Deset otázek pro novou hlavu státu

Jak by se zachoval jako prezident Karel Schwarzenberg

V den startu rozhodující části přímé volby nabízejí LN čtenářům odpovědi na 10 otázek, které se ve finiši příliš nezdůrazňovaly. Reakce kandidáta poskytl, bohužel, přes komfortní časové podmínky jen jeden volební štáb.

25. 1. 2013

Jste pro zachování tradice, aby v českých školách visel na zdech portrét hlavy státu?

Karel Schwarzenberg: Ano. Je to středoevropská tradice. Jsem přesvědčen, že v České republice je nutné udržet úctu vůči institucím. Prezident, jakožto hlava státu, je institucí zásadní. Patřičnou úctu si ovšem musí zasloužit.

Jste po letošní zkušenosti příznivcem přímé volby do budoucna? A nemá být volební účast povinná?

Schwarzenberg: Nejsem pro povinnou účast, volit je právo a spíše morální než jiná povinnost. Přes všechny nedostatky těchto voleb zůstávám i nadále příznivcem přímé volby hlavy státu.

Jak by se za vás proměnila hradní architektura? Jakým akcím byste sídlo zpřístupnil?

Nevím, které části Hradu aktuálně potřebují opravu. Reprezentační místnosti bych asi moc neměnil, doufám, že hradní kancelář je moderně vybavena. Co se týče kultury na Hradě, rozhodně bych dal příležitost většímu počtu různých žánrů.

Jaký významný den či svátek byste si zvolil pro první výrazný projev k závažnému celospolečenskému problému?

Dokážu si představit 5. květen, den, kdy vypuklo povstání v Praze.

Jaký první viditelný, konkrétní výstup v roli prezidenta přislíbíte občanům v případě zvolení?

Amnestie je teď na dlouhou dobu nepřijatelná. Co se týče prvního kroku, předpokládám, že to bude krátký projev po složení prezidentského slibu.

Přibližte na srovnání s předchůdci, jaké by měly být vlastnosti a atributy, jimiž se chcete zapsat do dějin českého národa.

Každý člověk je svůj a neměl by se snažit napodobovat i velmi významné osobnosti. Byť přiznávám, že z českých prezidentů jsou mi nejbližší TGM a Václav Havel. A také musím říct, že jsem vždy obdivoval Winstona Churchilla a Charlese de Gaulla.

Legitimním vodítkem pro rozhodování ve 2. kole jsou i personálie. Prozraďte jméno alespoň jednoho člověka, kterého byste si na Hrad nově přivedl. 

Už jsem mnohokrát uvedl, že až do případného zvolení neprozradím jméno žádného ze svých spolupracovníků.

Pokud neuspějete, bude to vaše poslední životní kandidatura na politickou či státnickou funkci?

Musel bych se ještě pořádně rozmyslet, je na to dost času.

Vzkažte veřejnosti, proč má přijít k volbám a vybrat si právě vás?

Protože jediná alternativa je Miloš Zeman.

Hypoteticky: aby přežil Nečasův kabinet, bude třeba „odměnit“ rebelujícího poslance lukrativní velvyslaneckou funkcí. Jak zaručíte, že na rozdíl od postupu v případě tria poslanců Šnajdr - Fuksa - Tluchoř tentokrát vydírání/korupci – jako hlava státu – odmítnete?

Předpokládáte věci, o kterých nic nevíme. Za A, že budou další rebelující poslanci, za B, že by můj nástupce na postu ministra zahraničí takovou věc připustil. Doufám, že se ani jedno nestane.

red

Lidové noviny, 25. 1. 2013, rubrika: Volba prezidenta, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme