Feri: Podpora menšinové vlády je pro nás nepřípustná

20. 11. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim)

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Tento týden pokračovalo vyjednávání o budoucí podobě Poslanecké sněmovny. Předseda ODS vzdal na post předsedy kandidaturu a vznikl Demokratický blok, který bude tvořit jeden poslanecký klub. Jeho složení je ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Blok má ve sněmovně 48 křesel. Je to dostatečná síla opozice?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Síla bude rozhodně větší, než jakou má poslanecký klub TOP. Ze strany hnutí ANO je velká vůle nechat těmto stranám drobky pod stolem. Demokratický blok ale není jeden poslanecký klub. Je to sjednocení poslaneckých klubů. K tomu mají jednotlivé poslanecké kluby určité výhody, přednostní práva a tak podobně. Vyjednávací síla ale bude nepochybně mnohem větší, než by měli Starostové, TOP 09, lidovci nebo ODS samotně. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Někteří politici, jako Tomia Okamura, Jaroslav Faltýnek, nebo třeba i Ivan Bartoš, hovoří o bloku Miroslava Kalouska. Kdo je tedy vůdčí osobností? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To je naprostý nesmysl, kterým se snaží tito politici zrelativizovat význam celé věci, nějak to onálepkovat a tím pádem shodit. Tím, kdo to celé inicioval, je předseda ODS Petr Fiala. O Miroslavu Kalouskovi nemůže být vůbec řeč, protože jsme druhý nejmenší poslanecký klub. Opravdu je to jenom snaha to nějakým způsobem shodit a říct, že to je zase Kalousek.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Není Demokratický blok něco podobného, co Váš předseda navrhoval už před volbami, aby se pravicové a pravostředé strany spojily do jedné koalice a šly společně do voleb?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Před volbami je situace úplně jiná, než po nich. Po nich se jedná mnohem snáz. Vytvoření Demokratického bloku je neradostný signál, protože když se spojují k vyjednávání mnohdy téměř nesmiřitelní nepřátelé, tak to znamená, že opravdu o něco jde. Že hrozba menšinové vlády, která bude vládnout v demisi. bude téměř nekontrolovatelná, ale bude mít zásadní vliv na dění ve státě, tak je to taková hrozba, že se demokraticky smýšlející strany musí spojit.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Není chybou, že jste před volbami nevyslyšeli volání Miroslava Kalouska a neutvořili předvolební koalici, třeba i s KDU-ČSL a ODS? 

Vít RAKUŠAN, 1. místopředseda hnutí /STAN/

I Starostové a nezávislí říkali, že bychom si uměli představit širokou jednotu stran, které jsou na politickém spektru napravo od středu. V té době to ale nebylo vyslyšeno. Historické relikty a animozity, které se vytvořily, stály proti tomu. Teď po volbách se ale ukazuje, že povolební spolupráce je na místě. Starostové a nezávislí ještě v létě věřili, že budeme kandidovat s KDU-ČSL společně. Nebyli jsme těmi, kteří z toho projektu couvli. Můžu to označit za škodu, ale myslím si, že je potřeba toto uzavřít a zapomenout na to. Vůbec se mi nelíbí, že si teď politici stran, které mají spolupracovat, vyměňují nehezká označení. Na to není doba. Je potřeba se zamyslet nad tím, kdo ideově stojí na druhé straně a kdo si představuje jinou Českou republiku než my. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Rozhodně nebudu nikomu vyčítat, že jsme nešli společně. Chybou bych to nenazval. Je to možná škoda, protože by ty tři subjekty měly dohromady s ohledem na přepočet jistě více mandátů. Na druhou stranu je nutné, aby si to strany spolu zkusily a pak se třeba umete cesta k budoucí spolupráci. Budou komunální volby. Budou volby do Evropského parlamentu, kde KDU-ČSL, Starostové a TOP 09 spolupracují v rámci frakce EPP. Tam je spolupráce rozhodně nasnadě. Rány jsou asi mezi jednotlivci a mezi jednotlivými stranami zastoupenými v Demokratickém bloku bolavé. Na druhou stranu si to pojďme otestovat. Myslím, že postupně může spolupráce dospět třeba i ke společné kandidátce. A já věřím, že se to povede. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Není chybou, že jste si dali jako Demokratický blok podmínky, kvůli kterým k vám nepřišli třeba Piráti, protože odmítli nepodpořit pana Vondráčka?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Situaci s Piráty považuji za nešťastnou. Nicméně vytvoření Demokratického bloku ukazuje, kdo chce opravdu podpořit pana Vondráčka a kdo ho podpořit nechce, kdo chce podpořit v důsledku menšinovou vládu bez důvěry a kdo ne. To, že bude zvolen předseda Poslanecké sněmovny, umožní to, aby mohla menšinová vláda vzniknout. Myslím si, že u Pirátů hraje velkou roli i označení, že to je Kalouskův projekt. Pro významnou část Pirátů je Miroslav Kalousek něco toxického a něco, s čím nechtějí mít vůbec nic společného. Na druhou stranu je v tom Demokratický blok vstřícný a otevřený. Může se k nám připojit kdokoliv. Jestli o to sociální demokracie a Piráti nejeví zájem, tak bohužel.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Ale je tam podmínka, že nesmí podpořit na předsedu Poslanecké sněmovny kandidáta hnutí? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Ano, protože nelze říkat, že nepodporujeme ANO, že jsme opozice a pak umožnit menšinovou vládu hnutí ANO. To prostě není možné. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak hodnotíte prohlášení hnutí ANO směrem k Demokratickému bloku, protože jste si řekli o 2 místopředsedy a 7 výborů? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Nedovedu si představit, že by bylo hnutí ANO najednou osvíceno a řeklo: „Ano, to, co přináší Demokratický blok, je správné.“ To se v životě nemůže stát. Na druhou stranu je naše vyjednávací pozice bezpochyby mnohem lepší. Jakým způsobem se bude příští týden postupovat na ustavující schůzi, jestli bude ANO vstřícné k vyjednávání, to se ještě uvidí. Jestli bude podmiňovat to, kolik kdo dostane, tím, kdo podpoří Radka Vondráčka, tak bude samozřejmě Demokratický blok na svých požadavcích ukrácen a dostanou to ti, kteří se rozhodli s ANO spolupracovat.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak hodnotíte roli prezidenta Miloše Zemana? Ve středu prý vysvětlil Vašemu předsedovi Miroslavu Kalouskovi, proč nepožaduje zajištění 101 a více hlasů pro získání důvěry vládě. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Když jsem si četl stenoprotokoly ze starších sněmoven, tak v roce 1998 předstupoval před sněmovnu Václav Havel a žádal o důvěru pro poloúřednickou vládu Tošovského. Zmiňoval, že úloha prezidenta je hledat vlády, které důvěru dostanou. Miloš Zeman v takové pozici bohužel není, protože menšinová vláda, kterou sestavuje hnutí ANO, důvěru zatím nemá šanci vůbec dostat. A to ani s tím, že by někdo hlasoval pro. Nikdo neřekl, ani SPD, že by hlasovali pro. Když odejdou ze sálu, tak se kvórum nesníží natolik, aby dokázali samotní poslanci za hnutí ANO důvěru protlačit. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Není na čase ustoupit z úplně tvrdých pozic, že v žádném případě s ANO a s Andrejem Babišem ne? Tento týden se také hovořilo o druhém pokusu a o koalici právě ANO, KDU-ČSL a ČSSD. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

V tom případě nelze mluvit za celý Demokratický blok, protože pozice třeba KDU-ČSL je bezpochyby jiná, než pozice Starostů a nezávislých a TOP 09. Nicméně za TOP 09 je jakákoliv spolupráce, byť jenom to, že bychom odešli z hlasovacího sálu při hlasování o vyslovení důvěře vládě, absolutně nepřípustná. Setkával jsem se i s tím, že je potřeba mít nějakou vládu, a to i klidně za cenu toho, že by byla menšinová. Jenže já se obávám, že ti, kteří to říkají, si neuvědomují, co má vláda za pravomoci, nebo co může reálně dělat. Tady hrozí, že bude vláda bez důvěry, v jejímž čele bude stát trestně stíhaný Andrej Babiš. Zároveň bude mít ta vláda kontrolu nad silovými ministerstvy, třeba ministerstvem vnitra. Zároveň bude mít kontrolu nad státními podniky, tajnými službami a tak podobně. Nebude existovat téměř žádný nástroj, jak donutit prezidenta republiky, bude-li to nadále Miloš Zeman, aby jmenoval dalšího premiéra, protože on si bude dělat ve svém velmi extenzivním výkladu a účelovém výkladu Ústavy, co bude chtít. Bude si v tom libovat.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Co hnutí ANO bez Andreje Babiše? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Vůbec se nevidím opatrnosti jiných politických subjektů ve vztahu k Andreji Babišovi, že s hnutím ANO nechtějí jít do vlády. Když si vezmeme, jak systematicky hnutí ANO pošlapávalo své koaliční partnery ve vládě Bohuslava Sobotky, že veškerý úspěch, který se vládě povedl, šel za Andrejem Babišem, že je to jeho dílo, ale cokoliv, co se nepovedlo, tak šlo okamžitě na hlavu Bohuslava Sobotky, případně lidovců.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Nezmění se názorové postoje stran a hnutí, které čeká změna ve vedení, teď myslím třeba TOP 09 nebo ČSSD?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Nemůžu mluvit za ČSSD. Co se ale týče TOP 09, tak jsme natolik názorově konzistentní, že ať už bude předsedou nebo místopředsedou TOP 09 kdokoliv, tak jsou věci, ze kterých se nedá ustoupit. A to je právě podpora vlády hnutí ANO Andreje Babiše. Nic takového neplánujeme podpořit. Za nás je ta podpora absolutně vyloučena. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Příští týden budete vybírat nového předsedu. Kdo je Vaším největším favoritem? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Zatím se jeví jako kandidát s nejširší podporou Jiří Pospíšil. Pražské předsednictvo a pražský sněm ho delegovaly jakožto kandidáta. Zdá se, že předsedou bude s největší pravděpodobností on. Co se týče dalších pozic, tak nedokážu posoudit, jaké jsou poměry s ohledem na situaci v regionech. Jedna věc je ovšem jistá. Ať už bude ve vedení kdokoliv, tak bude mít hodně těžkou práci. Bude potřeba postavit v regionech stranu zpátky na nohy a zároveň začít v regionech vyjednávat i tom, s kým se půjde třeba do koalice v komunálních volbách. Zároveň bude nutné, aby nový předseda velmi úzce spolupracoval s naším poslaneckým klubem. Aby pravá ruka věděla, co dělá ta levá. To bude extrémně důležité.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Je Jiří Pospíšil tím, který provede stranu TOP 09 touto rozbouřenou dobou?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Věřím, že to zvládne. Bude ale opravdu potřeba, aby tomu věnoval veškerý čas a veškerou možnou energii. Možná to bude komplikovanější s ohledem na to, že je europoslanec. Jestli tomu bude ale opravdu věřit a vrhne do toho všechnu svoji sílu a intelekt, tak to zvládne.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Vy byste neuvažoval o postu předsedy, přeci jenom podporu voličů máte?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Mně je 21 let. Teď jsem byl zvolen do sněmovny. Přistupuji k tomu s respektem. Vůbec nevím, co na mě vyskočí. Nevím, kolik to bude představovat práce. Vím, že to bude strašně moc. Sbírat do toho ještě další funkce? To opravdu ne. O stranické funkce mi nikdy nešlo. Klidně budu po regionech jezdit, klidně si to tam odmakám, ale nepotřebuju k tomu mít nějaký odznak.       

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

V úterý 7. 11. byla uzávěrka podání přihlášek do voleb na post prezidenta. Do boje o Hrad půjde 9 kandidátů. 11 přihlášek bylo vyřazeno. Svou kandidaturu na poslední chvíli oznámil a zrealizoval i expremiér Mirek Topolánek. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Mirka Topolánka nepřímo podpořil. Vy jste už prohlásil, že ho volit nebudete. Je nějaký kandidát, kterého by TOP 09 jako strana podpořila?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Právě příklad toho, že pan předseda podpořil Mirka Topolánka, ukazuje to, že nejsme jako strana jednotní. Nikoho stavět nebo nikoho podporovat jako TOP 09 nebudeme. Myslím si, že by to bylo kontraproduktivní. Že TOP 09 podporuje konkrétního kandidáta, by byl možná i polibek smrti. Politici v TOP 09 volí různé kandidáty. Pan předseda bude podporovat Mirka Topolánka, já někoho jiného, jiní zase někoho dalšího. Jednotní v tom rozhodně nejsme. Ještě krátce k osobě Mirka Topolánka. Jsem velmi zvědav, komu bude brát hlasy. Jestli bude brát spíše Jiřímu Drahošovi, což bych považoval za dost nemilé, nebo jestli bude brát Miloši Zemanovi. Je pravdou, že Mirek Topolánek je opravdu velmi silný kandidát. Jestli ale dokáže porazit svoje konkurenty probojuje se do druhého kola, to uvidíme. TOP 09 rozhodně nepovažuje Mirka Topolánka za svého kandidáta. Jednotlivci už ovšem možná ano.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Kdyby přišel požádat?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Tak by podporu asi nedostal, protože široký konsensus k tomu v našem poslaneckém klubu není.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Váš čestný předseda Karel Schwarzenberg v předchozí přímé volbě získal 2 241 171 hlasů. Kde jsou ty hlasy dneska? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Absolutně se přerozdělily. Není to tak, že by 5 let taková skupina lidí vydržela na jednom místě věrná svému kandidátovi.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Neudělala pravice nebo pravostředé strany chybu, že ihned po předchozích prezidentských volbách nevybrala stínového prezidenta, který by se celou profiloval, byl pro voliče čitelný, komentoval události a výroky úřadujícího prezidenta? Není to prohospodaření 2,25 milionu hlasů.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Jmenovat stínového prezidenta je docela progresivní koncept.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Ozývají se kritické hlasy na prezidenta Miloše Zemana, že jede permanentní kampaň. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To bezesporu. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Šance byla pro kohokoliv jiného.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Je samozřejmě nutné zmínit to, že pan prezident Miloš Zeman z titulu své funkce po regionech jezdit musí. Nemůže být prezident jenom z Prahy. Na druhou stranu představa, že by 5 let vydržela dynamika stínového prezidenta, je představa poměrně naivní. Zároveň si myslím, že se za 5 let postoj veřejnosti k přímo volenému prezidentovi změnil. Přál bych si, aby všichni kandidáti dostali nominaci přes hlasy občanů, nikoliv přes hlasy senátorů nebo poslanců. V tom do budoucna spatřuji jistou výzvu.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak vnímáte, že se prezident republiky nezúčastnil ani jedné ze vzpomínkových akcí 17. listopadu? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Jsem velmi rád, že se víc připomíná odkaz 17. listopadu 1939. Málo se to možná ví. Je to zprofanované komunistickým režimem. Právě mezinárodní den studentstva je ale celosvětově slaven a uznáván. Je to velmi významné datum. Byl jsem na Albertově na přednášce, která se tomu tématu věnovala. To, že se pan prezident neúčastnil a věnoval tomu jenom, dle jeho slov, tichou vzpomínku, je tristní. Zjevně má jiné priority, třeba návštěvu Ruska a tak podobně. Mrzí mě to. Co je ale velmi zásadní, že dost lidí čekalo více. Zároveň se ukazuje, že mnoho lidí, a ukazují to výsledky voleb, je nespokojeno se systémem jako takovým. Zjevně se nám tady rýsuje ohrožení liberální demokracie. Dost lidí vůbec nevnímá význam Senátu jako takového. Vůbec nechápe, proč by mělo být tolik poslanců a tak dále. Velký úkol, který stojí před demokratickými stranami, je získat zpět ztracenou důvěru v systém demokracie. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Říkáte, že demokracie je v ohrožení. Je tedy na místě, aby se řešení politiky vrátilo na ulice?

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Samozřejmě to je součástí demokratického projevu. Ani jeden z nás poslanců by se neurazil, kdyby na nás někdo pokřikoval. Pak je příležitost se s tím člověkem konfrontovat, vysvětlit mu nějaké věci, vytříbit si vzájemně názory. To je rozhodně právo každého. Zároveň považuju za velmi nešťastné, když někdo uráží voliče jiných stran. Volič jiných stran se nemá inzultovat. Má se přesvědčovat a má se mu představovat, proč je mé stanovisko dobré.

Zdroj: Partie, Prima TV, 19. 11. 2017

Štítky
Osobnosti: Dominik Feri
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme