Energetika: EU chybí jednotný postoj k Rusku

Individuální energetická politika států EU oslabuje sedmadvacítku ve vztahu k Rusku, je potřeba hledat společné evropské řešení. Shodli se na tom diskutující na Evropské konferenci, kterou uspořádala názorová platforma strany TOP 09.

8. 6. 2012

"Řekne-li se v Evropské unii energetická bezpečnost, je na prvním nebo jednom z prvních míst zmíněno Rusko. A téměř vždy je Rusko zmíněno jako problém," uvedl politický geograf a mezinárodně-politický expert Michael Romancov. "Vnímáme Kreml jako místo, odkud může občas přijít chlad nebo mráz. A ne jako zemi, odkud přichází teplo ve formě bezpečných dodávek," dodal.

"Evropská unie má ve vztahu k Rusku jeden problém – není schopná nebo ochotná vystupovat vůči němu jednotně. Za to nemůžeme Rusko vinit, za to si můžeme sami," prohlásil dále Romancov a doplnil, že právě takové sjednocení bude do budoucna potřeba.

Názoru přitakal i německý poslanec Joachim Pfeiffer, který si jinak bilaterální rusko-německé vztahy v oblasti energetiky pochvaloval. "Všichni se musíme snažit o evropská řešení. Myslím si, že minimální jmenovatel je tady Evropa. Potřebujeme integrovanější, evropštější přístup. Řešení nemůžeme hledat jen na úrovni jednotlivých států," uvedl.

Pfeiffer upozornil také na to, že Rusko potřebuje velké investice do energetické infrastruktury, a nezvládne to samo. "V Rusku je ještě stále málo termostatů, které jsou v zimě schopné regulovat teplo. Přistupuje se proto k tomu, že když je moc teplo, tak se zkrátka vyvětrá," prohlásil.

"Neexistuje žádná společná evropská energetická politika. Energetický mix je v odpovědnosti každé jednotlivé země," potvrdil europoslanec Jan Březina (TOP 09). "Jako Evropa budeme mít na poli energetiky velké problémy," zmínil s tím, že rozhodnutí Německa postavit energetiku jen na obnovitelných zdrojích bude mít dominový efekt. "Vyžaduje totiž jinou strukturu sítí. V naší soustavě víme, že místo smluvně domluvených toků přes území České republiky a Polska procházejí toky, které si dělají, co chtějí," uvedl Březina.

Do diskuse se zapojil i český velvyslanec v Ruské federaci Petr Kolář. "Rusko je stát centralizovaný, ale na druhou stranu i tam panuje chaos. Není to tak, že když prezident Vladimir Putin něco rozhodne, je nastavena jednotná linie, od které se už dál nebude uhýbat. Tak to nefunguje," zmínil s tím, že otázky byznysu jsou schopné překonat politická dogmata.

Ruský přístup k energetickým vztahům s Evropou Kolář označil za pozitivní. "Stále nás berou jako spolehlivého ekonomického partnera, který za to, co spolehlivě dodávají, spolehlivě platí," prohlásil.

"Je třeba rozvíjet spolupráci s Ruskem. A čím rozvinutější spolupráce bude, tím se zvýší také energetická bezpečnost v Evropě," připojil se Leoš Tomíček jako zástupce společnosti Rossatom. Jeho firma je jedním z uchazečů o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Připomněl také důležitost Ruska jako partnera pro české firmy v oblasti energetiky.

TOPAZ je nově vzniklou názorovou platformou politické strany TOP 09. Jádrem jeho činnosti jsou vzdělávací aktivity ve straně, bude se zabývat ale také debatou o celospolečenských tématech, o kterých chce diskutovat s odbornou, nestranickou veřejností.

TOPAZ má spolupracovat i s expertními komisemi TOP 09 a vytvořit názorové alternativy k materiálům zpracovávaným veřejnou správou. Produktem jeho činnosti by měly být zároveň analytické a koncepční dokumenty s návrhy řešení příslušné problematiky.

Platforma vznikla letos v dubnu jako občanské sdružení. TOPAZ řídí představenstvo, které vede místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Kromě něj je v řídicím orgánu poslankyně Helena Langšádlová, poslanec Jan Husák, předsedkyně vzdělávací komise TOP 09 Terezie Radoměřská a šéf jihomoravské krajské organizace Jan Vitula. Předsedou TOPAZ byl jmenován šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

prvnizpravy.cz, 8.6.2012, rubrika: Z evropské unie

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme