Dohlížet na policisty by neměl bývalý příslušník SNB

15. 12. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Zítra bychom se měli dozvědět, zda se předsedou poslanecké komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů tedy orgánu, který dohlíží na práci policistů, stane zástupce KSČM Zdeněk Ondráček. Kritikům vadí, že během takzvaného Palachova týdne v lednu 1989 zasahoval jako člen pohotovostního pluku proti demonstrantům, protestujícím vůči komunistickému režimu. Hnutí ANO, které má v Poslanecké sněmovně nejvíce zástupců s touto nominací nejdříve souhlasilo, pak ovšem KSČM po výzvě Michala Horáčka, kandidáta na prezidenta vyzvalo, aby na tuto funkci navrhli někoho jiného. To však komunisté nechtějí, klub hnutí ANO si Ondráčka pozval na své jednání a pak nechal na úvaze svých jednotlivých poslanců, zda pro něho budou v tajné volbě hlasovat. Žádná jiná politická strana svého kandidáta ne předsedu této stálé komise pro kontrolu GIBS nenavrhla. A u telefonu teď máme místopředsedkyni poslaneckého klubu TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Hezký večer vám přeji. Povězte, proč jste za takzvaný demokratický blok, ve kterém je kromě TOP 09 také ODS, lidovci a STAN, nenavrhli panu Ondráčkovi protikandidáta.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09

Mně vcelku mrzí, že se nepodařilo dohodnout. Dohody se ale nedělají jen ohledně této komise, ale obsazení všech komisí. TOP 09 nemá v komisi pro kontrolu GIBS žádnou vlastní nominaci. Je pravda, že ta jednání byla velmi bolestná. Co se týče obsazení předsedů komisí, jednání trvala asi sedm hodin. Bylo dosaženo jakési dohody, které strany mají obsadit které posty. Komise pro kontrolu GIBS v tuto chvíli bohužel připadá KSČM. To, že oni sami nechtějí ustoupit z tohoto kandidáta, nás samozřejmě mrzí. Rozhodně pro něj hlasovat nebudeme. Chci ale podotknout, že když je jeden jediný kandidát, tak to neznamená, že nemáme možnost zvolit někoho jiného. On totiž v prvním a druhém kole nemusí uspět a pak mohou být další nominace. Myslím, že to není ještě zcela ztracené.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Vy jste mluvila s někým z klubu hnutí ANO o tom, jak se před zítřejší volbou rozhodli? Například poslankyně Taťána Malá nám poté, co si Zdeňka Ondráčka v klubu vyslechli, říkala, že ještě neví, zda pro něho zvedne ruku. Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek znovu v úterý potvrdil, že své členy k ničemu nezavázali a nechali tedy rozhodnutí na nich. Vy máte nějaké bližší informace, jak budou poslanci z hnutí ANO postupovat?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09

Nemám žádné bližší informace. Musím říct, že jsem o tomto s nikým z nich nejednala. Vnímám to tak, že je to nepřijatelný kandidát a rozhodně pro něj nemůžeme hlasovat. Stejně jako je pro nás nepřijatelný pan Zdeněk Ondráček v pozici předsedy této komise, tak musím říci, že je rovněž nepřijatelné, abychom měli premiéra člověka, který spolupracoval s StB a nemá čisté lustrační osvědčení. Na to by se nemělo zapomínat. Zdvihla se tady jakási velká debata nad obsazením komise pro GIBS, ale mnohem významnější je post premiéra, na to bychom neměli zapomínat.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Chápu, co chcete říct, akorát, že tato věc už jaksi byla dokončena. Máme premiéra Andreje Babiše a nechť si posluchači rozeberou, jak si přejí. Vrátím se zpět ke GIBS. Jak důležitá je pro vás vůbec tato stálá poslanecká komise?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09

Tyto komise jsou důležité, zejména ty, které řeší bezpečnostní otázky. To znamená, nejen pro kontrolu GIBS, ale také BIS a další. Proto vnímáme tento post jako za klíčový. Zaráží mě, že se ta debata vede zejména o panu Ondráčkovi. Když to srovnáme opravdu férově, je v tomto významu mnohem níž než premiér.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Pokud pan Ondráček nebude zvolen, tak komise zůstane bez šéfa a vy ani v tom případě nemůžete navrhnout svého kandidáta kvůli poměrným dohodám?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09

V takovém případě se bude samozřejmě jednat znovu. V takovém případě by se určitě volilo znovu v lednu. To znamená, nebylo by to na nějakou dlouhou dobu, co by byla komise bez svého předsedy. Myslím, že by pak byly strany nuceny si znovu sednout ke stolu, společně jednat a snažit se dosáhnout takové dohody, aby byl zvolen předseda a v tu chvíli nejlépe samozřejmě z jiné politické strany.

zdroj: ČRo Plus, 14. 12. 2017

Osobnosti: