Efekt Karel funguje, potvrdil další průzkum mezi voliči

V průzkumu ppm factum by TOP 09 těsně předstihla ODS a byla druhá za ČSSD. Už druhý průzkum volebních preferencí naznačuje, že prezidentská kandidatura Karla Schwarzenberga přináší jeho straně TOP 09 efekt mezi voliči.

5. 2. 2013

Na konci minulého týdne předstihla v průzkumu CVVM TOP 09 dnešní hlavní vládní stranu ODS o tři procenta, v dnes zveřejněném šetření agentury ppm factum jsou obě strany vyrovnány, přesněji rozdíl mezi nimi je pod hranicí statistické chyby.

Podle ppm factum by však pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do sněmovny nyní překonala také strana nově zvoleného prezidenta SPOZ. Společně s KDU-ČSL by nyní získala 7,4 procenta (podle CVVM, která se dotazovala mezi prvním a druhým kolem přímé volby, to bylo 3,5 procenta) a autoři průzkumu poznamenávají, že obě tyto strany překračují ve volebním modelu ppm factum hranici vstupu do sněmovny nepřetržitě už více než půl roku.

Kromě posílení TOP 09 pak autoři připomínají vliv prezidentské volby (průzkum se konal od 27. ledna do 5. února) i ve zjišťované volební účasti. Po vzepětí voličů v obou kolech volby (61,31, resp. 59,11 %) projevilo v průzkumu zájem jít volit jen 50,5 procenta dotázaných - což by znamenalo historicky nejnižší volební účast ve volbách do sněmovny (minimum je zatím 58 procent v roce 2002 po éře oposmlouvy).

Možnosti levicové koalice

Volební model, který ppm factum research zpracovává, je založen na stranických preferencích a na informacích o hlasování v minulých volbách do Poslanecké sněmovny. Zohledňuje také deklarovanou ochotu lidí zúčastnit se voleb a vývojové trendy skutečné volební účasti.

Potvrdil jednoznačně nejvyšší oblibu sociální demokracie a při přepočtu výsledků na mandáty podle d´Hondtovy metody za jednotlivé volební kraje, naznačují autoři některé možné povolební koalice. ČSSD pravděpodobně získala 64 mandátů, ODS 40 mandátů, KSČM 33 mandátů, TOP 09 společně se Starosty a nezávislými 33 mandátů, SPOZ 16 a KDU-ČSL 14 mandátů.

"Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se volby konaly na přelomu ledna a února 2013, ČSSD by podpora KSČM pro většinovou levicovou koalici nestačila (celkem 97 mandátů), s podporou Zemanovců by ale levice většinovou koalici utvořila (113 mandátů)," uvádějí autoři výzkumu, kteří jako variantu nabízejí také širokou koalici ODS - TOP 09 - KDU-ČSL - SPOZ, která by disponovala většinou 103 mandátů.

red

aktualne.cz, 5. 2. 2012, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme