Feri: Měli bychom klást důraz na výuku novodobých dějin

21. 8. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Invaze půl století poté. Skoro dvě třetiny respondentů průzkumu, který společnost Median vytvořila pro ČT, si myslí, že se dalo okupaci vyhnout. Pražské jaro podle nich mělo naději pokračovat. Jak? Na to už se názory liší. Podle jedné poloviny bylo možné komunismus reformovat. Podle té druhé by se režim musel změnit. Lidi odpovídali taky na to, jak konkrétně se následné období normalizace dotýkalo jejich rodin. Nejčastěji zmiňovali nemožnost vycestovat ze země, ale taky problémy se studiem a nebo s prací v původním oboru. A aspoň v přibližném povědomí o tom, co se stalo 21. srpna 1968, jsou velké rozdíly mezi generacemi. Mezi lidmi nad 60 let to neví jenom zlomek. Mladší do 34 let mají mezery. Se začátkem okupace si datum nedokáže spojit třetina z nich.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pane Feri, jaká je Vaše reflexe tohoto data, protože jste se narodil nejenom po roce 1968, ale dokonce i po roce 1989? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Je to tak. Jsem ročník 1996. Mám ale ohromné štěstí být ve straně, která nemusí vůbec zatemňovat minulost a která má jasné stanovisko. Byla to invaze, byl to vpád vojsk, je to temná chvíle. Mí prarodiče to zažili, protože jedna z linií vstupů byla i přes Cínovec, přes sever Čech, to je nad Teplicemi. Samozřejmě byli vyděšení, neměli vůbec žádné informace o odletu delegace do Moskvy. Bylo tady opravdu informační vakuum. Je to temná vzpomínka a důsledky jsou zcela zásadní.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Proč je pro TOP 09 tohle téma tak důležité? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Protože TOP 09 je strana, která má ohromný respekt k demokratickému právnímu státu a považuje novodobé dějiny za část naší historie, ze které můžeme stále čerpat ponaučení. Když jsem naznačil nároky na politickou reprezentaci, tak právě tyto události ukázaly, že ne mnoho lidí, ne mnoho vrcholných politiků se postavilo na odpor. Kdyby se jich tehdy postavilo víc a jasně pojmenovali tu věc, tak by to asi vojáky nevyhnalo, ale měli bychom čistší svědomí a pociťovali bychom možná víc národní hrdosti. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Vy politici to tak možná máte, my novináři máme tu výhodu, že mezi našimi staršími kolegy byla řada výjimečných osobností, třeba Kamila Moučková. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Nejenom v Česku, ale i v Sovětském svazu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

To je pravda. Když mluvíte o rétorice vymezování se vůči režimu komunistické strany, tak nezdá se, že by to na vaše voliče nějak zabíralo. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Nejsme zvoleni do parlamentu výlučně pro to, abychom napadali minulost. My si jí připomínáme. To nemá být nějaká primární politická agenda. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Proč zrovna je součástí vaší jednoty, když to u voličů evidentně nezabírá? 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Když to vezmu zcela z osobního pohledu, tak jsme viděli graf, kdy 35 % mladých lidí, byť ten vzorek je samozřejmě malý, o té události nic moc neví. Takže minimálně v tom se snažím to připomínat skrze sociální sítě. Na Instagramu teď dělám takový průřez událostmi. Když se na to někdo z mladých podívá a poučí se, tak budu jenom rád. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Proč jsou ve vaší straně, pane Zachariaši, lidé, kteří popírají okupaci, mluví o ní jako o době normalizace? 

Filip ZACHARIAŠ, člen VV ÚV KSČM /KSČM/

Stanovisko naší strany je jednoznačné a v tom zaznívá, že vstup vojsk nebylo to správné řešení, protože každý komunista, který je humanista, což věřím tomu, že v KSČM je to drtivá většina, nemůže zkrátka a dobře souhlasit s tím, aby se politika prosazovala hlavněmi pušek, ať je to politika současných velmocí nebo tehdejší vstup vojsk Varšavské smlouvy. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

To znamená, že máte pocit, že hlavní proud v současné komunistické straně je spíše obrácen směrem k myšlenkám a idejím Pražského jara. Přiznám se, že občas od vrcholných politiků vaší strany zaznívala spíš pochvalná slova na normalizaci, tedy že by člověk čekal, že ve vašich kancelářích by místo Husáků a Jakešů měli viset Dubčekové a Smrkovští. 

Filip ZACHARIAŠ, člen VV ÚV KSČM /KSČM/

My se na to nedíváme prizmatem politiky. Je to historická událost, na kterou je potřeba nahlížet bez ideologické klapky a v souvislosti s tehdejší šílenou dobu bipolárního světa. To není něco, co by bylo v našem hlavním současném proudu, čím bychom se zabývali. Novináři se zkrátka ptají na naše stanoviska. K tomu odpovídáme, máme samozřejmě pozitivní program pro občany. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Mně to přijde strašně pokrytecké. Vím, že KSČM má nějaké stanovisko z roku 1998, kde to pojmenovává jako invazi, jenže papír snese všechno. Nemůžete mít na jedné straně stanovisko a na druhé straně pak Vojtěch Filip tu minulost zatemňuje. Paní Semelová, která, nevím jaké má postavení v rámci hierarchie, ale minimálně je velmi viditelná, ocenila kvality Vasila Biľaka a hovořila o invazi jako o bratrské pomoci. To mi přijde úplně absurdní. 

Filip ZACHARIAŠ, člen VV ÚV KSČM /KSČM/

Pane Feri, stejně pokrytecké je to, když mluvíte o demokratickém řádu s úctou k lidským hodnotám a váš pan bývalý předseda v roce 2014 běhal s izraelskou vlajkou, kde byli v pásmu Gazy bombardováni civilisté a bylo to 5500 obětí. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

To je další příklad zatmění, kdy odkláníte debatu směrem k pásmu Gazy a problému v Izraeli. Vy jste proiizraelská strana. Velmi rád se s Vámi utkám v pásmu, které se bude týkat toho tématu, teď jsme tu ale kvůli 21. srpnu 1968.

Filip ZACHARIAŠ, člen VV ÚV KSČM /KSČM/

Rozumím tomu, ale řekl jste, že papír snese všechno. 

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Papír snese všechno, protože paní Semelová se vyjadřuje úplně v rozporu s Vaším stanoviskem. 

Barbora KOŘANOVÁ, poslankyně /ANO/

Pan kolega Feri už řekl všechno za mě. Ona to nebyla jenom paní Semelová, byl to minulý týden i pan doktor Filip a jeho vyjádření, kdy popírá sovětskou invazi. V podstatě řekl, že invazi začala Ukrajina, vzhledem k tomu, že pan Brežněv byl z Ukrajiny. To je něco podobného, jako kdybychom řekli, že 2. světovou válku začalo Rakousko, protože Hitler byl Rakušák. Já tomu vyjádření opravdu nerozumím. Absolutně nechápu, proč toto pan Filip řekl, je to asi otázka na něho, ale říkám, není to jenom paní Semelová.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Já bych možná tušil, proč to řekl. Myslím, že to řekl přesně proto, abychom se pídili po tom, kde se Brežněv narodil, odkud je jeho původ a vůbec jsme neřešili meritum věci, to znamená, že to byla invaze, že to byl vpád, který dramaticky změnil vývoj v Československu.

Filip ZACHARIAŠ, člen VV ÚV KSČM /KSČM/

Já jsem ten rozhovor pro Guardian četl. Myslím si, že se to zbytečně dramatizuje. Pan předseda Filip pouze zopakoval, jaké bylo národnostní složení tehdejšího politbyra těch, kteří o tom rozhodovali. Pro mě je to druhotná věc. Já jsem za to, aby se politický režim neudržoval na nohou prostřednictvím jakékoliv síly. Já tu nejsem za KSČ, ale za KSČM.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Což je podstatný rozdíl. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Co podle Vás udělat, aby o roku 1968, ať už se na něj díváme z jakýchkoliv úhlů pohledů, věděla veřejnost víc a především i mezi mladými.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Já budu v této věci interpelovat ministra školství, jaké kroky vláda učinila, ať už předchozí nebo tato, z hlediska výuky novodobých dějin. Aby vyšlo v průzkumu ale 100 %, tak to není možné. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

To jistě nejde.

Dominik FERI, poslanec /TOP 09/

Důraz a akcent na výuku novodobých dějin by ale rozhodně měl v českém školství být. Mnoho lidí mi napsalo, že skončili v roce 1918 nebo v roce 1945. To se nemůže stát, to klíčové se odehrávalo i potom.

Zdroj: Události, komentáře, 20. 8. 2018

Štítky
Osobnosti: Dominik Feri
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme