Farský: Máme připravenou záchrannou síť – loterijní zákon

Rozhovor s poslancem Janem Farským

4. 11. 2011

Odborníci odhadují úspěšnost léčby patologických hráčů na 0,5 až 0,8 procenta. To znamená, že téměř všichni se po skončení terapie k výherním automatům vracejí. K regulaci hazardu by měla přispět také novela daňových zákonů, která by podle představ navrhovatelů měla platit od ledna příštího roku.

 

Jaká je vůbec vůle regulovat hazard v Česku?

Při přípravě novely zákona je moje vůle, a předpokládám, že i ostatních poslanců, kteří tento návrh podpořili, regulovat hazard velká. A díky tomu se obce dostaly poprvé po dvaceti letech do rovnoprávného postavení s hazardními společnostmi. Mohou teď plošně zakázat hazard v celé obci, případně omezit časově nebo místně, jsou nově účastníky řízení při povolování dalšího hazardu v obci.

Proč se do zákonů dostávají takové věci jako tříleté hájení videoloterijních automatů, když Ústavní soud předtím obcím umožnil tyto automaty ze svého území vytlačovat?

Loterijní společnosti mají od ministerstva financí vydaná povolení až na deset let. Novela je plošně zkrátila na tři roky. Obce, které uznají za potřebné tyto zakázat dříve, tak udělat mohou, a to teď i po 1. lednu 2012, kdy vstoupí novela v platnost. Postavení obcí i v této oblasti novela posílila.

Poslanci Babák a Svoboda přišli s pozměňovacím návrhem. Jak na jejich návrh hledíte a berete ho jako překážku k případnému přijetí vašeho návrhu?

Nemám žádný svůj protinávrh k pozměňovacímu návrhu poslanců Babáka a Svobody. Existuje jen vládní návrh, který zavádí zdanění hazardu. Individuální poslanecká iniciativa je možná, ale nepodporuji ji. Ztotožňuji se s vládním návrhem zákona na standardní zdanění hazardu. Je transparentní, hazardní společnosti se stanou klasickými plátci daně z příjmu a daně z hazardu.

Jestliže projde pozměňovací návrh poslanců Babáka a Svobody (rozdělení prostředků z hazardu na třetiny), potopíte jako TOP 09 celou daňovou předlohu z dílny Miroslava Kalouska?

Odpověď je jednoduchá – neprojde.

Premiér Nečas včera večer připustil, že koalice nemusí stihnout projednat zdanění hazardu, aby začalo platit od ledna 2012. Kdy bychom se podle vás mohli dočkat platnosti nové právní úpravy?

I to bohužel přináší současné obstrukce. Jelikož se jedná o daňové zákony, museli bychom nejspíše počkat na nové zdaňovací období, tj. od 1. ledna 2013. Naštěstí je součástí v září přijaté novely loterijního zákona připravena určitá záchranná síť, která zavádí zpřísnění a zprůhlednění odvodů na veřejně prospěšné účely – odvody sjednoceny na dvacet procent pro všechny, všechny odvody budou muset být předem schváleny ministerstvem financí nebo obcemi, smlouvy budou zveřejněny na pět let na internetu pro veřejnou kontrolu. Kdyby se ale stihlo zdanění už od 1. ledna 2012 podle vládního návrhu, bylo by to lepší.

Vilém Janouš

Deník, 4. 11. 2011, Rubrika: Události, str. 13

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme