Gazdík: Na stávku mají odbory právo, na blokády ne

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

14. 6. 2011

Čtvrtek bude zřejmě den plný překvapení. Tím největším budou zřejmě dopady odborářské stávky. Pokud se přes ni dostanou poslanci tedy do práce, mohla by další překvapení přinést mimořádná schůze ke kauze ProMoPro. ČSSD zřejmě vyzve premiéra k odvolání ministra obrany a vypadá to, že dvě ze tří koaličních stran se to chystají odchodem ze sálu umožnit. A do třetice, možná už ve čtvrtek některá další obec výrazně omezí na svém území videoloterijní terminály a využije tak dnešní průlomový rozsudek Ústavního soudu. Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Tím naším hostem je dnes předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Vítejte.

Děkuji, hezký podvečer.

Vážení posluchači, jako vždy je vám k dispozici také náš e-mail dvacetminut@rozhlas.cz a facebookové stránky pořadu. Pane předsedo, než přejdeme k dění ve sněmovně, dejme si takové videoloterijní okénko, obce si dlouhodobě stěžovaly, že nemohou bojovat proti hazardu, protože videoterminály dosud povolovalo jen ministerstvo financí a ten průlomový rozsudek Ústavního soudu ve věci obce Chrastava to dnes změnil. Vy sám se zkušenostmi starosty obce, myslíte si, že teď obce začnou ve velkém vyhláškami omezovat videoterminály na svém území?

Já věřím, že ano, že najdou tu zdravou míru, protože z mojí zkušenosti starosty jsou videoloterijní terminály příčinou rozpadu mnoha rodin a mnoha různých konfliktů a neštěstí, neštěstí lidí. Na druhou stranu nebudem si říkat, že prostě hazard tady byl, je a bude a je potřeba najít správnou míru a já si myslím, že samosprávy obce a města jsou ty nejlepší, kteří by tu míru ve svém místě, kde a v jakém rozsahu měly umět regulovat. Rozhodně to budou umět regulovat lépe než ministerstvo financí.

Chrastavský starosta Michael Canov označil ten dnešní nález doslova za triumfální vítězství. Ministerstvo by svá rozhodnutí o terminálech mělo zrušit také podle ombudsmana Pavla Varvařovského a mělo by prý s obcemi jednat, zda terminál povolí, anebo ne. Souhlasíte tedy s ombudsmanem?

Souhlasím s ombudsmanem a nejen to, my se na to jen nečinně nedíváme, ale shodou okolností zítra má ve sněmovně přijít do druhého čtení novela zákona o loteriích, nebo ty zákony jsou tři, je to návrh vládní, je to návrh sociálnědemokratický a návrh hlavního města Prahy, z kterého se vytvoří jeden a ten v podstatě ty návrhy, které jsou tam pozměňovací, tak budou kopírovat to rozhodnutí Ústavního soudu a já jsem za to velmi vděčný, že Ústavní soud poslancům dal tento impuls a jasně jim řekl, že takto je to správně.

Jak to vypadá s vůlí přijetí takových změn?

Já myslím, že my jsme se snažili jednat. Náš pan poslanec Farský, starosta Semil vytvořil jeden pozměňovací návrh, na kterém se shodují politici napříč politickým spektrem. Je to, jsou tam ty základní věci, jednak to, co dnes řekl ústavní soud, povolování videoterminálu obcemi, dále je to omezení v různých lokalitách, aby to obec mohla, dále je tam sjednocení daně z hazardu na 20 %, omezení těch různých veřejně prospěšných účelů nebo odvodů na veřejně prospěšných účelů, kterými si mnohdy loterijní společnosti kupovaly vliv a také je tam zkrácení, výrazné zkrácení té doby, po které platí to rozhodnutí ministerstva financí. V současné době některé společnosti mají rozhodnutí až na necelých 8 let, my chceme zkrátit tu dobu na 3 roky, kdyby ta rozhodnutí ministerstva financí platila, ty, která jsou v současné době v platnosti a kdy už pak by povolovaly pouze obce.

Jak vás tak poslouchám, vy se dost shodujete s tím, co také u soudu předestřel starosta Canov, tedy starosta Chrastavy, který ...

Je to můj kolega, je to příznivce Starostů a Nezávislých.

Ano, který tam přinesl papír o tom, že ten základní posudek o terminálech před lety objednal tehdejší šéf Sazky Aleš Hušák a mimochodem ho pro něj vypracovával tehdejší děkan plzeňských práv Jaroslav Zachariáš. Tedy dělá to dojem, že ministerstvo podlehlo tehdy diktátu sázkařské lobby?

Dojem to dělá různý. Tento problém, já myslím, že to není jenom problém ministerstva. Diktátu sázkařské lobby už podlehli mnohokrát i poslanci předešlých volebních období. I pan prezident vrátil zákon o loteriích zpátky do sněmovny. Ten zákon o loteriích je skutečně velkým tématem, který už se schvaloval mnohokrát a vždycky kolem toho byla obrovská diskuse. Já právě proto jsem vděčen Ústavnímu soudu za to rozhodnutí právě v této době, kdy zítra ve sněmovně může dojít k posunu a věřím, že už příští týden ve třetím čtení ten zákon bude ve sněmovně definitivně schválen.

A cítíte teď, že by sázkařská lobby nějak zasahovala do toho jednání?

Určitě komunikuje sázkařská lobby. Vídám tady některé ve sněmovně některé zástupce sázkařské lobby. Já nepopírám, že my jsme se jako Starostové a Nezávislí se sázkařskou lobby snažili nějakým způsobem rozumě domluvit, aby došlo, aby byl takový návrh, který bude přijatelný pro všechny strany, jak koalice, tak opozice, tak aby došlo k jejich, oni předkládali a propašovávali tady do sněmovny různé své varianty, já sám jsem je posílal k připomínkování 1500 starostům návrh sázkařské lobby a 1500 starostů  jej rozcupovalo na kusy.

Takže jste se nedohodli?

Ne, určitě ne.

Věci veřejné jsou směšné, vládní koalice nevydrží - i taková vyjádření čteme v tisku z úst Petra Gazdíka. Jak dál v koalici, která čelí stávce a odvolávání ministrů? Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Pane předsedo, na otázku, zda se domníváte, že tato vláda do konce řádného volebního období vydrží, jste v rámci veřejné debaty odpověděl naprosto jasně ne, proč?

Byl to výsledek těch jednání, které probíhaly s Věcmi veřejnými v těch minulých týdnech. Víte, já jako starosta jsem člověk pragmatický a rád se bavím na nějaké konkrétní téma. Když ty jednání probíhají, probíhají tak, že Věci veřejné v podstatě neříkají, co chtějí, říkají, že pan premiér má dát návrh. Když jim pan premiér dá návrh, tak řeknou, že je neuspokojil, ať jim dá jiný. To podle mě nejsou příliš pragmatická jednání a pouze zdržují. A naše země i z toho, co vy sama jste říkala, není v situaci, kdy si může dovolit, ani tato vláda není v situaci, kdy si může dovolit lavírování, kdy si může dovolit zneklidňovat občany, kdy si může dovolit jakoukoliv nestabilitu. Ba naopak vláda by měla dělat přesný opak, aby měla být v té nestabilní situaci stabilizujícím prvkem, a to takováto jednání k tomu příliš nepřispívají.

Takže koalice se rozpadne kvůli Věcem veřejným?

Já nejsem jasnovidec, já jsem, paní redaktorko, říkal svůj názor. V té chvíli,  budiž Věcem veřejným ke cti, že to poslední jednání, které s nimi proběhlo, bylo v naprosto jiné atmosféře a že tam už ten pragmatismus byl.

Co pragmatického jste slyšeli od Věcí veřejných, co vám pomohlo k nějakému dalšímu postupu?

Pragmatické jsme viděli konkrétní návrh dodatku koaliční smlouvy, ve kterém jsou napsány konkrétní věci a nad těmi konkrétními věcmi se dá bavit.

Povídejte, zajímáte nás, co konkrétního přinesly Věci veřejné?

Já ho nemám před sebou, ten návrh má 14 stran, paní redaktorko, v hustých bodech. Jsou tam kromě ...

Podle Radka John 17, viděl jste ho celý?

Viděl jsem ho celý. On asi myslel i úvodní stránku a ještě tu poslední, na které jsou 3 řádky, ale to zásadní, co tam je, jsou podle mě některé návrhy v té programové části, rozšíření akcí třeba o zrušení akcí na /nesrozumitelné/, to je pro nás velmi přijatelná podmínka. To ale, co hlavní asi co Věci veřejné chtějí, je v té personální oblasti a tam premiér prohlásil, že bude vést bilaterální jednání, je to tedy na panu premiérovi.

A v té personální oblasti, jak vy sám jste zmínil, v tom dodatku, který přinesly Věci veřejné, je také nějaký konkrétní požadavek, nebo už někdo z vás slyšel od Věcí veřejných konkrétní požadavek na konkrétní ministerstvo?

My jsme slyšeli asi před 3 týdny od nich požadavek na ministerstvo vnitra, ministerstvo spravedlnosti, v souvislosti s různými aférami Věcí veřejných ty požadavky v té době rozhodně nebyly přijatelné a návrat Radka Johna na ministerstvo vnitra já osobně vůbec nechápu, protože tam byl takový celý kolotoč a cirkus toho, že nejprve na začátku koaličních jednání před rokem Věci veřejné kladly ultimativně svým, jako koaličním partnerům, v televizi požadavky, že Radek John musí být ministr vnitra, jinak ta vláda nevznikne. Pak se dělo, co se dělo, pak pan premiér pana ministra vnitra odvolal, pak oni s tím nesouhlasily, pak teda ...

Tak to si možná ještě posluchač pamatuje a bylo to hodně zamotané, to máte pravdu, ale co chtějí teď?

Ale bylo poslední vyjádření, kdybych se k tomu dostal, bylo, že už do vlády nechce. Takže před 3 týdny jsme se dozvěděli, že zase chce a tomu už já lidsky nerozumím.

Takže Radek John chce zpátky do vlády, nechce na post vicepremiéra pro boj s korupcí, kam chce?

To se ptáte dobře, ale na špatném hrobě, já fakt netuším, co Radek John chce. Chce patrně na ministerstvo vnitra, což je pro nás jako koaliční partnery nepřípustné.

To stále ještě trvá ten jeho požadavek, viděl jste ho už třeba i v tom dodatku, je tam něco takového?

Ne, ne, v tom dodatku jsem nic takového neviděl.

A je tam něco konkrétního ze strany Věcí veřejných, opakuji, jako něco, čeho byste se mohli jako koaliční partneři chytit?

Pokud se bavíme o personáliích, tak tam nic konkrétního ze strany Věcí veřejných nezaznělo. Pouze to konkrétní bylo to, že budou o té věci vyjednávat bilaterálně s panem premiérem, což samozřejmě je jejich svaté právo a svaté právo premiéra a já jsem vděčný za to, že nás ušetří dalších mnohahodinových jednání, které jsou nepragmatická, nesmysluplná.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval k dohodě na předčasných volbách v co nejkratším termínu, protože vláda podle něj nezvládá společenskou situaci. Kromě konstatování, že jde o opoziční rétoriku, které od vás celkem očekávám, pane místopředsedo, nebylo by to už přece jenom nejčistší řešení?

Prosím. Pakliže, já si myslím, že vláda, já ještě nevidím příliš důvody, proč by měly být předčasné volby. Občané si nás politiky zvolili proto, abychom zastupovali nějak zájmy a já věřím, že mnoha lidem se nemusí líbit, co se v té koalici děje, já to chápu, my za to platíme jako TOP 0 a Starostové obrovskou cenu a také se nám to popravdě řečeno nelíbí, neustálé skandály našich koaličních partnerů, ta nejednota není rozhodně nic příjemného a nic stabilizujícího. Byť se snažíme být stabilizujícím prvkem, tak to opravdu občas není příliš jednoduché. Pokud k tomu přidáme tu atmosféru ve společnosti, která očekávala obrovskou změnu a je teď frustrovaná. Já veřejnosti rozumím, já také chodím do hospody a také tam slyším, slyším ty názory. Když k tomu přidáme reformy, které samozřejmě jsou nepopulární, když se podívám do Portugalska, do Irska, do Řecka, do Španělska, tam všude se dějí reformy, protože jsou v nějakém stavu. Česká republika není zatím v takovém stavu, jako jsou tyto země.

Nezlobte se, já vás přeruším, ale tato koalice se neustále ohání reformami a zatím nedokázala dát dohromady ani sebe sama, tak aby to nedělalo ostudu na veřejnosti.

Tak já si to úplně nemyslím, že sebe sama zatím nedala dohromady, to máte pravdu, paní redaktorko, pracujeme na tom a věřte, že máme obrovskou trpělivost a snažíme se, aby naši koaliční partneři a snažíme se být tím stabilizujícím prvkem, který by jaksi tu situaci uklidnil a zavedl v České republice stabilitu. Na druhou stranu není pravda, že tato koalice, to je takové klišé, že nic nevykonala. Tady se ve sněmovně schvaluje jeden zákon za druhým, podle koaličního prohlášení, podle toho, s čím šly ty jednotlivé strany do voleb a takto si nás, takto si nás občané zvolili s těmito programy. TOP 09 zrovna ten program, nebo ty reformy, které schvaluje, jsou z větší části také programem TOP 09 a nám voliči pro něj dali hlasy.

Já vás vrátím ještě s dovolením k myšlence toho dávání dohromady sebe sama, tedy zcelování koalice. Kdy bude nějaké další zásadní jednání nad koaličním dodatkem?

Pokud vím, tak zítra na oběd ve 13 hodin tady ve sněmovně.

A to bude formát K9?

To bude formát K9.

Kolik poslanců podle vás mimochodem nepřijde ve čtvrtek, tedy den následující na mimořádnou sněmovní schůzi k ProMoPro kvůli stávce?

To já netuším. Z TOP 09 jich tam nepřijde 41, pouze jeden tam bude, a to je pan ministr Kalousek, a ten tam půjde kvůli jiné věci, kvůli záležitosti zprávy ministra financí, on tam nebude jako poslanec, ale jako ministr financí.

Neboli za TOP 09 už je naprosto jasné, že se jednání o ProMoPro nezúčastníte proto, abyste případně umožnili přijetí návrhu ČSSD na odvolání ministra /nesrozumitelné/?

TOP 09 je konzervativní stranou. My, pro nás je naprosto nepřípustné to plýtvání, které se v kauze ProMoPro ukázalo, bylo pojmenováno, v současné době ho řeší orgány činné v trestním řízení. Jsou tam jasná fakta, jasné převody z účtu na účet, které se podařilo ministerstvu financí zablokovat a je tedy velká šance, že část těch prostředků, které patrně byly původně určeny jako praní špinavých peněz, se vrátí daňovému poplatníkovi do státního rozpočtu. To jsou fakta, která tam jsou a my jsme k tomu již své řekli. My jsme nezměnili názor, jako konzervativní strana neměníme názor, co dva dny. My jsme informovali naše koaliční partnery o tom, že si přejeme, aby pan ministr Vondra opustil post ministra obrany, ODS nám řekla, že je to její věcí, že ona na tom nese zodpovědnost. Pan premiér dnes má rezignaci pana ministra Vondry v šuplíku a je to jeho rozhodnutí. My neuděláme nic, čím bychom dali najevo, že podporujeme, co by mohlo být bráno jako podpora pana ministra Vondry. Na druhou stranu nechceme příliš, příliš v současné době nějakým způsobem jitřit situaci, která už je jaksi napjatá. My dodržíme slovo, na tu schůzi nepůjdeme, pana ministra Vondru už jsme k rezignaci vyzvali. Pakliže tam bude přijato nějaké takovéto usnesení, tak to bude jenom potvrzením toho, co TOP 09 už dávno říkala a tím tu věc považujeme za vyřízenou, je to věcí ODS a věcí pana premiéra.

Vzhledem k tomu, že Věci veřejné ústy Radka Johna daly najevo tentýž postoj, znamená to, že ta zítřejší schůze nebude de facto sloužit k vysvětlování kauzy ProMoPro, ale k odvolávání Alexandra Vondry?

Odvolat Alexandra Vondru může jedině premiér, premiér jeho, jeho ...

Přijetí usnesení na návrh ČSSD, abychom byli tedy formálně správní?

Pokud bude přijato takové usnesení, tak bude přijato, ale nebude to nic, co my bychom už dříve neříkali. A znovu opakuji, je rozhodnutím pana premiéra, jak se v té věci zachová.

Je to příležitost, jak nabídnout Věcem veřejným ono kýžené čtvrté křeslo ministra ve vládě?

Opravdu to je věcí pana premiéra, do toho si netroufám mluvit. Požadavek na ministerstvo obrany od Věcí veřejných nikdy nezazněl. Nevím, jestli je to ministerstvo, které, o které by oni stáli, jestli takto. Na druhou stranu, víte, já jsem teď ve sněmovně, my tady schvalujeme zákony jeden za druhým. Konečně tady se schvaluje něco reformního, něco, co Českou republiku někam posune. Tady ty personální půtky nás příliš nebaví.

Nezlobte se, já si myslím, že především nebaví voliče a to, že vy tam jásáte na tom, že sněmovna konečně pracuje, mi nepřijde jako něco, co by se mělo zdůrazňovat, ale jako něco, co by mělo být běžným jevem.

Souhlasím. Ona nepracuje, konečně, paní redaktorko, ona pracuje už rok.

Ale víte, pokud jste přesvědčený nebo pokud vy i předpokládáte, že pan ministr Vondra zítra o svoje křeslo přijde, máte nějakou představu, kdo by ho měl v koalici nahradit?

Já dost dobře nerozumím tomu, jak by mohl ne zítra, ale pozítří ...

Pozítří, ano, ve čtvrtek, bavíme se o čtvrtku.

... přijít. Prostě pokud sněmovna vyzve, tak vyzve, znovu opakuji, že my už jsme to udělali a je pouze věcí premiéra, on je ten, kdo pana ministra /nesrozumitelné/.

Omezme tu otázku pouze na to jednoduché, kdo by ho mohl nahradit?

Já teď netuším, měl by to být podle koaliční smlouvy nějaký zástupce ODS a je věcí ODS a souhlasu nás koaličních partnerů, kdo by to mohl být. Zatím jsem žádné jméno neslyšel a neodvažuju se o něm spekulovat.

Ještě se vraťme ke čtvrteční stávce, premiér ji vnímá tak, že jde o tlak na vládu, aby plnila program ČSSD, KSČM a potažmo odborů, jak ji vnímáte vy?

Asi samozřejmě obecně platí, že stávka, pokud mají odbory pocit, že vyčerpaly všechny ostatní nástroje, tak samozřejmě stávka je legitimní. Legitimní nejsou blokády. Kdo chce stávkovat, ať stávkuje, ale neznemožňuje práci těm, kdo stávkovat jaksi nechtějí. Nechápu prohlášení pražských předáků třeba dopravních odborů, že udělají všechno proto, aby metro nejelo. Jo, pokud by například Dopravní podnik Prahy našel dost strojvedoucích a dalších zaměstnanců, kteří zajistí alespoň omezený provoz metra, pak tomu prohlášení odborové organizace metro naprosto nerozumím. Já si myslím, že odbory všechny možnosti rozhodně nevyčerpaly, prostor k jednáním je, ale mně přijde, že odbory se spíše zlobí, že vláda jejich argumenty nepřijímá, ale tak zas, kdyby jim vyhověla ve všech, to by rovnou mohla jakékoliv úsilí o reformy zavalit. Návrhy odborů jsou totiž často příliš proti smyslu reforem a proti programovému prohlášení vlády.

Pane předsedo, jenom s dovolením ve středu dopoledne ještě před stávkou je jednání tripartity. Dá se od něj čekat nějaký zásadní posun, půjde tam někdo z koalice s nějakým návrhem, který by znamenal pro odbory tak výrazný ústupek, že byste se třeba se domlouvali na zmenšení protestu, nebo dokonce odvolání protestů?

Já se upřímně přiznám, paní redaktorko, že tomu příliš nevěřím. Odbory prostě chtějí stávkovat, udělaly z toho politickou stávku, chtějí omezovat občany, mluví o živelných barikádách a o živelné stávce, za kterou nesou teda plnou odpovědnost. Už několikrát od jednacího stolu odešly, aniž by jednaly. Já jejich postoji nerozumím, nebo rozumím, chápu, že chtějí vyvolat konflikt, chtějí vyvolat stávku. Je to jejich věcí, pořád platí, že na stávku mají právo, ať stávkují, ale nemají právo na blokády.

Neboli to středeční jednání tripartity už považujete jen za formální pokus zasednout k jednacímu stolu, který nic nepřinese?

Já to nepovažuju za formální pokus, ten pokus samozřejmě je povinností vlády, povinností odbory takový pokus učinit, na druhou stranu z dosavadních pokusů, kdy odbory odcházely bez čehokoliv, kdy jasně říkaly - my stejně budeme stávkovat, stejně to uděláme, nevěřím, tomu, že by se podařilo, oni žádný kompromis nechtějí. Oni chtějí, aby se jim vyhovělo v plném rozsahu, aby reformy nebyly přijímány, a to už není o odborech nebo vládě, to je o pokusu přepsat výsledek loňských parlamentních voleb, prostě odbory si řekly, tady si půl milionu lidí sdružených v odborech řeklo, že chtějí jinak než volili voliči ve volbách a snaží se k tomu využívat prostředky. To je politický boj, to už není čistě jaksi odborářská akce za zvýšení mezd nebo práv zaměstnanců.

Řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Díky za váš čas, na slyšenou.

Štěpánka Čechová

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 14. 6. 2011, Pořad: Dvacet minut Radiožurnálu

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme