Finance s odškodněním pro likérky nepočítají

Ministerstvo financí je připraveno upravit zálohy na daň či odložit některé splátky výrobcům lihovin, které postihla nynější částečná prohibice kvůli metanolu. S kompenzacemi a odškodňováním ale nepočítá. Novinářům to včera řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

25. 9. 2012

„Určitě vyjdeme postiženým výrobcům vstříc, co se týká záloh na dani, aby mohli náklady, které s tím měli, rozložit v čase. Ale zdůrazňuji, že neuvažujeme o žádné kompenzaci nebo odpouštění odvodů,“ uvedl ministr.

Podle něj by úlevy byly „v čase, nikoli v objemu“ peněz, týkaly by se záloh daní či splátek.

Ke zmírnění prohibice ministr uvedl: „Mám konkrétní představu, ale nemám mandát to říkat. Přísluší to ministru zdravotnictví a ten to musí nejprve projednat s vládou, je to jeho opatření. Pak musí říct, jak to opatření bude vypadat a jaké jsou jeho podmínky.“

Kalousek pevně doufá, že se potřebné kroky uskuteční do konce týdne. Patří k nim například nové kolky či „rodný list“, z něhož by měl být jasný původ alkoholu i to, kdo s ním kdy nakládal. Podle něj je nutné kromě nové výroby „rozhýbat trh s 21 milióny litrů“, které skončily kvůli prohibici ve skladech.

Opatření k umožnění prodeje nově vyprodukovaných lihovin a starých lahví „budou muset jít současně“, řekl Kalousek.

(jim, ČTK)

Právo, 25. 9. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 3