Drábek: Od Věcí veřejných slyšíme neustále jen výmluvy

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

16. 5. 2011

TOP 09 a Starostové podporují pokračování koaliční spolupráce i po skandálu s další uniklou nahrávkou vrcholných politiků Věcí veřejných. Věci veřejné ale podle nich mají upustit od politického stylu opozice v koalici a mají podpořit klíčové reformní návrhy. TOP 09 taky chce, aby Věci veřejné zveřejnily veškeré doklady o účetnictví a financování strany v loňském roce a taky o financování volební kampaně.

Na podrobnosti teď se ptáme účastníka včerejšího jednání, místopředsedy TOP 09 a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Pane ministře, dobré ráno. Pěkné ráno.

Vyzýváte Věci veřejné, aby přestaly být opozicí v koalici. Co tím konkrétně myslíte? Tak já myslím, že kdo sleduje to dění na politické scéně, diskuse o jednotlivých návrzích, tak myslím si, že musí mít stejný pocit, jaký měli včerejší účastníci. Nakonec bylo to podpořeno i včera předsedou Johnem v televizi, kdy vykládal o tom, jak jednotliví ministři málo jednají s Věcmi veřejnými a jednají s odbory nebo s někým jiným. Vždyť to přece vůbec není pravda. Všechny ty návrhy jsou projednávány, buď na poradě ekonomických ministrů, nebo na K9, prostě na různých koaličních platformách. A vymlouvat se na to, že Věci veřejné mají málo informací nebo že je s nimi něco málo projednáváno. Potom, potom vzápětí říci, ne, s takovými věcmi my nesouhlasíme, znovu o tom budeme jednat. To prostě nepřispívá k tomu, aby reformy, které jsme slíbili v programovém prohlášení vlády, tak aby byly účinně naplňovány. A já prostě se jednoznačně přikláním k tomu, že pokud Věci veřejné chtějí být součástí koalice, platnou součástí koalice, tak si prostě nesmějí hrát na toho hlídače. Ano, musíme se v koalici dohodnout, jakým způsobem budou reformy formulovány, to je jasné, ale základ je programové prohlášení vlády, a to prostě platí.

Počkejte, pane ministře, já s dovolením zopakuju tu podmínku. Věci veřejné mají přestat být opozicí v koalici. Nezlobte se, ono to tak trochu zavání tím, že tlačíte Věci veřejné, aby jednoduše souhlasily se vším, co TOP 09 nebo ODS v rámci koalice navrhnou. Nepřekračujete tím jakousi hranici autonomie vašeho koaličního partnera? Ne, v žádném případě. Já to znovu zopakuji. Přece ta základní dohoda byla narýsována programovým prohlášením vlády a nakonec koaliční smlouvou, která je v písemné podobě. A když jsme svědky různých tahanic, a já to nemůžu jinak nazvat, tahanic například o důchodové reformě, kde Věci veřejné přicházejí s novými a novými požadavky, kde ... a víte, že... víte, že to bylo na několik kroků, že nejprve jsme se na něčem dohodli, potom přišli s dalšími požadavky. Podobným způsobem teď je napadána sociální reforma, kdy ta dohoda byla naprosto jasná. Na poradě ekonomických ministrů jsme se naprosto jasně dohodli, jakým způsobem a jak bude formulována sociální reforma. Nikdo to nezpochybnil ani za Věci veřejné. A nyní já se dozvídám, že jsem to měl pečlivě projednávat s Věcmi veřejnými. To prostě nejde. Takovýmhle způsobem se nedá pracovat. Ta práce je velmi obtížná, protože ty reformy jsou poměrně zásadní. A pokud jednou je nalezená dohoda mezi třemi koaličními stranami, tak není možné stále očekávat, kdy Věci veřejné zase přijdou s nějakým požadavkem navíc.

Vy jste, pane ministře, pokud jsem vás správně poslouchal, nezmínil zdravotní reformu. Nebylo to záměrně, protože zdravotní reforma, to je ta reforma, kterou naopak včera v Otázkách Václava Moravce zmiňoval předseda Věcí veřejných Radek John s tím, že o této reformě nemají Věci veřejné co by koaliční partner téměř žádné informace, že se o tom jednoduše na patřičné úrovni nejednalo na K9. Není tady hlavní problém, co se reforem týče, to, že se jednoduše vzájemně neinformujete, že nejednáte v rámci koalice. Ne, to musím naprosto jednoznačně odmítnout. Já jsem mluvil o důchodové reformě a o sociální reformě, protože to jsou reformy, které předkládám já jako ministr práce a sociálních věcí. Co se týká zdravotnické reformy, tak tam proběhla řada jednání i na úrovni K9, další jednání se připravují, to znamená, nějaké řeči o tom, jakože Věci veřejné mají málo informací o zdravotní reformě, považuji za naprosto nesmyslné.

Pojďme k další podmínce. Věci veřejné mají zveřejnit veškeré doklady o účetnictví a financování strany v loňském roce a taky o financování volební kampaně. Co přesně chcete vidět, co máte na mysli, když tvrdíte, že Věci veřejné do sněmovny neodevzdaly celý přehled svého financování? Nic takového řečeno nebylo. Nicméně to, co se odevzdává do sněmovny, to jsou přehledové záležitosti hrubé. A my máme jako TOP 09 velmi dobrou zkušenost s tím, že už dlouhou dobu máme naprosto veřejné účetnictví, pohyby na účtech. Prostě každý občan si může zkontrolovat, jakým způsobem TOP 09 hospodaří. A pokud se objevují různé nahrávky, kde se různí představitelé Věcí veřejných údajně v opilosti chvástají tím, jakým způsobem tu řeší desítky milionů, tu půl milion v hotovosti. No, tak to samozřejmě velmi výrazně zpochybňuje ten protikorupční náboj této vlády. A Věci veřejné se prohlašují za hlavního nositele toho protikorupčního náboje, takže by si měly zamést před svým prahem v tom smyslu, aby skutečně dokázaly veřejnosti, že to bylo jenom nějaké opilecké chvástání. Není žádný důvod, aby neudělaly stejný krok jako TOP 09. To znamená dát veřejnosti k dispozici celé účetnictví včetně pohybech na účtu. To přece, to přece není vůbec žádný problém a tím vyvrátily jakékoliv pochybnosti o tom, jestli, jestli ty opilecké povídačky jsou pravdivé, nebo nejsou.

 

Pane ministře, já se omlouvám, že vám do toho vstupuju. Znovu zopakuju tu předchozí otázku, tedy že jste si položili podmínku, že by Věci veřejné měly zveřejnit veškeré doklady o účetnictví a financování strany v loňském roce, taky financování volební kampaně. My jsme to tak formulovali záměrně. Ono to bylo řečeno, nikoliv tedy že to nebylo řečeno, jak jste zmínil před chvílí, když konkrétně ocituju předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka, ten řekl, že se domnívá, že zveřejnění účtů strany Věci veřejné musí být mnohem ostřejší. Já se domnívám, že to, co odevzdaly Věci veřejné do sněmovny, není celé účetnictví, není celý přehled financování. Vždyť to je naprostá pravda. Já jsem to v těch minulých větách říkal. To, co předepisuje zákon politickým stranám, aby předložily do Poslanecké sněmovny, to není účetnictví, to je audit a základní čísla účetní závěrky. To nevypovídá nijak hluboce o způsobu hospodaření té strany. To znamená. Já se naprosto shoduji s tím, co říkal Petr Gazdík a nakonec na čem se usneslo i včera předsednictvo a poslanecký klub, to znamená vyzvat Věci veřejné k tomu, aby veřejnosti předložily celé svoje účetnictví, včetně všech pohybů na účtu, aby bylo naprosto jasné, že účetnictví této strany odpovídá transparentnímu hospodaření.

No, a vyzvete k témuž, pane ministře, taky ODS a další politické strany? Tak určitě ne tak silně jako Věci veřejné. To včerejší usnesení samozřejmě bylo směrováno k Věcem veřejným, protože oni mají v tuto chvíli problém, že se navzájem nahrávají, že si hrají na detektivní kancelář, že jeden druhého sleduje a potom zveřejňuje, co, kdo, kde, kdy řekl. Nicméně samozřejmě, že obecně to platí pro všechny strany. Tak jak jsem řekl, TOP 09 s tím má výborné zkušenosti. Nejsou žádné pochybnosti o financování strany. A zvláště u sociální demokracie, která například v tuto chvíli přichází s návrhy na stropy volebních kampaní a přitom jsou různé spekulace o tom, jestli část volební kampaně nebyla financováno z jiných peněz než, než z těch oficiálních, zda ten rozsah kampaně skutečně odpovídá těm oficiálně vynaloženým prostředkům, tak si myslím, že by to byl velmi vhodný krok /nesrozumitelné/ dalších stran.

 

Stanovili jste si nějaký konkrétní termín, do kdy chcete předložit to, co o čem teď mluvíme. Termín jednoznačný my jsme nechtěli stanovovat, aby jaksi my nejsme hlídačem čistoty Věcí veřejných, proto jsme také směřovali to usnesení jako výzvu směrem k veřejnosti. To znamená, aby veřejnosti předložili svoje účetnictví. My nebudeme kontrolovat...

 

Počkejte, pane ministře, nezlobte se, není to čirý alibismus, mají to předložit veřejnosti, není to jenom alibismus ze strany TOP 09, ve skutečnosti tím hlídačem skutečně jste po té výzvě. Jasně, ale určitě se nechceme stavět do role soudce, abychom říkali: "Ano, toto je správně, toto je špatně." Prostě ta důvěra veřejnosti byla velmi silně narušená a Věci veřejné jsou ty...

 

Tak a teď, promiňte, my to chápeme, teď řekněte, prosím, ten konkrétní termín, do kdy by tady Věci veřejné měly to udělat, měly předložit důkazy o svém financování, aby, řekněme, ta důvěra veřejnosti nebyla úplně rozvrácena. My jsme to jasně řekli. Má to být v horizontů dnů, maximálně několika málo týdnů.

 

A když nepředloží? Když nepředloží, tak budeme velmi pečlivě zvažovat, zda i za takové situace ta, ten cíl reformního snažení, prosazení reforem má větší váhu než účast v koalici, kde nám náš koaliční partner dělá ostudu.

 

A to už zvažujete dobré dva měsíce. Co byste potom zvažovali? Není to potom už víceméně jasné? Ano, to zvažujeme. To zvažování je velmi těžké. I včera nakonec o tom byla velmi obsáhlá diskuse a padaly různé názory. Je pravda, že každý průšvih koaličního partnera samozřejmě nese negativní důsledky i pro TOP 09. Nicméně v tuto chvíli stále ještě to hodnotíme tak, že potřeba prosazení reforem v České republice, které jsme slíbili voličům, tak je důležitější než, než naši koaliční partneři a jejich způsob prezentování na veřejnost a její chování. Ale tak jak jsem říkal, i včera o tom byla velmi detailní diskuse. Samozřejmě těžko můžu předjímat, jak to bude vypadat za 14 dní nebo za měsíc.

 

Pane ministře, děkujeme vám za rozhovor, na shledanou. Děkuji za pozvání. Hezký den.

Jolka Krásná, Jiří Václavek

ČT 24, 16. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme