Farský: Poslanecký byt? To byl bonus za zlámané nohy

Rozhovor s poslancem Janem Farským

6. 11. 2010

* Vítězství ve volbách bylo velmi přesvědčivé. Čekali jste takovou velkou podporu?

Nečekali, což řekne asi každý, kdo takto uspěje. Snad to nebude znít moc nesebekriticky, ale čtyři roky jsme makali. Začalo se na úřadě, přeskupili se lidé, kde to vázlo, tam se udělaly nějaké změny. Když jsme věděli, že úřad už není děravý, neutíkají z něho finance a poskytuje službu, jak má, tak se pokračovalo s příspěvkovými organizacemi. Přistoupili jsme tehdy i k těm ne tolik viditelným věcem, jako je třeba velká transparentnost u veřejných zakázek. Nevzniklo to jinak než ze strachu. Bál jsem se, že nás do něčeho budou chtít zaplést, aby nás jakoby odstavili. Pak se dařila až překvapivě závěrečná investiční činnost a pomohly i evropské peníze.

* Nejviditelnější investicí bylo asi kino a náměstí. Co takto viditelného by mělo být za další čtyři roky?

Myslím, že už to asi nebude jediná stavba, a skoro bych to ani nechtěl. Myslím, že město tu základní infrastrukturu má. Jediná slabina je v koupání, které je tady hodně diskutované. Příští půlrok až rok budeme věnovat diskusím kolem vize zeleného srdce Semil. Ten cíl, ta vize pro mě je město pro rodinu, kde v bezpečném a zdravém prostředí se dětem dostane plnohodnotného vzdělání.

* Zastavme se ještě u koupání.

Řešil jsem to už před lety, když jsem chtěl, aby nám na Vysoké škole ekonomické spočítali, jak velký bazén se uživí, či spíš jak velká bude potřebná dotace na provoz. Strávili jsme v diskusi asi tři hodiny a výsledek byl: zapomeňte na to. Bazén je v Jilemnici, pak je tu Jičín, Jablonec, Liberec, malý bazén je v Turnově. Holt jste desetitisícové město a to poskytuje nějaký standard, pod který krytý bazén nepatří. Osobně si myslím, že plovárna na Ostrově vznikne určitě a že nejspíš vznikne i koupaliště s dohřevem. Buďto budeme mít na to, abychom koupací sezonu protáhli na dvojnásobek, nebo to nebudeme ani stavět. Investici odhaduji tak na 35-40 milionů.

* A kdy koupaliště bude?

Myslím, že v roce 2013, 2014. Je to tak na to jedno volební období.

* Co projekt geotermální energie?

Tuším, že příští rok nám peníze na zkušební vrt nedají, ale není nereálné to příští rok dohodnout na rok 2012. Na ministerstvu chci předjednat, aby to bylo pilotním projektem. V tom vidím výhodu, že jsem i v Praze.

* Kromě toho, že jste starostou jste i poslancem,místopředsedou rozpočtového výboru, členem ústavněprávního výboru a členem správní rady VZP. Není těch funkcí na jednoho člověka moc?

Je.

* Jaké bude procentuální dělení vašeho působení v Semilech v Praze?

Myslím, že to bude 40 procent Semily a 60 procent Praha. Když to řeknu úplně do průměru, tak přibližně dva dny v týdnu budou na Semily a tři na Prahu. Ale i když jsem v Praze, tak často dělám Semily a naopak, když jsem v Semilech, tak po nocích dělám pro Prahu. Pracovní týden má 40 nebo 42,5 hodiny, teď nevím, protože jsem si na to nikdy nehrál, ale ve skutečnosti má týden 168 hodin. Na drobný servis pro Poslaneckou sněmovnu mám dva asistenty, v Semilech staronově budou dvě místostarostky. Myslím, že to bude fungovat. Lhal bych, kdybych si myslel, že to bude jednoduché, ale mě Semily baví asi tak stokrát víc než Praha.

* V čem?

Já se tady setkávám s realitou. V Praze to je jiné. Tam je úplně běžným argumentem lež. Pro mě je vnitřně důležité být poslancem a zároveň starostou, abych úplně nezblbnul.

* Ve vedení města jsou dvě ženy, to není až tak obvyklé. Proč padla volba na ně?

Jsou šikovné. Stavěli jsme to manažersky jako tým lidí, který se bude doplňovat. Marcela Volšičková je klidný, zralý ekonom, počtář, trpělivý člověk. Lenka Mlejnková je vedle toho rychlá a velice aktivní, nechce čekat na výsledky, chce je mít hned. Ten jejich průnik bude myslím ideální.

* Dojíždíte, nebo máte v Praze bydlení?

Mám tam bydlení. To je bonus za ty moje zlámané nohy. Všichni museli bojovat, aby dostali byt 300 metrů od Sněmovny, a já jsem ho dostal, protože jsem byl na vozíčku. Myslím, že ty zlámané nohy mi pomohly i v tom, že jsem si čas musel začít jinak organizovat a že jsem zjistil, že když některé věci dělá někdo jiný než já, tak to udělá i lépe než já. Ale nevím, zda za rok nepadnu a nezhroutím se.

Jaroslav Hoření

Mf Dnes, 6. 11. 2010, Rubrika: Kral Liberecký, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme