Gazdík: Inteligentní volič ví, že jiná cesta není

Obliba TOP 09 i nadále klesá. Z nejnovějšího předvolebního průzkumu agentury CVVM vyplývá, že pokud by se nyní konaly volby do sněmovny, strana by získala jen 8,5 procenta hlasů.

21. 9. 2012

Volby by podle průzkumu vyhrála sociální demokracie se ziskem přes 30 procent hlasů. Za ní by skončili komunisté s 21 procenty, třetí příčku by obsadili občanští demokraté (20,5 procenta). Do sněmovny by se dostali ještě lidovci se šesti procenty hlasů.

TOP 09 ztrácí přízeň voličů dlouhodobě. Ve volbách roce 2010 získala téměř sedmnáct procent hlasů a skončila na třetím místě. V koalici na sebe poutá pozornost třeba prosazováním vyšší DPH či většího zdanění lidí s příjmem nad sto tisíc korun. Stranu zasáhla kauza předražených armádních letounů CASA Vlasty Parkanové, včetně angažování ministra Miroslava Kalouska v případu. Současné preference jsou nejnižší za poslední dva roky. Ještě v prosinci loňského roku průzkum straně přisuzoval 17,5 procenta, v květnu už jen 10,5 procenta.

Vedení TOP 09 a Starostů pokles preferencí alespoň navenek nevnímá nijak dramaticky. „My si uvědomujeme, že jsme v polovině volebního období. Události kolem dění ve vládě nám jistě na popularitě nepřidaly,“ řekl LN předseda poslaneckého klubu topky Petr Gazdík. Podle něj jsou některé kroky, které strana prosazuje ve vládě, obtížně vysvětlitelné, nicméně vzhledem k vývoji evropské ekonomiky nutné. „Nemyslím si, že se odkláníme od pravicového směřování. Inteligentní volič, na kterého my směřujeme, ví, že jiných cest není,“ dodal Gazdík.

I ostatní špičky TOP 09 věří, že volební výsledek nebude průzkumy veřejného mínění příliš odrážet. „Já znám jediný průzkum a to jsou volby. Činíme pouze kroky ke stabilizaci veřejných rozpočtů, tak jak to dělají i jiné pravicové vlády,“ míní místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Jak by dopadly volby do sněmovny: ČSSD 31,5 % KSČM 21,0 % ODS 20,5 % 8,5 % TOP 09, 6 % KDU-ČSL (1036 respondentů). Volební model je založený na stranických preferencích a dalších údajích, například trendech volební účasti

hof

Lidové noviny, 21. 9. 2012, Rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme