Gazdík: ČSSD odsouvala vždy důchodovou reformu jako horký brambor

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

12. 10. 2011

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Další neúspěch utrpěli dnes v horní komoře parlamentu vládní reformní zákony. Senátoři zamítli skoro vše, co se týkalo systému zdravotnictví a podobné je to i s penzijní reformou. Věc je, zdá se, logická, protože v Senátu drží většinu opoziční sociální demokracie. Na co se ale může spolehnout veřejnost, jestliže se politická reprezentace nedokáže ani rámcově shodnout na zásadních úpravách společenského směřování. Vedení ČSSD varuje už dnes, že i když vládní koalice prosadí změny důchodového systému, pokud se sociální demokraté dostanou k moci, všechno může být jinak. Do našeho senátního studia zdravím předseda Senátu za ČSSD Milana Štěcha. Dobrý večer.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Také přeji dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Na telefonu je předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starové a Nezávislí Petr Gazdík. Dobrý večer i vám.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starové a Nezávislí

Hezký dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Štěchu, trvá ještě sociální demokracie na tom, co už jsem řekla, že pokud se dostane po příštích volbách k moci, pak zruší ten druhý pilíř důchodové reformy, do kterého by si lidé měli spořit a do kterého by měl být vyveden, měla být vyvedena část z toho zatím solidárního státního systému.

Milan ŠTĚCH

Tak já jsem dneska ve vystoupení toto potvrdil, že naší snahou bude buď ten pilíř zrušit, anebo ho modifikovat tak, aby to nebyla solidarita naruby. Aby to nezatěžovalo ty příjmově slabší a střední vrstvy, zejména tím zvýšením DPH. A aby to nebylo výhodný pouze pro dva subjekty, a to lidi, kteří mají nejvyšší příjmy a pro penzijní fondy, které samozřejmě se na tyto peníze velmi těší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Já už jsem také naznačila, že je asi velmi důležité hledat kompromis, pokud se týká těchto zásadních reforem, které budou mít vliv na životy mnoha lidí, několika generací, dá se říct. Mluvila s vámi vláda málo o té penzijní reformě, že tam panují tak nepřekonatelné rozpory?

Milan ŠTĚCH

Tak v posledním půlroce se domnívám, že se nejedná o prakticky vůbec. Vláda si je vědoma, že má 118 hlasů v Poslanecké sněmovně a vzhledem k tomu, že mají vládní poslanci, respektive vládní strany mezi s sebou hodně neshod, tak oni se snaží něco dohodnout, pak většinou na poslední chvíli ještě velkým jistých pozměňovacích návrhů, takzvaných komplexních pozměňovacích návrhů, to změní v  Poslanecké sněmovně a jsou rádi, že se vůbec dohodnou mezi s sebou a s námi, s opozicí, zejména ve sněmovně prakticky vůbec nejednají.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Vy to tedy cítíte tak, pane Štěchu, že jste válcování silou, teď mluvíte za sociální demokracii.

Milan ŠTĚCH

Tak strany vládní koalice vstoupily do té koalice s nějakými svými představami a slibami, sliby a ty teďko chtějí naplnit a prostě oni mají prioritně udržet tu koalici a na to, jestli to je průchodný, jestli to vůbec odpovídá zmíněným hospodářským podmínkám, které dneska ve světě a v České republice jsou, na to vůbec neberou ohled, protože pro ně je prioritou udržet vládní koalici, to je naprosto zřejmé.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Gazdíku, takže tady je názor sociální demokracie, jako opozice, máte pocit, nebo připouštíte si, že vládní strany jednaly málo o těch důležitých reformách s opozicí a proto to třeba teď právě v Senátu vypadá, jak to vypadá. Ona Poslanecká sněmovna to sice velmi pravděpodobně zase přehlasuje, to senátní veto, ale co bude dál, třeba po dalších volbách.

Petr GAZDÍK

Paní redaktorko, já, pro mě je úsměvné, co říká pan kolega Štěch. Není pravda, že vláda s opozicí nekomunikuje. Já jsem denně v kontaktu s celou řadu opozičních poslanců, ať už formálnější nebo neformální, nebrání se s nimi diskutovat, s kýmkoliv máme korektní vztahy. Penzijní reforma se tady diskutuje více než 15 let. I v dobách vlády sociální demokracie. Kdyby oni tehdy penzijní reformu schválili, kdyby jí pořád jen neodsouvali, jako horký brambor, tak bychom jí dnes nemuseli, nemuseli řešit. My jsme se sociální demokracií jako vládní koalice diskutovali, existovala Bezděkova komise, ve které sociální demokracie měla svoje zástupce. Existovaly, bylo jednání mezi panem premiérem Nečasem a panem předsedou Sobotkou, existoval standardní legislativní proces, kde zástupci sociální demokracie byly ve výborech, existovalo jednání tripartity, na kterém, na kterém se o tom všem diskutovalo. To, že sociální demokracie nepřišla s žádným receptem, my jsme jim dokonce ustoupili v tom, že ten důchodový systém není povinný, ten druhý pilíř, to byl jejich zásadní požadavek, a tam jsme jim ustoupili. Podle mého názoru a podle programu TOP 09 je to špatně. Ale přesto jsme k tomuto kompromisu byli ochotni. Sociální demokracie bohužel nechce žádnou důchodovou reformu, sociální demokracie nepřišla s žádným vlastním konceptem, mimo konceptu zvyšování daní, které, ze kterých vzhledem k tomu, jak vypadá situace v eurozóně a k tomu, že se na nás blíží další velká finanční krize, je takřka nemožný a zvýšil by obrovským způsobem nezaměstnanost a výdaje, výdaje státu. Takže oni nepřišli se žádným vlastním konceptem a i v Senátu nedělají nic jiného, než že ten návrh neschválí, přitom mají možnost ji schválit ve vlastním znění. A já jsem si nevšiml, že by přišli s nějakým vlastním zněním.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Gazdíku, ono to, co teď tady říkáte, to možná spíš zase jen prohlubuje to, jak si nerozumí opozice nebo to možná vystihuje ten vztah opozice a koalice, pokud se týká třeba té důležité penzijní reformy. Jak vy vnímáte ten vzkaz veřejnosti, který zní, my tedy něco schválíme, ale je velmi pravděpodobné, že to třeba nebude za několik let platit po volbách. Jak, na co se mají tedy lidé spolehnout. Zamýšlíte se nad tím někdy?

Petr GAZDÍK

Určitě se nad tím zamýšlíme a právě proto jsme třeba sociální demokracii ustoupili v tom, že ten druhý pilíř nebude povinný. Jak vidno, ani toto nestačilo, prostě my se na mnoha věcech shodneme, ale pokud narazíme na zásadní rozdíl, náhledu na věc, nemůžete po nás opozice chtít, abychom ustupovali naopak ve všem, když v něčem ustoupíme, je to v pořádku a nikdo se o tom nic nedozví. Takže to působí dojmem, že jo, opozici ve sněmovně válcujeme. To ale není, není bohužel pravda. To, co dělá Senát momentálně, spíše vypadá jako válcování.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Štěchu, teď jsme tady slyšeli z úst koaličního poslance, pana Gazdíka, několik příkladů, na jakých úrovních tedy vláda nebo zástupci vládních stran se pokoušeli domluvit se sociální demokracií, pravda je, že diskuse o penzijní reformě se vede daleko déle. Vy si myslíte, že neměla sociální demokracie šanci prosadit svůj pohled i přes všechny tyto možnosti, které byly jmenovány?

Milan ŠTĚCH

Tak že neměli šanci prosadit, to je naprosto zřejmý, protože ten pohled je diametrálně jiný, dovolte mi první reakci, jak pan Gazdík už začal, že to je úsměvné, to je snaha snižovat, ale ať pan Gazdík promine, já si pamatuju dobře, když v roce 2008 seděl u mě v kanceláři na odbory a tehdy byl odpůrcem těch reforem, který připravovala tehdejší vláda pana Topolánka. Dneska vidím, že je na jiné lodi, že si osvojil slovník pana Kalouska. Jinak nám neustoupili, oni ustoupili Věcem veřejným, co se týká, co se týká toho nepovinného systému, ale přece nemůžou chtít v době, kdy se prohlubuje hospodářská krize, kdy se propadají výdělky občanům, že my budeme souhlasit s tím, že se lidem zvýší ceny základních životních potřeb, protože ten experiment s těma důchodama, který vyhovuje jenom penzijním fondům, tak ten zaplatí i důchodci a všichni ostatní občané zvýšení DPH, dneska už se hovoří až o 20 procentech, to přece nemůže sociální demokracie podpořit. Vždyť ty lidi by nás museli vyhnat. Že to je panu Gazdíkovi a TOP 09 a dalším jedno, že kvůli tomu chtějí za každou cenu udržet vládní koalici, protože se vzájemně drží, ať mi to prominou, pod krkem, tak na tuto hru my nemůžeme přistoupit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Zeptám se tedy jinak, pokud projdou ty zákony, lidé vloží do druhého pilíře nějaké peníze, potom se eventuálně ČSSD dostane do vlády, tedy i k moci změnit příslušné zákony. Bude to vůbec možné, když už lidé přistoupí na hru, která byla rozehrána?

Milan ŠTĚCH

Proto, proto také to říkáme, že když to nebude možný zcela zrušit, samozřejmě ty peníze, o ty peníze lidé nemůžou přijít. Máme tu systém třetího pilíře, kde by se nechaly ty peníze umístit. A pokud to budeme měnit, na Slovensku pan tehdejší premiér, dneska šéf opozice Fico také provedl určité korekce, ale nemohl to úplně zrušit, proto my říkáme, buď když to půjde zrušit, když to nepůjde zrušit, budeme to modifikovat, aby na to nedopláceli lidé zvyšováním DPH a podobných, podobných, podobnými kroky, takže to je, to je náš, naše prohlášení, náš příslib a myslím si, že je férový, že to říkáme v tuto dobu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Upřesňuje předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch. Já děkuji taky předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Petru Gazdíkovi, že si udělal čas. Pánové, na shledanou.

Milan ŠTĚCH

Na shledanou.

Petr GAZDÍK

Na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 12. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme