Drábek: Projekt, který pomáhá

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

16. 5. 2011

Ke zvýšení efektivnosti v oblasti rozvoje lidských zdrojů by měl velkou měrou přispět nový projekt Národní soustava povolání. Jeho základem je soustřeďování informací o povoláních uplatnitelných na trhu práce, požadovaných kompetencích, kvalifikačních požadavcích, mzdových podmínkách a dalších. Tento účinný nástroj by měl podle odborníků z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR sloužit nejen k efektivnímu rozvoji lidských zdrojů, ale také k ovlivňování vazeb mezi světem práce, vzdělavatelskou sférou a dalšími subjekty prostřednictvím aktivního zapojení všech klíčových partnerů. Jak by měl projekt v praxi fungovat, bylo ústředním tématem našeho rozhovoru s ministrem Jaromírem Drábkem:

Jak jsou rozděleny role všech partnerů v rámci tvorby a realizace projektu Národní soustava povolání?

Národní soustava povolání je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli a garantovaná státem. Obsahuje informace o povoláních uplatnitelných na trhu práce a kompetencích požadovaných pro jejich výkon, které jsou plně využitelné v podnikové praxi, poradenských službách a při ovlivňování odborného vzdělávání. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR jako realizátor projektu zabezpečuje tvorbu a aktualizaci Národní soustavy povolání, zaměstnavatelé jsou hlavními řešiteli projektu na základě veřejné zakázky, kteří prostřednictvím Národní soustavy povolání co nejpřesněji specifikují strukturu svých potřeb.

Co vše budou moci uživatelé v nově vytvářené databázi NSP nalézat?

Katalog odráží aktuální požadavky na jednotlivé pracovní činnosti, jak je vidí zaměstnavatelé reprezentovaní Sektorovými radami, čím je zároveň definována poptávka na českém trhu práce.

Zmínil jste se o sektorových radách, kdo v nich bude působit a čím se budou zabývat především?

Sektorová rada je sdružení významných reprezentantů zaměstnavatelů, profesních organizací, vzdělavatelů a dalších odborníků na lidské zdroje v daném sektoru či odvětví se záměrem být mluvčím a nástrojem zaměstnavatelů při prosazování zájmů sektoru v oblasti lidských zdrojů ve vztahu ke státní správě a vzdělávacím institucím. Díky zapojení do činnosti těchto rad, které sdružují vlastně všechny významné aktéry trhu práce v jednotlivých oborech hospodářství, mají zaměstnavatelé možnost dlouhodobě ovlivňovat strukturu lidských zdrojů a získat tak ve svém odvětví potřebně kvalifikované pracovníky, kterých je v některých specializacích nyní citelný nedostatek. Projekt významně posílí pružnost trhu práce a zaměstnavatelé tak, stručně řečeno, budou mít ve správný čas na správném místě správný počet správně kvalifikovaných zaměstnanců. Jednou ze strategických rolí sektorových rad je uzavření sektorových dohod, které jsou dalším produktem projektu NSP II.

Sektorové dohody by tedy měly významně ovlivňovat rozvoj lidských zdrojů. Kdo bude garantovat praktickou realizaci jejich doporučení, aby na trhu práce nevznikaly nežádoucí disproporce, s nimiž se setkáváme?

Sektorová dohoda jako unikátní nástroj Sektorové rady umožní významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím koordinovaných intervencí na trhu práce. Klíčovými partnery pro uzavření sektorových dohod jsou sektorové rady, zaměstnavatelé, Krajské rady pro rozvoj lidských zdrojů, územně správní celky, úřady práce, jednotlivé rezorty a všichni vzdělavatelé. Za tímto záměrem stojí MPSV a zaměstnavatelé s cílem udržet konkurenceschopnou a produktivní ekonomiku.

Zcela nové požadavky na oblast rozvoje lidských zdrojů bude klást i prodloužení aktivního věku zaměstnanců a jejich pozdější odchod do starobního důchodu. Jak zde může nový projekt NSP pomoci?

Určitě může. Stárnutí populace a s tím spojené prodlužování věku odchodu do důchodu vnáší do té části společnosti, která je v produktivním věku, stále naléhavější potřebu přizpůsobovat se aktuální poptávce na trhu. Jinými slovy stále častěji se podle mne budeme setkávat s tím, že lidé produktivní věk neprožijí věrni jedné profesi, ale třeba dvěma zcela odlišným. Definice nutných předpokladů, zejména tedy kvalifikačních, umožní i těmto lidem snazší orientaci a výběr.

Prosperita, 16. 5. 2011, Rubrika: Pro vaše podnikání, str. 9

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme