Gazdík: Musí tady být vláda, která řekne: mejdan skončil, dámy a pánové

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

2. 7. 2011

Pane předsedo poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, dýchá se vám po čtvrtku lépe?

O něco málo ano. Jsem rád, že dodatek ke koaliční dohodě byl podepsán, že snad nastane trochu klid a zemi to přinese stabilitu. Jsem na druhou stranu realista a vím, že to bude ještě hodně práce, než věci, které jsou v dodatku, prosadíme. V bibli jest psáno, že tvá víra tě zachránila, takže věřím, že Věci veřejné změní svůj politický styl. V tom vidím problém současné koalice. Není prostě možné, aby si jedna strana hrála na opozici v koalici. Tu se chovala jako ta nejsociálnější, tu brala ministerstva tak, že ta jsou naše a ta druhá nás nezajímají. Vláda prostě musí fungovat jako celek. Něco jsme si předsevzali a musíme na tom pracovat společně. Neexistuje ministerstvo ODS, ministerstvo VV nebo TOP 09.

Nenaznačovala náhodou Kristýna Kočí ve své slavné nahrávce, že v politice jde právě o to? Urvat pro sebe důležitá ministerstva a držet koaliční partnery pod krkem?

My jako TOP 09 se nesnažíme nic urvat, snažíme se dodržovat náš volební program. Snažíme se něco prosadit.

Co tedy bude po podpisu koaličního dodatku jinak?

Minimálně to, že pominula nestabilita, pochybnosti, jestli vláda bude, nebo nebude. Jak se dál bude vládnout v této zemi, jestli budou, nebo nebudou předčasné volby.

Takže po čtvrtku víte, že se máte rádi, že předčasné volby nebudou, že koalice je pevná?

Žijeme spolu z rozumu, nikoli z obrovské lásky.

Přečetla jsem si váš dodatek ke smlouvě a mám dojem, že trochu žertujete. Nebo ne?

Mně ta jednání nepřipadala příliš vtipná.

Teď mluvím o dodatku

Je to pouze dodatek, takže prosím berte ty věty v kontextu celé koaliční smlouvy.

Vysvětlete mi tedy, proč v dodatku např. slibujete, že upravíte výpočet důchodů podle rozhodnutí Ústavního soudu, prodloužíte věk pro odchod do důchodu, zvýšíte spoluúčast pacientů, sjednotíte sazby DPH na 14 a následně na 17,5 procenta, když to všechno – kromě DPH – už přece prošlo Sněmovnou? Na DPH jste se taky dohodli už před časem. Tak co to je za sliby? Pokud pominu slib, že naplníte protikorupční strategii…

Fakt, že tyto návrhy v poměrně nedávné době prošly Sněmovnou, ještě neznamená, že ta věc je u konce. Oba dobře víme, že Senát je jiného ražení než Sněmovna a že s velkou pravděpodobností zákony vrátí. Pokud by to nebylo v dodatku, mohlo by se stát, že někdo z koaličních partnerů by i pro původně dojednané věci mohl hlasovat jinak.

Ale vždyť většinu toho obsahuje i vládní program, tak k čemu dodatek?

Naše strana netrvala na tom, aby dodatek byl tak obsáhlý a aby v něm byly věci, ke kterým jsme se zavázali hned na počátku koaliční spolupráce.

Co vám pak tak dlouho trvalo na dojednání dodatku? Vypadá to, že celá ta tahanice byla jen o křesla.

Samozřejmě že hlavním bodem byly personálie. To připouštím. Ale ptáte se na špatné adrese. TOP 09 ani Starostové žádné personální požadavky neměly. VV chtěly vypovědět koaliční smlouvu, protože měly dojem, že ve vládě neměly dostatečné zastoupení. A při té příležitosti se došlo k revizi koaliční smlouvy, k jejímu doplnění a upřesnění. Že se tam opakujeme, to je asi pravda. Ale třeba zvýšení DPH v původní nebylo.

To dokonce nebylo ani ve vašich volebních programech.

Nechceme zvyšovat přímé náklady práce. Proto – chceme-li změnit důchodový systém – považujeme tento krok za správný. Já k tomu ještě dodávám, že nejlepší prevencí proti chudobě v důchodu je mít víc dětí.

Říká otec tří dětí…

Říká otec tří dětí, který věří, že se o něj ve stáří postarají.

Jste ale ochoten připustit, že jsou i lidé, kteří nechtějí víc dětí proto, že by velkou rodinu nemuseli uživit, obzvlášť v době škrtů, které vaše vláda ordinuje?

Je to o prioritách. Když má člověk víc dětí, připouštím, že se musí na začátku uskrovnit, ale pak se o něj na stáří mohou postarat. Ještě jsem neviděl rodinu, která by kvůli třem dětem musela žebrat.

Tvrdíte, že nechcete zvyšovat přímé náklady práce. Takže radši zdražíte život většině lidí?

Promiňte, ale myslím, že je potřeba, aby tady byla vláda, která řekne: Mejdan skončil, dámy a pánové. Žili jsme na dluh, a s tím je třeba skoncovat.

Já tedy o nějakých velkých mejdanech většiny lidí nevím. Možná to byly mejdany politiků, kteří teď chtějí, aby to za ně zaplatili občané.

Každý rok si náš stát půjčoval na svou běžnou spotřebu desítky miliard korun.

Buďte přesný. Půjčovaly si vlády, bez ohledu na to, jestli byly pravicové, nebo levicové.

Ty levicové si půjčovaly dokonce v dobách šestiprocentního růstu. My jsme mnohdy osočováni, že v době hospodářské krize se výrazně zvýšil hospodářský dluh. Ano, ale je to stejné jako v rodině. Pokud se vám výrazně sníží příjmy, může se stát, že vám vzroste i rodinný dluh. A ten pak musíte řešit, protože donekonečna vám nikdo půjčovat nebude. Prostě ty peníze jsme projedli a spotřebovali všichni. Taková byla politická realita. Proto opakuji, že s ohledem k situaci, která je teď v Evropě, mejdan skončil. Sama vidíte, jak některé vlády nevědí, co mají dělat.

Zatímco česká vláda to ví?

Česká vláda ví, co má dělat, ale bohužel je to velmi nepopulární. Díky bohu i přes svou nepopularitu, různé protesty i přes stávku, která byla, česká vláda jde správným směrem. Česká republika ve srovnání s Řeckem, Španělskem, Portugalskem je na tom mnohem lépe.

Co se stalo, že to říkáte nahlas? Dosud jste pořád Řeckem strašili.

Řecko by nám za nějaký čas hrozilo, pakliže bychom nezměnili trend.

Jste schopni vidět pod těmi makroekonomickými daty konkrétní lidi? Podle některých ekonomů bude vaše „změna trendu“ pro část rodin znamenat, že jejich výdaje budou větší než příjmy.

Samozřejmě že jako bývalý starosta a nyní místostarosta, jako člověk, který žije na vesnici, vidím pod těmi čísly lidi.

V dodatku mluvíte o DPH na 17,5 procenta. Znamená to, že případných devatenáct procent, o kterých mluvil Kalousek i Nečas, nehrozí?

Pokud se na evropské scéně stane v souvislosti s řeckou krizí něco velmi závažného, bude to mít v globalizované ekonomice důsledky i pro Českou republiku. Takže se opravdu můžeme dočkat devatenáctiprocentní DPH. Já osobně doufám, že to nebude sjednocená daň, stále bych si přál, aby zůstala snížená sazba na knihy a léky.

Váš ministr financí tento týden nevyloučil kvůli chystanému rozpočtu na příští rok ani drastické škrty v sociální oblasti. Co si pod tím představit?

Pokud jsou státní finance v deficitu, máte tři možnosti. Zvýšit daně, ořezat sociální dávky nebo snížit náklady na činnost státu. Ideální je mix všech tří. Máme tady koaliční stranu, která nechce zvýšení daní, máme stranu, která nechce snižovat sociální transfery, a stranu, která nechce ořezávat ani výdaje ministerstev. Takže situace ministra Kalouska není úplně jednoduchá.

A co s tím ministr Kalousek udělá?

Bude vyjednávat s koaličními partnery. Já jsem stále přesvědčen, že výdaje ministerstev je možné ořezat. Dovedu si představit propustit třetinu úředníků ministerstev, ukončit některé zbytečné administrativy. Ale ten mix bude nejspíš potřeba.

Mají se důchodci obávat toho, že nebudete valorizovat důchody, že sáhnete na různé sociální dávky?

Pokud bych měl mluvit jen za sebe, pak říkám, že důchodci jsou jedinou sociální skupinou, které se šetření nedotklo. Důchody jsou pravidelně valorizovány.

A budou dál?

Sám bych byl pro to, aby nebyly v příštím roce valorizovány. Situace rodin s dětmi je daleko horší než situace důchodců.

Co na to Kalousek?

Mluví o mixu opatření.

Takže důchody příští rok valorizovány být nemusí?

I to se může stát.

A platy státních zaměstnanců, které jsou pro letošek snížené?

Jedna věc jsou platy státních zaměstnanců, druhá věc je, jestli stát není příliš rozbujelý a jestli potřebuje tolik zaměstnanců. V minulých dnech jsme měli v koalici problém s rozpočtem školství. Samozřejmě by se neměly snižovat platy učitelů.

Takže ministr financí už nechce sebrat školství miliardy na příští rok? Stejně jako vnitru a obraně?

Seškrtat rozpočet školství a seškrtat mzdy ve školství jsou dvě různé věci. Zkrátka přijdou všechna ministerstva. Včetně ministerstva financí. Z mého pohledu učitele má ministerstvo školství obrovské rezervy. Samo o sobě má plno úředníků, ovšem na rozdíl od minulosti už neřídí základní školy, ty řídí obce a města, střední školství řídí kraje a vysoké školství je samostatné. Nechápu proto, proč má tolik úředníků, k čemu existuje výzkumný ústav pedagogický, nechápu, proč státní maturity stojí tolik peněz, jestli Cermat není příliš předražená instituce. Myslím, že právě školství má ten tuk, který lze ořezat. Ale znovu říkám, ten tuk nejsou platy uči -telů.

Říkal jste na začátku, že celá ta několikaměsíční koaliční tahanice nebyla o personálních požadavcích TOP 09, ale véčkařů. Nebyla to ale vaše strana, která požadovala odchod ministra obrany Vondry, vysvětlení podivného financování VV, nahrávek o uplácení? Už jste na to zapomněli?

Stále na tom trváme.

Jak dlouho na tom ještě chcete trvat?

Pan Vondra nabídl svou funkci, ODS nám řekla, že to je jejich věc. My proto neuděláme nic, čím bychom pana Vondru podpořili. To jsme předvedli i při schůzi ke kauze Promopro. Je tedy osobní odpovědností pana premiéra, co s panem Vondrou udělá. V případě VV netrpělivě čekáme na výsledek auditu financování jejich strany. Očekávám, že VV v nejbližší době vysvětlí a prokážou, že jejich financování bylo v pořádku. Pakliže to nedokážou, musí z toho vyvodit důsledky.

A pokud to nevysvětlí?

Předpokládám, že z toho vyvodí důsledky. A předpokládám také, že pokud mělo dojít k nějakým nezákonným věcem, pak příslušné orgány zahájí úkony a ti lidé budou konečně odsouzeni. To je to, co mi u nás ve vsi lidé často předhazují. Vědí, že korupci nelze vymýtit ze dne na den, ale nechápou, proč za ni nikdo nepyká.

Věříte si v koalici po čtvrtku víc?

Důvěra není věc, která se dá změnit ze dne na den podpisem jedné smlouvy. Vzhledem k poměrům na české politické scéně, k nahrávání, šmírování a dalším věcem se důvěra opravdu získává velmi těžce. Takže asi to bude ještě nějakou chvíli trvat.

Dokázal byste za stejné situace takto žít s partnerkou?

Neumím si to příliš představit proto, že moje žena je skvělá. Lepší si nedovedu představit. Takže to je pro mě velmi složitá otázka. Moje žena nasadila pro srovnání s ostatními ženami velmi vysokou laťku, což naši koaliční partneři rozhodně nenasadili. Ba naopak. Jejich nové skandály tu laťku jen snižují.

Tak co vás tolik drží pohromadě?

Odpovědnost.

Máte pocit, že tomu ještě někdo věří?

Nevím. Ale když jste vzpomněla manželství, tak když se chcete rozvést a máte děti nebo za něco odpovědnost, musíte brát v úvahu, co bude dál. Je samozřejmě lehké bouchnout dveřmi, sbalit se a odejít. Ale většinou na to někdo doplatí.

Chcete říci, že pokud by koalice padla, doplatí na to národ?

Mohl by na to doplatit ekonomickou nestabilitou.

Anebo by na to doplatili koaliční politici? Určitě zajdete s přáteli na pivo, čtete názory lidi, kteří tvrdí, že jediné, co koalici drží pohromadě, jsou lidově řečeno koryta.

Chápu, že mnoho lidí si to myslí. Ale nemělo by se paušalizovat. Pro mě osobně to není žádné osobní štěstí.

Řekněte, jak vypadá takové jednání politické elity, jejíž členové si moc nevěří?

Přiznám se, že často z toho mívám žaludeční potíže. Většina ta jednání trvají x hodin, většina z toho je mlácením prázdné slámy. Mnohokrát se stává, že někteří členové K9 musejí edukovat jiné členy, abychom si ujasnili, o čem je řeč.

Máte na mysli edukaci Víta Bárty coby odborníka na zdravotnictví ministrem zdravotnictví Hegerem?

Ministr zdravotnictví je člověk, který dvanáct let řídit fakultní nemocnici, zdravotnictví rozumí a je schopen prosadit potřebné změny. Takže ví, o čem mluví.

Jak se jedná s Vítem Bártou, kterého véčkaři považují za nepostradatelného jako svého vyjednávače?

Oddělme od sebe osobní vztahy. Každý z partnerů má jiný styl. Mně se styl VV nelíbí, nepovažuji ho za takticky dobrý a vhodný nejen pro koalici, ale ani pro tuto zemi.

Co říkáte novému ministru dopravy Dobešovi?

Vůbec nic o něm nevím kromě toho, že je zmiňován v nějaké nahrávce a že něco zařizoval ve vydavatelství Pražan, kde je nějaká pochybnost, zda tam nedocházelo k praní peněz. Vím jen, že tomu člověku je devětadvacet let. Nic proti zapojení mládí do politiky, ale přiznám se, že já sám bych se ve svých sedmatřiceti letech na takovou funkci necítil. Svým způsobem mi je ho líto, protože možná ani netuší, do čeho vlezl.

Nemůže to třeba být jen Bártova prodloužená ruka?

To ukáže čas, jestli je svéprávným ministrem, nebo něčí prodlouženou rukou. Pokud by se ukázalo, že je něčí prodlouženou rukou, asi by to znamenalo problém v koalici. Doprava je velmi složitý komplex, procházejí jí miliardy korun, existuje podezření o zvláštním financování různých staveb, takže úkoly ministra nebudou malé. Takže zvláště proto asi bude úkolem premiéra, aby pana ministra velmi bedlivě sledoval.

Ještě vás pořád zdraví vaši sousedé v tisícové Suché Lozi?

Zatím ano. Ti lidé mě znají – znají mé názory.

Naďa Adamičková

Právo, 2. 7. 2011, Rubrika: Rozhovor, str. 7

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme