Družice nemusí být jen vojenské

Karel Schwarzenberg má záměr vytvořit kolem své strany družicové sdružení zvané zatím Fórum Karla Schwarzenberga.

6. 3. 2013

Mělo by za pomoci nestraníků přilákat lidi zpět k politice a hlavně zužitkovat podporu, které se Schwarzenbergovi dostalo v prezidentské kampani. Planeta, kolem které má družice obíhat, tedy sám Schwarzenberg, chce, aby lidé, které takto přitáhne, se naučili diskutovat a také zjistili, o co v politice jde.

Schwarzenbergův tým patrně studoval výsledky průzkumu společnosti Median ve spolupráci s ČT, který se zabýval postoji lidí v prezidentských volbách. Výsledky naznačily, že voliči Karla Schwarzenberga se v politice zorientovat a začít působit, byť občansky, nedokážou. Vyplývá to ze zjištění, že potenciální Zemanovi nevoliči se nezúčastnili druhého kola především proto, že se domnívali, že jejich hlas nemůže ovlivnit volby (30 procent). Zároveň ve 37 procentech případů byli přesvědčeni, že stejně vyhraje Schwarzenberg. Vítězství Zemana očekávalo pouze 29 procent.

Takto mohli uvažovat jen občané, kteří nemají dostatečný přehled ani o náladách společnosti, v níž žijí, ani o tom, jak se dělá politika. Jestliže se cílem Schwarzenbergova fóra stane podobná osvěta, může to mít dobrý účinek na politickou a mediální gramotnost obyvatelstva. Nádech ironie sem dávám schválně, protože ve skutečnosti nejde o první družicový pokus a výsledky prozatím byly jiné.

Dvě planety, kolem nichž se rej malých družic rozpoutal už dávno, se jmenují Jana Bobošíková a Miloš Zeman. Produkty jsou Suverenita – Blok Jany Bobošíkové a Strana práv občanů – zemanovci (původně Občanské sdružení „Přátelé Miloše Zemana“).

Cílem obou formací od začátku nebylo politické vzdělávání a zvýšení občanského potenciálu členů, ale umožnění politického vzestupu jejich suverénů, tedy Bobošíkové a Zemana.

SPOZ slavila úspěch s prezidentskou volbou a nyní se připravuje na změnu role. Má se dostat do Sněmovny, aby byla k dispozici Miloši Zemanovi v jeho novém angažmá. Bobošíkovci nepolevují v úsilí, které jim zatím žádné hmatatelné výhry kromě státních dotací na provoz strany nepřineslo.

Schwarzenberg dává najevo zřetelný odstup od způsobů Zemana a Bobošíkové. Přesto použil stejného lákadla silné osobnosti. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, která na projektu Fóra Karla Schwarzenberga pracuje, ale říká, že se počítá i s diskusním prostorem pro lidi, kteří budou mít odlišný názor.

Kdyby k tomu v praxi došlo, byla by to potřebná laboratoř. Schopnost poslouchat se navzájem a uznávat jiné postoje bez snahy protivníka zničit veřejnému prostoru schází nejvíce. Družice ostatně nemusí mít jen vojenský či špionážní účel. Komunikační funkce jsou důležitější.

Alexandr Mitrofanov

Právo, 6. 3. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 6