Gazdík: Evropa rozumí Británii. Nám argumenty chybí

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

6. 2. 2012

A já už teď ve Světě o osmé zdravím předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, pěkné ráno.

Hezké dobré ráno, vám i posluchačům.

Pane předsedo, spekulovalo se o tom, že jste se ještě včera večer měli s ministrem Schwarzenbergem po jeho návratu z Izraele sejít a vyjasnit si rizika jeho odchodu z vlády. Tak je to dezinterpretace, nebo skutečně k takové schůzce došlo?

Ne, k takové schůzce nedošlo. Předsednictvo TOP 09 se sejde zítra ráno a po něm poslanecký klub. A předpokládám, že toto bude jedno z témat, které budeme řešit.

Vy jste prohlásil, že úvaha kolem demise pana ministra zahraničí je trochu přeceněná. Tak co to znamená, že tedy ministr Schwarzenberg zatím z vlády odcházet nehodlá, nebo ta podmínka, že vládu, která se k evropské fiskální smlouvě nepřipojí, opustí. Jaké máte informace?

Já si myslím, že pan ministr Schwarzenberg určitě zatím vládu opouštět nehodlá. Chápu jaksi to, že pan ministr celý život bojoval za svobodu, za sjednocenou Evropu. A teď když v České republice mnozí státníci a představitelé Evropské unie nerozumí a jistě to dávají Karlu Schwarzenbergovi najevo, takže to pro něho není lehká chvíle a že může takovou, takovou větu říct. Ale já předpokládám, že u Karla Schwarzenberga zvítězí odpovědnost za Českou republiku, také k tomu doposud bylo vždy. A že úvahy o případné, případné demisi či odchodu z vlády ještě zváží.

Vy jste sám už řekl, že v úterý se má sejít právě celý poslanecký klub TOP 09 a také premiér s ministrem zahraničí ve sněmovně. Co se dá od těch schůzek očekávat. Vy budete se třeba snažit premiéra právě prostřednictvím Karla Schwarzenberga přesvědčit o tom, abychom se ještě tedy k té smlouvě přece jen do března připojili.

Paní redaktorko, to má dvě roviny. Já za ten, a myslím, že takřka celá TOP 09 nebo náš poslanecký klub, za ten největší problém nepovažujeme, pouze to, že se Česká republika nepřipojila k té dohodě o fiskální stabilizaci. Za nejhorší je, že Česká republika se stává v Evropské unii naprosto nečitelnou a nevyzpytatelnou zemí. Předvedli jsme to již s Lisabonskou smlouvou, předvedli jsme to, kdy v polovině evropského předsednictví u nás padla vláda. A tady a teď ten postoj k té dohodě, který je takový typicky český, nemastný, neslaný, ano i ne, tak tomu Evropa nerozumí. Evropa rozumí postoji Británie, která jasně řekla ne už dříve a má k tomu argumenty. U nás ty argumenty trochu chybí.

Přece jen ale nebylo by v takové situaci lepší si nejdřív vyjasnit tu situaci doma mezi sebou než tím, aby přece jen ministr zahraničí vyhrožoval tím, že z kabinetu odejde? Není to potom pro Evropu ještě méně čitelné?

Já myslím, že ne. Já myslím, že Evropa potřebuje slyšet, že v České republice je těch, je těch proudů několik, že Českou republiku nezastupuje jen pan prezident Klaus nebo pan, pan premiér, který občas dělá nevyzpytatelné kroky na eurosummitech. Myslím, že je to dobře. Samozřejmě není to dobře pro vnitrostátní politiku. A já sám nejsem příznivcem toho, abysme si kvůli každé věci vyhrožovali odchodem z vlády. A pevně věřím, že pan, pan předseda Schwarzenberg svůj postoj zváží.

Pane Gazdíku, otázka ještě na jiné téma. Lidové noviny dnes uvedly, že ministr zdravotnictví Leoš Heger připustil, že premiérovi navrhne sloučení svého resortu s ministerstvem práce a sociálních věcí, v jehož čele stojí jeho stranický kolegy Jaromír Drábek a tedy i váš. Premiérovi se tento nápad prý líbí. Podle vás by mělo spojení těchto obou resortů smysl?

Já tak mohu potvrdit ze své zkušenosti starosty, kdo kdykoliv měl co do činění se sociálními službami, tam určovat hranici mezi tím, co je ještě, ještě sociální péče a co už je zdravotní péče, není, není úplně mnohdy, mnohdy jasné. Ty systémy se tam protínají a mnohdy se některé věci zbytečně platí dvakrát. Nebo zas naopak, ten člověk nedostane péči, kterou by si zasloužil z toho nebo z onoho systému. Takže ty úvahy jsou, myslím, zcela namístě. A pokud pan ministr zdravotnictví, kterého považuji za skutečně významného odborníka, pan ministr řídil Fakultní nemocnici v Hradci Králové celé roky. Pokud by o takovém záměru...

Vy byste takové propojení podpořil.

Samozřejmě. Je to teď velmi předčasné, chce to vidět na stole argumenty, co by to znamenalo, co by se tím uspořilo. Nicméně obecně z hlediska principu bych se tomu také nebránil.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Já vám děkuji za rozhovor.

Hezké dobré ráno, také děkuji. Na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 6. 2. 2012, Pořad: Svět o osmé

Osobnosti: Petr Gazdík