Feri: Spolupráce se STAN a KDU-ČSL je důležitá

2. 11. 2017

(editovaný přepis s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim)

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dnes jste byl na jednání po boku Miroslava Kalouska. Je on tím mužem v TOP 09, od kterého se chcete učit, jak se pohybovat ve vysoké politice?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Bezesporu. Tohle bylo první politické jednání na té nejvyšší úrovni. Bylo to docela zajímavé. Byli jsme na jednání se zástupci lidovců a Starostů. Pokládáme základ budoucí spolupráce, protože tyto tři kluby jsou poměrně malé. Bohužel ve volbách ani jedna z těch stran nedokázala výrazněji uspět. Pakliže máme zvládat agendu, které ve sněmovně bude hodně, tak je spolupráce těchto tří klubů životně důležitá. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jak to spojenectví chcete udržet i poté, co se před volbami objevily evidentní spory mezi jednotlivými lídry těchto uskupení?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Pokud vím, tak ze strany lidovců byla velkým jádrem sváru osoba pana Kalouska. Ten už na předsedu TOP 09 ale nebude kandidovat. Včera jsme ho pouze zvolili předsedou našeho poslaneckého klubu. Nicméně si myslím, že okolnosti jsou natolik specifické, že ta spolupráce musí vzniknout i za cenu významných ústupků. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Řekl jste, že Miroslav Kalousek je bezpochyby tím, od koho se chcete učit. I přes to všechno, že se stal nezpochybnitelným symbolem pro řadu lidí, proč nejsou schopni TOP 09 volit? Jak se s tím vyrovnáváte?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Říkám a říkáme to všichni, říká to i Miroslav Kalousek sám, že TOP 09 není jenom Miroslav Kalousek, že nás tam je dost. Teď nemyslím poslanců, těch je poměrně málo. Ve straně je ale velké množství velmi kvalitních a perspektivních lidí. Já sám se snažím do TOP 09 dostávat nové lidi. Jestli má ta strana dlouhodobě fungovat, tak potřebuje nové kandidáty a nové členy. Já to sleduju z hlediska mladých lidí.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Už jste si řekli, co je hlavní příčina neúspěchu ve volbách? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

My to teprve analyzujeme. Zdá se, že budeme muset voliče oslovovat atraktivními tématy. To je pro nás, nové poslance, významnou výzvou a velkým závazkem, protože budeme muset o naší práci referovat důsledně. Já se o to snažím a moji kolegové se o to budou také snažit, abychom prosazovali rozumné věci. Zároveň o nich pak musíme dokázat rozumným způsobem referovat. To, co zmínil Miroslav Kalousek jako poslední, je zcela zásadní. TOP 09 dost lidí sice opravdu nevolilo kvůli jeho osobě, na druhou stranu dost lidí TOP 09 také volilo díky jeho osobě. Miroslav Kalousek se z politiky nestahuje, bude předsedou našeho poslaneckého klubu a myslím si, že bude dost stěžovat Andreji Babišovi nebo koalici práci ve sněmovně.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Kde jste zapomněli, jak si vytvořit síť voličů? V čem jste byli pozadu? Co Vám přišlo z Vaší osobní kampaně, že chybí u jiných kandidátů?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Když se podíváme na volební výsledky, tak nám velmi pomohla Praha. To znamená, že podpora TOP 09 je zejména z Prahy, z velkých univerzitních měst. Už nám ale chybí síť straníků, členů a podporovatelů v regionech. A to je něco, na co se teď musíme zaměřit. Pakliže ta strana nemá oporu v regionech, nemá na čem stát a nemá na čem stavět. Takové fungování nemůže být dlouhodobě udržitelné.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Koho byste si představoval jako nového šéfa strany TOP 09? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Právě někoho, kdo si bude vědom toho, že je potřeba tu stranu v regionech postavit znovu na nohy, že je potřeba hledat témata, ale zároveň agendu taky nějakým způsobem nastolovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Objevují se jména jako Jiří Pospíšil nebo Luděk Niedermayer. Je to někdo konkrétní ve Vašich představách? Anebo i tady budou kandidáti chybět?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Osobně ještě vůbec nevím, byť jsem s hrůzou zjistil, že jsem delegát. Do sněmu máme poměrně dost času. Uvidíme, jakým způsobem se k tomu Jiří Pospíšil nebo Luděk Niedermayer postaví. Rozhodně si ale o Luďkovi Niedermayerovi dokážu představit, že by byl třeba místopředsedou, protože v Evropském parlamentu odvádí velmi dobrou práci. Právě téma našeho členství v Evropské unii bude zcela klíčové. TOP 09 je v tom konzistentní a budeme v tom i nadále pokračovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy byste chtěl kandidovat do vedení TOP 09? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Vůbec ne. Já jsem teď ve 21 letech vstoupil na sněmovní půdu a je to pro mě neuvěřitelný šok. Jsem si vědom toho, že budu muset hodně pracovat a vzdělávat se, a to nikoliv jenom v právu, protože bych chtěl zasednout v ústavně-právním výboru, ale v celé sněmovní technice. To znamená, jakým způsobem politika funguje. Vykonávat do toho funkci vysokého funkcionáře TOP 09, by časově skloubit nešlo. Co ale budu dělat v následujících měsících, je právě objíždění republiky a shánění nových lidí do TOP 09 s ohledem na blížící se komunální volby.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Všechny strany teď čeká domlouvání se na tom, kdo bude novým předsedou sněmovny a svolání ustavující schůze. Jako TOP 09 máte obavy, že by mohla vládnout menšinová vláda bez důvěry. O co se vaše obavy opírají?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Obavy se opírají o naše velmi důvěrné zkušenosti s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem, kterým jsou ústavní zvyklosti úplně jedno. Obáváme se, že když ty dveře otevřeme, tak vůbec nevíme, co jimi projde. Samozřejmě se to opírá o zákonná ustanovení. Vezměme si návrh Miroslava Kalouska, který říká, že ve chvíli, když předsedu Poslanecké sněmovny nezvolíme, tak tím donutíme Andreje Babiše přijít s nějakou alternativou vlády, která by měla podporu nejméně 101 poslanců. V současné době se ukazuje, že podpora napříč politickými subjekty není.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jde jen o tohle, anebo jde o celkovou snahu zabránit tomu, aby mohl být Andrej Babiš premiérem?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Tohle je jediná možnost, jak zajistit to, abychom neměli trestně stíhaného premiéra, který si bude velmi notovat s Milošem Zemanem. Teď je to stíhání samozřejmě pozastavené, dokud ho sněmovna znova nevydá.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To jsou tím pádem dvě různé věci. Menšinová vláda bez důvěry, anebo trestně stíhaný premiér. Nemůžeme předjímat, jak to dopadne. Nemá ale Andrej Babiš šanci to zvrátit a skrze jednání vytvořit scénář, kdy tu důvěru získá? Nejsou ty obavy předčasné?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To by bylo z našeho pohledu samozřejmě velmi nutné a dobré, protože by to mělo být transparentní. Voliči by měli vědět, kdo za tou vládou stojí a ne, že vláda důvěru v současné podobě nezíská. Opravdu chceme, aby voliči věděli, kdo za tou vládou stojí, aby to nebylo o nějaké tiché podpoře. Naše nejhorší představa je to, že by vznikla menšinová vláda, která by byla v demisi. Jak dlouhou dobu by byla v demisi, to je otázka. Tam by zcela klíčovou roli sehrával Miloš Zeman, o jehož znovuzvolení můžeme vést samozřejmě disputaci. On by se ale mohl pohybovat na hraně ústavy, protože by nejmenoval nového premiéra a mohli bychom tady mít vládu v demisi, která by mohla vládnout čtyři roky. Tady k tomu je velmi důležité zmínit ústavně-právní pozadí celé věci, protože v tu chvíli se jedná o hrubé porušení ústavy a přicházel by na pořad dne článek 65 ústavy. To znamená, že by se prezident hnal k Ústavnímu soudu. Taková žaloba ale bohužel vyžaduje souhlas tří pětin přítomných senátorů a tří pětin všech poslanců. Muselo by se tak najít 120 poslanců v Poslanecké sněmovně, kteří by to podpořili. Andrej Babiš má 78 poslanců, a když se mu podařilo sehnat pár přeběhlíků, tak by tu ústavní žalobu dokázal blokovat. To je naše nejhorší představa. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Přišli jste s plánem, že se snažíte přesvědčit ostatní, aby nepodpořili volbu Radka Vondráčka na post šéfa Poslanecké sněmovny. Jak jste s ním úspěšní?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Zdá se, že reakce jiných politických subjektů je poměrně rozpačitá. Jestli se nezmění postoj Pirátů a SPD, kteří chtějí podpořit Radka Vondráčka z ANO na předsedu Poslanecké sněmovny, tak bude zvolen. Vznikne tady tak menšinová vláda, která nemá šanci důvěru za současného stavu získat. Pak se budou dít další věci. Opravdu nevíme, co těmi dveřmi projde. Nevíme, co se v té mlze objeví za šílenou věc. Menšinová vláda hnutí ANO, by měla třeba vliv na ministerstvo vnitra. Trestně stíhaný premiér by tak pod sebou měl ministerstvo vnitra. Ta představa je naprosto šílená. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Máte stoprocentní víru v to, že policie žádost o vydání pošle do sněmovny znovu?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Myslím, že ano. Zároveň tam ale panuje poměrně široký politický konsensus, že by byl znova vydán. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Zatím se na váš návrh příliš nikdo netváří. Není to s vaší silou sedmi poslanců trochu marné úsilí?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Zdálo by se to být marné úsilí, ale bránit demokracii a ústavnost rozhodně není úsilí, které by vyšlo vniveč. Postoje stran jsou poměrně rozdílné, protože někdo říká: „Pojďme pracovat. Pojďme se sejít na ustavující schůzi. Pojďme zvolit předsedu Poslanecké sněmovny a už pojďme něco reálně dělat.“ Pak tam byla také zmínka o tom, že by měl být předsedou Poslanecké sněmovny Petr Fiala. Naše stanovisko je ale pořád stejné. Přáli bychom si, abychom naším tlakem přesvědčili Andreje Babiše na ustavující schůze, která bude až 20. listopadu, aby přišel s variantou vlády, která získá důvěru a nebude pak hrozit zlovůle tandemu Andreje Babiše a Miloše Zemana v držení vlády v demisi po celou dobu čtyř let.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Pak je ale jedno, kdo bude skutečným předsedou sněmovny, když pomineme to, že Petr Fiala příliš velké šance nemá? Jak moc je konstruktivní držet sněmovnu bez ustavující schůze? Jak dlouho by ta situace mohla trvat? Musíte počítat s tím, že i tohle vám může být nakonec vytýkáno.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Ano, je nám to vytýkáno. Nicméně v sedmi poslancích nemůžeme obstruovat. Nemůžeme zastavit jednání sněmovny, aby byla paralyzovaná. To s naší politickou silou nepřipadá v úvahu. Vyzýváme a varujeme, že je tady zcela bezprecedentní situace, kterou může zvrátit několik proměnných, že se například Miloš Zeman nestane znovu prezidentem České republiky. S ohledem na profil Miloše Zemana a Andreje Babiše to znamená, že jim jsou ústavní zvyklosti úplně jedno, viz třeba květnová vládní krize, kdy Miloš Zeman dost lavíroval a kašlal na ústavní zvyklosti po dlouhou dobu. Varovat, že se taková věc může stát, rozhodně není projevem nějakého programu antibabiš, z čehož nás ostatní obviňují.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jaký by byl výsledek vašeho plánu, pakliže by ustavující schůze byla tímto krokem oddálená?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Cílem, který sledujeme, je, aby Andrej Babiš opravdu vystoupil a řekl: „Tady máme vládu, kterou podporují tyto subjekty a tato vláda získá většinu.“ Je to fér hra ve vztahu k voličům. Je to zcela transparentní.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Když Ivan Bartoš říká: „Pojďme se domluvit co nejrychleji, abychom umožnili vydání poslanců Faltýnka a Babiše k trestnímu stíhání.“ Jak moc věříte tomuhle úmyslu?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Jak jsem zmiňoval, ustavující schůze bude až 20. listopadu. Je tady poměrně dlouhá doba na to, aby Andrej Babiš byl vystaven politické shodě, že nechceme menšinovou vládu, která bude mít tajnou podporu. Když by ta politická vůle a shoda napříč demokratickým spektrem byla, tak by se v tu chvíli opravdu podařilo na ustavující schůzi nějakého předsedu zvolit a následně by to šlo k vládě, která by získala důvěru. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Důvěřujete úmyslu Pirátů? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Ze strany Pirátů slýchávám to, že se snažíme obstruovat, že se nesnažíme být konstruktivní. Zdá se ale, že Radek Vondráček předsedou sněmovny zvolen bude právě třeba hlasy České pirátské strany. Rozumím apelu na konstruktivní počínání. Zároveň to jistě dost voličů otravuje. Ale tady nejde o nic míň než o obranu demokracie. A co je konstruktivnější pro demokratickou stranu, než bránit hřiště, na kterém všichni hrajeme?

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To, že jako vítěz voleb má Andrej Babiš nárok na sestavování vlády, uznáváte?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To bezesporu uznávám. Nechť se snaží. Bude na to mít teď jeden pokus. Zdá se, že když by to nevyšlo, tak by mu prezident věnoval i další pokus, pakliže by nenastal scénář, který předvídáme.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy už jste říkal, že s negativními reakcemi počítáte. Počítáte s tím, že vám to nakonec může uškodit?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Je to velký politický risk, to vůbec nepopírám. Pro mě, jako pro novopečeného poslance, je to poměrně zásadní rozhodnutí, které jsem ale s ohledem na to, jaké nebezpečí nám hrozí, podstoupit. Andrej Babiš zmiňoval rozpočtové provizorium. Kdyby byla ustavující schůze zítra, tak ty výtky naprosto chápu. Ona je ale za tři týdny. Kdyby se ostatní politické strany dohodly a řekly: „Dobře, předsedu Poslanecké sněmovny zvolíme, ale musí tady být vláda, která bude mít slíbenou podporu, která bude mít 101 podpisů tak, jak to vyžadoval Miloš Zeman třeba v roce 2013.“ V tu chvíli se o tom samozřejmě dá uvažovat. Jsou na to tři týdny, kdy se dá zcela reálně jednat. Rozpočtové provizorium je jenom strašák, kterého Andrej Babiš postavil. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jak moc věříte tomu, že bude váš strašák v podobě vlády Andreje Babiše fungovat? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Velmi bych si přál, aby náš apel vyslyšeli jak občané, tak další politici. Jestli se tomu tak opravdu stane, těžko říct. Možná že bychom se mohli sobecky pak plácat po ramenou, že jsme tu šílenou skutečnost předvídali. V tu chvíli z toho ale žádnou radost mít nebudeme, protože radovat se sobecky z toho, že jsme to celou dobu říkali, když nám bude téct do bot, opravdu není nic rozumného. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Prezident republiky Miloš Zeman řekl, že dá Andreji Babišovi i druhou šanci v případě, že důvěru na první pokus nezíská. Přitom si můžeme připomenout období před čtyřmi lety, kdy chtěl garanci 101 podpisů. O čem to vypovídá?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Právě o příklonnosti Miloše Zemana k Andreji Babišovi. Miloš Zeman hraje taktickou hru, kdy si je vědom, že právě díky hlasům voličů ANO může znovu uspět v prezidentských volbách a nechce házet Andreji Babišovi klacky pod nohy. To je zcela zjevné.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jaký je teď aktuálně vztah TOP 09 s prezidentem Milošem Zemanem? Máte vůbec o čem spolu mluvit? Máte nějaké páky na to, jak ho přesvědčit, že vláda bez důvěry by v téhle zemi vládnout neměla?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Miloš Zeman si hraje vlastní hru, na které naše názory jako TOP 09 patrně vůbec nic nezmění. Bohužel je tomu tak.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dnes se ptal ODS, jakou chce tvořit opozici. Ta říká, že se pokusí být opozicí konstruktivní. Jakou pozici zaujme TOP 09?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Chceme být bezesporu také konstruktivní opozicí. Jsou ale věci a hodnoty, ze kterých by se ustupovat nemělo. Chápu, že se dost snadno říká, že TOP 09 zase jede antibabiš. Chceme být konstruktivní. Jenže ono to pak může jít salámovou metodou dál, že teď chceme být konstruktivní a pak to tomu ANO podpoříme, pak mu z jednacího sálu odejdeme, aby se snížilo kvórum a tím pádem mohla vláda získat důvěru.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Co znamená konstruktivní do budoucna? Dokážete si vůbec představit, že by mohla TOP 09 v něčem najít v budoucnu shodu třeba i s hnutím ANO?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To je samozřejmě věcí ad hoc jednání. Jistě můžeme jako TOP 09 připojit k nějakému vládnímu návrhu své pozměňovací návrhy, které budou vládní návrhy tříbit. To samozřejmě dělat budeme. Nechceme být rozhodně v opozici, která bude všechno paušálně shazovat jenom z titulu, že to vzniklo v dílně hnutí ANO. Pro mě osobně bude opoziční práce velkou politickou školou. Věřím ale, že právě to, že budu o všem referovat, že ten mandát chci vykonávat zcela otevřeně a transparentně, tak mnohé naučí a že se třeba podaří TOP 09 nějaké věci prosadit. Zásadní bude práce ve výborech. Velmi důležitá bude také interpelační role. V čem může TOP 09 hrát také klíčovou roli je právě obrana demokracie.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

I se sedmi poslanci?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Jistě, i se sedmi poslanci,

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To bude politicky velmi náročné.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To samozřejmě připouštím. Příkladem je velká politická shoda u ústavního zákona o obecném referendu, se kterým TOP 09 nesouhlasí. Nicméně když už ten zákon má být, tak se budeme snažit o to, aby byl napsán rozumně. Aby nehrozilo, že umožní aby se hlasovalo o dalších ústavních zákonech.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Za žádných okolností tento zákon TOP 09 nepodpoří? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Ano. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

I když někteří představitelé říkají: „Jde o to, jak bude formulován, aby se třeba nedalo hlasovat o podobných otázkách, jako je vystoupení z EU nebo z NATO?“

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To je právě klíčová role opozice, aby to nebyla hurá akce, aby to nebylo napsané ve víru vášní a emocí a aby ten zákon o obecném referendu byl napsán příčetně a rozumně, aby se vyňaly tematické okruhy, o kterých se nebude dál hlasovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Za těchto okolností byste ho podpořili?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Nedokážu předjímat, jak bude ten zákon napsaný.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Pakliže by byl takto pregnantně napsán?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

V tu chvíli bychom ho spíš nepodpořili, protože tam jde o princip, že žijeme v zastupitelské demokracii. Právě my jako zástupci občanů se pokusíme o to, aby ten zákon byl napsán rozumně, protože to, co mě nejvíc děsí, je referendum o vystoupení z Evropské unie. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Někteří představitelé už říkají, že by ho k tomu byli schopni použít. Je ta obava oprávněná? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Velmi bych zde varoval před určitou lehkovážností v tom smyslu, že by třeba někdo nedokázal nasbírat dostatek podpisů na to, aby to referendum vyvolal. Žijeme v době, kdy lidé podléhají mediálním kampaním.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Koneckonců viděli jsme to i v Británii, kdy David Cameron také nechtěl, aby Británie odešla.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Ano, nálada v Británii byla před brexitem podobná. Všichni řikali: „Vždyť se to vlastně nemůže stát. Referendum si vypíšeme, lidi jsou rozumní a rozhodně z Evropské unie nevystoupíme.“ A co se stalo, vidíme teď. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Hnutí ANO také říká: „Chci a jsem pro zákon o obecném referendu, ale nikdy si nepřeji vystoupit z Evropské unie.“ To jsou slova Andreje Babiše. Tomu věříte? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

V tomto Andreji Babišovi rozhodně nevěřím. Vlastně přemýšlím, jaké věci Andreji Babišovi věřím. Tam bude ale opravdu záviset na aktuální náladě ve společnosti. Teď se zdá, i s ohledem na úspěch SPD, že zde bude velký zájem na tom, aby zákon o referendu vznikl. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Aby to následné referendum bylo vyvoláno. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Přesně tak. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Když jste mluvil o případném politickém partnerství se Starosty a lidovci. Proč nezmiňujete také Pirátskou stranu?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Zdá se, že si Piráti v současné době jedou autonomní politiku. Včera se ale sešli s našimi představiteli. Co bylo obsahem jednání a na čem se shodli, to nevím. Věřím ale, že v základních věcech nebo v nějakých konkrétních věcech, se shodneme. Co je ale důležité zmínit, tak nějaké věci jsou pro nás nepřípustné, třeba podpořit Radka Vondráčka z hnutí ANO na pozici předsedy Poslanecké sněmovny. Jestli s tím Piráti a voliči Pirátů nemají problém, tak to samozřejmě plně respektuju, ale pro nás je to něco naprosto nepřípustného. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Takže jako se stálým politickým partnerem s Pirátskou stranou nepočítáte? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To všechno ukáže až právě spolupráce ve sněmovně. V mnohých věcech si můžeme opravdu notovat. Třeba máme taky zájem na tom, aby lidé nemuseli stát na úřadech, aby obíhala data, nikoliv lidé. Tam se rozhodně potkat můžeme. Ale podpořit někoho z hnutí ANO na pozici předsedy Poslanecké sněmovny je pro nás opravdu nereálné a nepředstavitelné.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Když strany nechtějí podporu hnutí ANO od SPD, od komunistů, proč do ní sami nevstoupí? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Protože spolupráce s hnutím ANO na vládní úrovni je pomyslná mlýnice, do které spadnete, ale rozhodně nevypadnete vcelku a netknutí. Viz velmi důvěrné zkušenosti, které mají lidovci a sociální demokraté. Ve chvíli, kdy by se znova pokusili vstoupit do té vlády, tak by se opakoval scénář jako doposud. Všechny vládní úspěchy by byly připisovány na účet hnutí ANO, ale neúspěchy by šly za lidovci, sociálními demokraty, případně jakýmkoliv subjektem, který by do vlády s Andrejem Babišem vstoupil.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To je ale trochu politický kalkul, jak z toho nakonec vyjdeme. Není to o neschopnosti i samotných stran, které s Andrejem Babišem vládly?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To si netroufnu soudit. Když to ale vezmu z pohledu TOP 09, tak je pro nás teď klíčové to, abychom dokázali přesvědčit voliče, které jsme od minulých voleb ztratili, že jsme tou správnou volbou. Uděláme pro to maximum a budeme hrát opoziční roli. Jsem velmi rád, že jsme konzistentní, že už dlouhou dobu říkáme a začali to pak říkat před volbami všichni, že s Andrejem Babišem ne, trestně stíhaného premiéra ne a tak dále. My z toho slevovat opravdu nebudeme. To je náš standard. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ve výčtu politických stran, u kterých jste si jistý, nezmiňujete ODS. Z jakého důvodu? Jak to je se současným vztahem TOP 09 a ODS? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Nedokážu soudit. ODS teď sleduje svůj cíl, a to je právě Petr Fiala jako předseda Poslanecké sněmovny. Nevím, jak s tím uspěje. My jsme si stanovili svůj plán. Nebudeme podporovat žádného kandidáta na předsedu Poslanecké sněmovny. Jak TOP 09, tak ODS jsou ale pravicové strany. Myslím, že třeba v ekonomických tématech si budeme notovat. Jak ta spolupráce bude vypadat reálně, nevím. Teď jsem byl zvolen do sněmovny a jsem na to velmi zvědav. Těším se, přistupuju ke svému mandátu s velkou pokorou a o všem budu referovat na sociálních sítích.

Zdroj: Interview ČT24, 1. 11. 2017

Štítky
Osobnosti: Dominik Feri
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme