Farský: Obchod v přímém přenosu. Jak jsem viděl vydávání Ratha

Komentář poslance Jana Farského

Praha - Sněmovna se zaplnila už před druhou hodinou. Galerie, novinářský balkón a stejně překvapivě bylo plno i v poslaneckých lavicích. Výjimečný klid. Po obvyklých procedurách, které tentokrát proběhly rychle a hladce, nám přivedli Ratha. Zadním vchodem. Vybral si neobvyklou tmavou kravatu.

5. 6. 2012

A začalo obchodování, které doposud bylo vazbou značně omezeno.

Bohuslav Sobotka přednesl jako předseda zprávu mandátového a imunitního výboru. Což neopomněl zdůraznit: že nemluví za sebe, ale že jde právě o výstup z jednání výboru.

Předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc vystoupil za sociální demokracii se projevem obviňujícím policii za to, že dělá svoji práci, že je poslanec Rath hlídán, že mu není umožněn kontakt s ostatními, jak špatně je s ním zacházeno, jak je to pořád ještě poslanec. A připomněl všechny další kauzy, které zatím nebyly dořešeny. Ale zároveň se omluvil, že vydat ho musí. Bruslil přitom po tenkém ledě - jak nepotopit sociální demokracii mluvícím Rathem a zároveň nepotopit sociální demokracii mlčením o Rathovi.

Nálada v lavicích sociální demokracie je značně křečovitá, smích je strojený, potlesk jen pro úlevu.

David Rath mluvil překvapivě klidně, vyrovnaně, nemusel také nikoho překřikovat, pozornost měl i přes dlouhý projev zaručenu.

A tak neuniklo, že zmínil, že David Rath žádný úplatek nevzal, že šlo o financování volební kampaně. O čemž ale blíže mluvit nebude.

Následně popsal, že jsou dvě možnosti - buď bude prvním z mnoha, nebo zůstane jediným obviněným. A následně doplnil, že je přesvědčen, že zůstane právě tím jedním obviněným, tím (tou) čudlou.

Jinak neřekl v projevu nic nového, svoji cenu jen zvyšoval - hrál na emoce, přislíbené důkazy neodhalil, ukázal, že je pořád velkým hráčem.

Nálada v klubu sociální demokracie se uvolňuje, strnulé tváře opět získávají barvu.

Mezi dalšími si vzal slovo poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek a omluvil se Rathovi za nutnost ho vydat a zároveň mu sdělil, že důkazy pro jeho obhajobu jsou jen na jeho straně a v jeho rukou a jen on že zná pravdu. OK, socdem mu přímo nepomůže, ale také ho neobětuje. To přeci musí pochopit.

Obchod uzavřen

Teď je řada na státních zástupcích a jejich vyjednávání. Nabídnou více než socdem? Cena je po dnešním dni nastavena hodně vysoko. Vždyť jak zmínil hned na začátku David Rath - den ve vazbě (vězení) je jako věčnost. Jediné s čím mohou vyjednávat státní zástupci je délka trestu - a tak i případný trest bude muset být hodně nízký, pokud má Rath promluvit. Svoji cenu vyhnal do maximální výše.

A tak celá kauza může skončit pro socdem jen dvěma způsoby: ztrátou černých financí připravených na kampaň (pokud David Rath nepromluví), nebo ztrátou několika svých kandidátů, ale i poslanců (pokud mluvit začne). A možná nejen socdemokratických. 

aktualne.cz, 5. 6. 2012

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme