Farský: Evropské komisi nejde ani tak o termín, jako o kvalitu služebního zákona

Nejnovější díl satirické komedie z Poslanecké sněmovny by mohl nést podtitul Služební zákon. Koalice se už snaží licitovat s opozicí o jeho podobě. Česká republika je přitom poslední členskou zemí Evropské unie, která ho nemá.

6. 8. 2014

Pokud ale zákon nenabude účinnosti nejpozději v lednu příštího roku, může to prakticky znamenat konec čerpání evropských fondů pro Českou republiku. Liberecký kraj tak může přijít o nejméně sedm miliard korun, které plánuje v příštím rozpočtovém období investovat do dopravy nebo zdravotnictví.

„Je to nejméně jedna miliarda ročně,“ potvrdil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). Podle něj není sporuotom, že je to proČRostuda. „Diskuze o podobě úřednického zákona se vedou nesmyslně dlouho,“ dodal hejtman.

 Také liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) považuje diskuze kolem zákona, které se vedou už dvanáct let, za zbytečné politikaření. Na druhou stranu uznává, že výsledek by měl být kvalitní. „Nekvalitních zákonů užmámedost,“ podotýká.

V případě, že by ČR kvůli absenci úřednického zákona, který by měl zaručit stabilitu navzdory politickým změnám a protichůdným rozhodnutím s nástupem každé nové politické garnitury, dotace nezískala, tratil by i samotný Liberec. Zhruba by mělo jít o dvě miliardy. Investice by podle primátorky měly směřovat zejména do modernizace center superodborné péče zdejší nemocnice, ale také například do tramvajové trati.

O podobě úřednického zákona se má jednat znovu dnes večer. Své slovo na konečném verdiktu budou mít i dva opoziční poslanci za Liberecký kraj. Jan Farský a Václav Horáček (Starostové a TOP 09) . Právě ta se spolu s ODS proti zákonu, na jehož podobě se shodly vládní strany (ANO, ČSSDa KDU­ČSL) vymezuje.

„Nelíbí se mi samotná instituce generálního ředitele, ani to, že by měl být jmenován na sedm let. Podle mě by pro začátek stačily tři roky,“ argumentuje poslanec Václav Horáček. Instituce generálního ředitele je kamenemúrazu i podle jeho stranického kolegy Jana Farského. „Současná podoba zákona by znamenala, že generální ředitel statní služby má být nominován politicky na sedm let a na dalších sedm let si sám určí svého nástupce,“ vysvětluje Farský. Podle něj je ale mylná i interpretace o tlaku Bruselu. „Podle Evropské komise nejde ani tak o termín, jako o kvalitu zákona,“ dodává poslanec Farský. Zároveň ale oceňuje přístup koalice. „Zejména premiéra, který se snaží vést o podobě zákona racionální diskuzi,“ říká. To chválí i hejtman Půta, podle kterého je podobný přístup na české poměry až nezvyklý.

Liberecký deník, 6. 8. 2014, rubrika: Titulní strana

Štítky
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme