Děti bych dal očkovat hned, odmítání je sobecké, nouzový stav epidemii covidu zhoršil, říká profesor Válek

23. 6. 2021

Profesor Vlastimil Válek, lékař a předseda poslaneckého klubu TOP 09, chce diskuzi o tom, proč ještě potřebujeme pandemický stav. Ministr Vojtěch by podle něj měl poslancům jasně říct, jak chce řešit pandemii v dalších měsících. Zejména to, jestli je schopen zavádět cílená opatření tak, aby je neshodil soud. A případně přiznat, že to nezvládne. To vše při rychlém šíření mutace delta po Evropě a zastavení, respektive obrácení klesajícího trendu epidemie v Praze.

Válek v rozhovoru odmítá, že by svůj díl viny na tom, že část opatření zrušil soud, nesla i opozice. Zároveň tvrdí, že nouzový stav průběh epidemie ve výsledku zhoršil, a vysvětluje proč. Chyba podle něj není v pandemickém zákoně, protože ten je přesně takový, jaký ho ministerstvo požadovalo.

Ministerstvo zdravotnictví je v rozkladu, popisuje situaci v rezortu Válek. Jde hlavně o personální a odborné obsazení rezortu. I proto neví, jestli by případnou nabídku stát se po volbách ministrem přijal. Ten, kdo přijde, to bude mít hodně těžké. Třeba proto, že bude muset racionalizovat péči.

Podle Válka by teď na lidi měla mířit reklama na očkování ze všech stran. To, že stát kampaň zatím nevede naplno, je podle něj zásadní chyba. Říká, že musíme mířit na proočkovanost nad 90 procent. Proto je třeba očkovat i děti, sám by své potomky nechal očkovat bez váhání. Klíčové pro další měsíce bude taky ohlídání lidí vracejících se z dovolených, včetně PCR testování lidí (i očkovaných) přijíždějících z některých zemí.

Byla role opozice v posledních měsících vždy konstruktivní? A je to vlastně správně? Proč je třeba testovat i očkované lidi vracející se z dovolených? Co teď chce Vlastimil Válek po ministerstvu zdravotnictví? A proč by ho spíš nechtěl vést?

Podívejte se na celý rozhovor zde.

Zdroj: reflex.cz, 23. 6. 2021

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme