Gazdík: Ministrovu nabídku rezignace zvážíme

6. 12. 2011

Jiří Besser rozhněval řadu spolustraníků. Jeho kauzu dnes bude probírat předsednictvo partnerské TOP 09. O Besserově politickém osudu rozhodnou příští pondělí špičky Starostů a nezávislých (STAN), jichž je Besser místopředsedou.

Šéf hnutí Petr Gazdík na začátek příštího týdne svolal celostátní výbor. A ministra podle všeho čekají perné chvilky.

Podle Gazdíka je dobře, že Besser kvůli kauze nabídl rezignaci. „Je tu zjevné porušení zákona, protože pan ministr své angažmá neuvedl v majetkovém přiznání. Oceňuji, že chybu připustil, omluvil se a nabídl svou funkci k dispozici. Jeho nabídku musíme zvážit,“ řekl Právu Gazdík.

Polčák chce vidět výpisy

Podle něj je problém i to, že Besser se v roce 2009 stal podílníkem firmy, v níž za byt zaplatil jeho dlouholetý kamarád Pavel Hrách, pravomocně odsouzený za podplácení. „Mně a panu Schwarzenbergovi pan Besser předložil důkazy, že do společnosti nevložil žádné peníze. V tom já mu věřím. Ale nadále si myslím, že ministr si nemůže dovolit být spojován s lidmi odsouzenými za uplácení státních úředníků,“ řekl Právu Gazdík.

Jak dodal, je zvláštní, že Besser na sebe vzal odpovědnost za hypotéku, aniž z toho něco měl. „To byla jedna z otázek, na kterou jsem se ministra ptal, a on mi tvrdil, že byli dohodnutí, že si za to může jezdit na Floridu hrát golf,“ podotkl Gazdík.

Podle poslance, místopředsedy STAN a právníka Stanislava Polčáka by měl Hrách doložit, že peníze, za které byt zaplatil, nejsou z nelegální činnosti. „Pan Hrách by měl předložit výpisy a jasné důkazy, že peníze nepocházely od pana Bessera a že byly z jasných zdrojů,“ řekl Právu Polčák.

Dodal, že ho na Besserovi mrzí, že sám s důkazy nepřišel a naopak žádá, aby mu veřejnost dokázala, zda je zkorumpovaný. „Politik by měl přednést veškeré důkazy a nečekat, co kdo na něj přinese,“ podotkl.

Poslance a starostu Semil Jana Farského zlobí, že Besser Hráchovo odsouzení bagatelizoval. „Zlehčovat fakt, že je někdo odsouzený za korupci, je špatně,“ řekl Právu Farský. Podle něj se Besser bude muset hodně snažit, aby celou věc vysvětlil.

„Pan ministr musí čekat hodně ostré otázky. Celostátní výbor je hodně vyhraněný, protože se skládá ze starostů i menších obcí a ti jsou velice citliví na svoji dobrou pověst a na čisté svědomí,“ dodal.

Besserovu kauzu bude už dnes probírat předsednictvo TOP 09 a klub poslanců TOP 09 a Starostové. Besser ale nebude přítomen kvůli pracovní cestě do Vatikánu. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg podle svých slov přijal jako dostačující, že Besser dal svou funkci k dispozici. Na partnery z hnutí starostů nechce tlačit, aby se Bessera zbavili. „Myslím, že oni jsou v tom velice aktivní a chtějí si udělat jasno, takže na ně nemusím tlačit,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Oldřich Danda

Právo, 6. 12. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2