci. Naši starostové by tam mohli vnést nový pohled. A myslím si, na rozdíl od pražského předsedy, že nás TOP 09 v Praze potřebuje.

Kateřina Eliášová

Lidové noviny, 14. 2. 2014, rubrika: Domov, str. 4

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme