Dokud bude Babiš premiérem, kauza se nevyšetří

19. 11. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiří Pospíšil)

Martin POUVA, moderátor

Pane předsedo, před chvílí jsme slyšeli výpověď matky Andreje Babiše mladšího. Ta kromě jiného obvinila novináře webu Seznam Zprávy z toho, že se dopustili skandálního útoku proti jejich soukromí. Co na její vyjádření říkáte Vy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Vyjádření paní Babišové je zcela odlišné od toho, jaké maily tento týden Andrej Babiš mladší posílal do České republiky. Ty naopak hovoří o tom, že není duševně nemocný a že chce vypovídat. Já jsem přesvědčený, že i toto dnešní vyjádření paní Babišové je důkazem toho, že celá věc musí být důkladně prošetřena Policí České republiky a státním zastupitelstvím a že to není možné, pokud Andrej Babiš starší bude dále premiérem. Proto vznášíme požadavek, aby Andrej Babiš odešel z funkce premiéra a policie a justice prošetřily, kde je pravda. Jestli Andrej Babiš mladší je nemocný, jestli je důvodně spoluobviněný z kauzy Čapí hnízdo a tak dále. Vaše reportáž přináší další otazníky, ale jenom orgány činné v trestním řízení mohou přinést na ty otázky odpovědi.

Martin POUVA, moderátor

Pojďme si to shrnout, co tedy přesně vytýkáte premiérovi, protože ten tvrdí, že jen chrání svého psychicky nemocného syna.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Je zde podezření z toho, že Andrej Babiš starší věděl o tom, nebo se spolupodílel na tom, že jeho syn byl odvezen do zahraničí, možná dokonce proti své vůli a cílem tohoto odvezení bylo, aby zkrátka nevypovídal v kauze Čapí hnízdo. Je to tedy určité maření trestního řízení, kdy do dnes po několika měsících a téměř letech klíčová osoba celé kauzy, Andrej Babiš mladší, nepodal výpověď a bez výpovědi Andreje Babiše mladšího se těžko celá kauza rozplete. Premiér evidentně na tom má svůj podíl, protože jeho zaměstnanci Andreje Babiše mladšího odvezli mimo Českou republiku. A není možné, aby premiér České republiky mařil vyšetřování. To si může dovolit prostý obviněný, soukromá osoba, obyčejný občan, ale premiér zkrátka nemůže mařit trestní vyšetřování. A je evidentní, že to premiér v tuto chvíli dělá, a proto nemá být premiérem. To je náš požadavek, to je požadavek opozice.

Martin POUVA, moderátor

Pane předsedo, Vy už jste to řekl, že trváte na tom, že má Andrej Babiš odstoupit, ale myslíte si, že se opozici podaří vládu sesadit, když to neudělá?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

My jsme jasně vyzvali všechny poslance Parlamentu České republiky, kteří mají zájem na tom, aby v České republice byl právní stát. A na všechny poslance, kteří složili přísahu, že chtějí sloužit zájmům České republiky, aby se v pátek přidali k tomu, když se bude hlasovat o nedůvěře vládě Andreje Babiše a tento náš návrh podpořili. My nebudeme s nikým kuloárově jednat, ani někoho kuloárově přemlouvat. Je to otázka svědomí jednotlivých poslanců, jestli v zájmu České republiky chtějí, abychom zde měli vládu, v jejímž čele není trestně stíhaná osoba, která pravděpodobně ovlivňuje svoji trestní kauzu. Zájem České republiky je jasný. Mít jiného premiéra a poslanci, kteří složili přísahu, by si toho měli být vědomi a měli by v pátek hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše.

Zdroj: Nova.cz, 18.11.2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme