Gazdík: Není to výhra 10:0

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

31. 8. 2011

Bátora na školství povýšil. Jak se vám tedy jako šéfovi klubu TOP 09 líbí dohoda s ministrem Dobešem?

Pro nás je důležité, že pan Bátora opustil státní správu a nemá už žádné personální pravomoci. On bude mít podle mých informací na starosti ekonomiku, IT a výběrová řízení. Tak zní dohoda mezi Karlem Schwarzenbergem a ministrem Dobešem a já doufám, že pan Dobeš tuto dohodu bude dodržovat.

Dobeš i šéf klubu véček Vít Bárta mluví o vítězství, protože Bátora povýšil.

Je škoda, že naskakujete na dezinterpretace Víta Bárty. Pan Dobeš podáním ruky Karlu Schwarzenbergovi slíbil, že Bátora nebude mít žádné personální pravomoci. Pro nás je nepřípustné, aby člověk, který porušuje etický kodex, je spojen s extremistickými silami a má extremistické názory, byl součástí státní správy, což jako člen kabinetu ministra nebude.

Ale jeho vliv ještě vzroste.

My netvrdíme, že je to vítězství 10:0. My jsme dosáhli toho, že již není ve státní správě a že nebude mít personální pravomoci. Je odpovědností ministra Dobeše a premiéra, že tento člověk zůstává na ministerstvu. TOP 09 udělala, co mohla. Je škoda, že pan premiér i koaliční partneři se prudčeji nezastali našeho postoje.

dan

Právo, 31. 8. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3