Farský: Vláda není dokonalá, ale důvěru si zaslouží

Komentář poslance Jana Farského

Dnes bude na pořadu schůze Sněmovny žádost opozičních poslanců o vyslovení nedůvěry vládě. Za poslední dva dny jsem dostal několik e-mailů, které mne vyzývaly k tomu, abych hlasoval pro pád vlády. Těmto výzvám ale nemohu vyhovět.

19. 7. 2012

A proč tuto vládu neshodím? Protože si nedokážu ospravedlnit, proč bych měl vyjádřit nedůvěru vládě, za jejíhož působení:

- se poprvé po 20 letech demokracie v České republice začala vyšetřovat korupce na nejvyšších místech (MUS, ŘSD, Rath, CASA, Pandury, ROP atd), vyšetřování pokračují, lidé se nebojí trestné činy oznamovat

- se začali vydávat poslanci ke stíhání policií – imunita ztratila smysl

- byla přijata zásadní novela zákona o veřejných zakázkách, která významně zmenšila prostor pro korupční jednání

- bylo poprvé po 20 letech schváleno řádné zdanění hazardu a obcím dána široká pravomoc k jejich regulaci

- dochází k odpolitizování státních zastupitelství – konec Vesecké, konec Rampuly, konec Grygárka, nástup Zemana

- dochází ke snižování schodku rozpočtu a tím i zatížení budoucích generací

- došlo po 20 letech k schválení zákona o církevních restitucích, který přináší odluku církve od státu a zahlazuje křivdy, které vznikly komunistickou zlovůlí

- došlo ke schválení posílení rozpočtů obcí na úkor dotací, spojovaných s korupcí

- došlo ke schválení zákona o třetím odboji

- došlo ke schválení nového občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích, které české právo vrací k západní právní kultuře.

Na druhou stranu je určitě pravda, že vláda špatně komunikuje. V některých případech jsou z mého pohledu vyjádření některých jejích členů hodně nešťastná. Pokud nejdou za hranici zákona, jsou vyjádřením jednotlivce - a tomu svoje výhrady obvykle sděluji osobně. Pokud jsou za hranou zákona, obracím se v důvěře na náš funkční právní stát – tak jako v případě paní Parkanové, i zde mají soudy, policie a státní zastupitelství moji důvěru.

Dnešní hlasování o vyslovení nedůvěry vládě považuji hlavně za krycí manévr ČSSD k zakrytí kauzy Rath – ostatně i předseda Sobotka to přiznal. K vyslovení nedůvěry vládě potřebuje opozice 101 hlasů a ty ani náhodou nemá – vždyť na schůzi ani nedorazili všichni jejich poslanci. Je třeba si připomenout, že jde o stranu pana Grosse, který po skončení svého vládního angažmá zázračně zbohatl, pana Paroubka, který se ani nesnaží vysvětlit svoje vydání za kampaně a příjmy za knihy, pana Palase, hejtmana Moravskoslezského kraje, který staví domy za desítky miliónů a také se ani nesnaží o vysvětlení jejich původu. V Libereckém kraji má tato strana v první desítce svých kandidátů pro krajské volby 3 policií obviněné členy a ani to nijak neřeší... To má být alternativa? Děkuji, nechci.

Přeji Vám všem krásné letní dny, pokud možno nezatížené politikou.

Jan Farský
poslanec TOP 09

ceska-media.cz, 19. 7. 2012

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme