Demokracie se bez svobodných médií neobejde

11. 12. 2017

Před dvěma týdny byl zvolen předsedou TOP 09, strany, která se jen s obtížemi doškrábala do poslaneckých lavic. Europoslanec Jiří Pospíšil má ale podle svých slov rád výzvy a obrození TOP 09 považuje za svou další misi. V rozhovoru pro deník E15 politickým konkurentům vyčítá populistický euroskepticismus, což údajně vede jednak ke špatné pověsti České republiky v EU, jednak špatnému obrazu unie v Česku.

TOP 09 naposledy vyhrála evropské volby a tento cíl chcete zopakovat. Nemyslíte si, že příští volby budou méně o evropských tématech, ale spíše se bude debata štěpit na proevropské a euroskeptické hlasy?

Jsem přesvědčený, že určitě budou rezonovat i konkrétní evropská témata. Já si myslím, že za posledních několik let se čím dál více evropská politika stává součástí české politiky. Čím dál více to českou veřejnost, české občany, české novináře zajímá. Není Česká republika - zeď - a pak Brusel. Jsme součástí rodiny evropských demokratických států. Nemůžeme být k Bruselu pasivní, protože v Bruselu se rozhoduje i o nás a my jako Češi se na tom rozhodování aktivně podílíme.

Ale nezajímá to Čechy spíš z toho negativního pohledu?

Ten euroskepticismus mě mrzí, vnímám ho jako problém, ale nebudu tady na nikoho nadávat. Je to problém nás politiků, kteří jsme proevropští, že třeba ty věci ne úplně dobře vysvětlujeme. Moje životní heslo je “Chybu hledej u sebe”. Snažím se dělat maximum jako europoslanec, abych lidem vysvětloval, proč je pro nás důležité členství v Evropské unii. Dělal jsem to jako řadový europoslanec a budu to dělat i jako předseda TOP 09. Doufám, že můj hlas bude znít nyní ještě o to silněji a třeba se mi podaří být ještě úspěšnější.

Nejste u toho vysvětlování pro Čechy nesrozumitelný?

To já neumím posoudit, jestli jsem nebo nejsem srozumitelný. Jediný, kdo na to bude mít odpověď, bude volič. Budu-li v příštích volbách někam kandidovat, tak podle toho, jak dopadnu, tak to bude vizitka mé srozumitelnosti. Já třeba objíždím střední školy, mám na to pozitivní reakce, mám pocit, že to je srozumitelné.

Budete kandidovat do Evropského parlamentu?

Já jsem teprve několik dní zvolen předsedou TOP 09, budu dělat to, co budu považovat, že je dobré pro TOP 09. Čekají nás teď komunální a senátní volby, to je první krok. My se na ně musíme lépe připravit, musíme v nich uspět, minimálně tak, že obhájíme pozice našich dosavadních komunálních politiků. Evropské volby jsou až další, v tuto chvíli nad nimi nepřemýšlím.

Podle listopadového Eurobarometru, jsou Češi po Maďarsku ze všech zemí nejméně spokojení s členstvím v EU. I Britové jsou o pět příček nad námi. Čím to je?

Já se obávám, že příliš málo politiků v České republice se snaží srozumitelně vysvětlovat výhody členství v Evropské unii. Je mnohem módnější na Evropskou unii nadávat a často účelově a nepravdivě ji kritizovat. Bylo to vidět i v té debatě o směrnici o střelných zbraních, kdy toho vláda příliš neudělala pro to, aby přesvědčila ostatní evropské země, že ta směrnice má vypadat jinak. A pak se tu ministr vnitra natáčel video s flintou přes rameno, kde kritizoval Evropskou unii. Dneska je mezi politiky pocit, že je výhodné a pro jejich voliče žádoucí za každou cenu Evropskou unii kritizovat. Patřím k politikům, kteří obhajují naše členství v Evropské unii. Ale když s něčím nesouhlasím, tak to veřejně řeknu. Evropská unie je lidský produkt, je tam mnoho věcí, které lze věcně kritizovat. Důsledkem té kritiky by ale nemělo být, že chceme vystoupit z Evropské unie. Důsledkem té kritiky by mělo být, že ty problémy budeme chtít odstranit.

Co říkáte na slova Martina Schulze, že EU by se měla stát federací a komu se to nelíbí, má vystoupit? Není to voda mlýn euroskeptikům?

To jsou přesně věci, které přispívají k tomu, že antievropské nálady ve střední Evropě posilují. Já nerozumím slovům Martina Schulze, asi to byla slova určená pro jeho členskou základnu v SPD. Bude tam pravděpodobně nějaká motivace ukázat se jako silný lídr před vlastními straníky. Ty výroky jsou nešťastné, protože poškozují evropskou jednotu. Pan předseda komise Jean-Claude Juncker v podzimním projevu mimo jiné říkal, že teď není prostor pro federaci a že je správné, že jeho komise výrazně zpomalila přijímání nových směrnic a nařízení. V případě pana Junckera tak vidíte, že ne všichni evropští politici uvažují jako pan Schulz a nechtějí za každou cenu násilím integrovat Evropu. Pan Schulz by si měl uvědomit, že není Otto von Bismarck a že nesjednocuje Německo. Ta doba je trochu jiná a je třeba k tomu přistupovat velmi citlivě, aby se nám Evropa nezačala v některých částech rozpadat.

Evropská komise podala na Českou republiku žalobu kvůli odmítnutí přijímání uprchlíků. Jak podle vás soud rozhodne?

Obávám se, že soud dá komisi za pravdu a bude vynesen rozsudek, že Česká republika porušuje v oblasti kvót unijní právo. Potom tam je určitý časový prostor, abychom situaci napravili. A pokud k tomu nedojde, tak se komise znovu může rozhodnout dát Česko k Evropskému soudnímu dvoru. Pak už se rozhoduje o sankcích. Já se vždycky snažil v životě o konsenzus a myslím si, že politické spory nesjednotíte tím, že dáte svého politického oponenta k soudu. Ten to nemůže vyřešit. Opět to může jen přilít olej do ohně. Kvóty se příliš neosvědčily, TOP 09 je nepodpořila. Ze 160 tisíc uprchlíků se přerozdělilo necelých třicet tisíc. Je otázka, jestli se kvůli této věci mají vést takováto soudní jednání. Kdybych byl v čele Evropské komise, tak bych se snažil s partnery ze střední a východní Evropy najít politické řešení a ne se s nimi soudit.

K tomu soudu nicméně dojde. Myslíte si, že vláda v tom mezičase přistoupí k požadované nápravě?

Uvidíme, já sám jsem na to zvědav. K tomu, že jsme jako jeden z mála států žalovaní, výrazně přispělo populistické rozhodnutí Sobotkovy vlády. Aniž by k tomu měla nějaký důvod, přijala usnesení, že v žádném případě uprchlíky nepřijmeme. Jiné státy také nepřijímají uprchlíky, ale jejich vlády nepřijímají taková explicitní usnesení. Toto cílilo na voliče ČSSD v rámci volební kampaně, přijalo s v rámci hysterie politiků ČSSD, kteří viděli klesající preference. Podle imých informací toto usnesení přispělo k samotné žalobě. Je třeba říci, že až na Maltu žádný stát z EU kvóty nenaplnil. Kdyby Evropská komise chtěla měřit všem stejným metrem, tak by měla žalovat všechny země, které nepřijaly stanovený počet uprchlíků.

Má Babiš šanci příští týden ještě žalobu odvrátit, jak zamýšlí?

Podívejte se na Slovensko, přijalo podobně uprchlíků jako my. Robert Fico je evidentně úspěšnější premiér, protože je schopný s Evropskou komisí najít nějaký způsob soužití a Slovensko unie nežaluje. Tak uvidíme, jak se bude Andreji Babišovi dařit. On ale také nese politickou odpovědnost za to, v jaké jsme situaci.

Je Andrej Babiš proevropský nebo euroskeptický?

Na to v dnešní době nedokáže nikdo pořádně odpovědět. Andrej Babiš je ve své evropské politice nečitelný. Výroky mění podle toho, jestli jsou nebo nejsou volby, jak se mu to zrovna hodí. Uvidíme, jakou oficiální politiku bude jeho vláda zastávat. Andrej Babiš je v takové trochu paradoxní situaci, ukázalo se to i na tom rozporu mezi ním a europoslancem Pavlem Teličkou. Hnutí ANO je na jednu stranu součástí liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu, což jsou vlastně evropští federalisté, ta nejvíce proevropská frakce. Ještě více než jsme třeba my, evropští lidovci (EPP). Na druhé straně často z úst Andreje Babiše slyšíme kritické nebo skeptické výroky. Uvidíme, jaká ta politika reálně bude. Nikdo teď nedokážeme říci, co Andreji Babišovi a jeho zájmu bude vyhovovat.

Bude teď Babiš říkat „za všechno může Pospíšil“?

Tak říkat to samozřejmě může, ale velmi obtížně. To, jakým způsobem se mu podařilo poškodit pověst Miroslava Kalouska, je možná jeho marketingový úspěch. Ale naši voliči, těch 5,3 procenta, mu na tuto mediální kritiku Kalouska neskočili.

Říkáte, že Babiš zkazil pověst Kalouska?

Výrazně k tomu přispěl. Pokud permanentně opakujete, že někdo z politiků je zloděj, zloděj, zloděj, a říkáte to ve všech médiích, nejen ve svých, tak jak se říká "stokrát opakovaná lež se stává pravdou".

Bývalý předseda pan Kalousek vyjadřoval před kongresem TOP 09 jakousi nedůvěru k vaší osobě. Nemůžou takové výroky mást voliče, odrazovat?

Jsem přesvědčený, že moje spolupráce s Miroslavem Kalouskem bude úspěšná. Že jsem svébytná, samostatná politická osobnost, že Miroslav Kalousek měl jakousi jinou představu, na tom není nic špatného. Řekl svůj názor, ale plně respektoval, že členská základna má názor jiný. Nijak do toho nezasahoval, neintrikoval. Kalousek několikrát řekl, že nemá problém se mnou spolupracovat, a já ten problém taky nemám.

A když už jsme u těch rozporů, jak se vám jedná s ODS?

V ODS mám celou řadu přátel, dostal jsem po svém zvolení spoustu gratulací. Chápu, že ne všichni v ODS mě milují. Z ODS jsem odešel z ideových důvodů, protože jako člověk, který celý život v politice spojil s justicí, s postavením státního zastupitelství, se zkrátka s výroky o spiknutí plukovníků a prokurátorů nemohu nikdy smířit. Tam nebyly žádné osobní animozity. Ve chvíli, kdy zde bude vládnout Andrej Babiš společně s komunisty a okamurovci, by demokratické strany měly spolu komunikovat a překonat žabomyší osobní spory. Žádný osobní problém s ODS nemám.

Čekáte pozvání na jejich sjezd?

Zatím jsem ho nedostal, uvidíme. To je asi předčasná otázka, upřímně jsem o tom ani nepřemýšlel.

Miloš Zeman před několika dny jmenoval Andreje Babiše premiérem a brzy jmenuje i jeho vládu. Prohlásil, že vláda bez důvěry je podle ústavy zcela plnohodnotná. Je?

Tak při výkladu Miloše Zemana, který ústavu vykládá gramaticky a účelově, jak se mu to hodí, tak ano, v ústavě není žádné omezení, jež by omezovalo vládu, která nemá důvěru parlamentu. Ale každý člověk, jenž se snaží v dobré víře přistupovat k výkladu ústavy, ví, že ústava je velmi stručný právní předpis. V zásadě dává pouze základní mantinely, jak se mají chovat jednotlivé ústavní orgány. Vedle samotného textu ústavy jsou stejně důležité ústavní zvyklosti a nepsaná pravidla, jež ústavu doplňují. Jsme parlamentní republikou. Vláda dlouhodobě nemůže vládnout bez důvěry parlamentu, má rychle odejít a být nahrazena jinou. Kvůli časově velmi omezenému mandátu by taková vláda neměla dělat žádná klíčová rozhodnutí. Bez parlamentní důvěry má být pouze krátkodobá a udržovací.

Zeman jako prezident už má nějaké zkušenosti s vládami bez důvěry.

Je to jeden jeho výrok k ústavě vedle druhého. Tvrdí, že po třetím neúspěšném pokusu se nemusí rozpustit Sněmovna. Ano, ústava to gramaticky připouští. Ale je logické, že když tu nemáme vládu s důvěrou a nejsou nějaké mimořádné okolnosti, tak se Sněmovna má rozpustit. Buď tedy vykládám ústavu v dobré víře, podle kontextu a zvyklostí, anebo si ji účelově ohýbám. Miloš Zeman si ústavu účelově ohýbá, jak se to hodí jeho politickým mocenským hrám. To je zjevné.

Pro první pokus o sestavení vlády zatím nový premiér nemá podporu. Pokud by se Babiš při dalších pokusech o sestavení vlády vzdal místa ve vládě, byli byste ochotni jednat? Tedy se stranou, kterou by i na dálku řídil Babiš?

Jasně říkáme, že účast na vládě s hnutím ANO je pro nás nepřijatelná. Když Andrej Babiš odejde z vlády a bude stát v pozadí, vznikne vláda, ve které dál bude mít dominantní pozici hnutí ANO. Babiš ho bude řídit z kanceláře Agrofertu. Vliv Andreje Babiše, který je podle nás v obrovském střetu zájmu, je podezřelý z dotačního podvodu, bude na vládu fakticky stejně velký, ať už bude premiérem, nebo bude vládu řídit z pozadí.

Ptám se proto, že různé strany používají různé formulace, za jakých okolností by do vlády přece jenom šly.

Naše pozice je jednoznačná. Jsou tu jiné strany, jejichž přístup je také legitimní, které říkají, že nebude-li Andrej Babiš v čele hnutí ANO, už to pro ně není problém a budou s ním spolupracovat. Nekritizuji to, je to pohled jiných politických stran, pro nás je to otázka principu. My s ním zkrátka na vládní úrovni spolupracovat nechceme, protože určité hodnoty se v politice mají ctít.

Miloš Zeman ve středu při jmenování Andreje Babiše premiérem řekl hned jako první radu, že má ignorovat média, která proti němu údajně vedou nenávistnou kampaň. Co si myslíte o tom, že prezident nabádá premiéra, aby ignoroval média?

Tak to je celé fungování Miloše Zemana ve funkci prezidenta. Zkrátka si myslím, že Miloš Zeman není dobrý prezident. A to z mnoha důvodů, nejen pro jeho zahraniční orientaci na východ, pro jeho specifické výklady ústavy, ale hlavně proto, že rozděluje společnost. Jeho boj s pražskou kavárnou, boj s novináři, boj s vysokými školami, nepozvání rektorů, to jsou věci, které by prezident v parlamentní republice neměl dělat. Svobodná média k demokracii patří, svobodná média jsou esencí demokracie stejně jako politické strany. A my potřebujeme svobodná média a politici by neměli považovat média za své nepřátele, to je nesmysl.

Tomio Okamura navíc mluví o ovládnutí České televize a Českého rozhlasu, zakazuje vstup „nepohodlným“ médiím, mezi nimi i deníku E15, na sněm strany. Na média si stěžují i Babiš a další politici. Zároveň důvěra Čechů v média je nyní rekordně nízká, jen třetina lidi důvěřuje tisku. Je tam souvislost?

To je jako s Evropskou unií. Hlava státu má obrovský vliv na mínění občanů, co řekne prezident České republiky, tak opravdu výrazně ve společnosti rezonuje. A když prezident novináře uráží a dělá to globálně proti celému novinářskému stavu, paušálně odsuzuje novináře, tak samozřejmě ovlivňuje i mínění veřejnosti a vztah lidí ke sdělovacím prostředkům.

Zemana teď čeká tvrdý boj. Koho podpoříte na Hrad vy?

Tak nikdo z TOP 09 nebude volit Miloše Zemana, to máme jasnou pozici. Podporujeme ale více kandidátů, od pana profesora Drahoše až po pana doktora Fischera. Pan Kalousek třeba podporuje Mirka Topolánka. Já sám osobně podporuji pana Drahoše, protože to je člověk, který splňuje moji představu, jak má vypadat prezident parlamentní republiky. Já nehledám politického superlídra s ostrými lokty. Nehledám člověka, který za každou cenu bude bojovat a vyvolávat konflikty, ale člověka, který bude ty konflikty ve společnosti usmiřovat. A to je pro mě Jiří Drahoš.

Zmínil jste Mirka Topolánka, vašeho bývalého stranického kolegu. Je člověkem, který dokáže uklidnit společnost a spojovat?

Já nechci pana Topolánka nijak hodnotit. Nechám to na posouzení voličů, aby si řekli, nakolik Mirek Topolánek je nebo není takovým člověkem.

O vás se taky chvíli mluvilo jako o možném kandidátovi na prezidenta, proč jste do toho nešel?

Hlavní důvod, proč jsem uvažoval o kandidatuře, byla potřeba vyměnit prezidenta na Hradě. Bylo třeba, aby se objevili kandidáti, kteří by chtěli jít do toho souboje s Milošem Zemanem, případně ho porazit. A když jsem na podzim zjistil, že tu jsou jiní kandidáti, kteří mají šanci Zemana porazit, tak je trošku samolibé, kdybych já kandidoval, sebral těmto lidem nějaká procenta a oslabil jejich pozici. Když jsem viděl, že pan profesor Drahoš má velkou podporu veřejnosti a má šanci Zemana porazit, tak jsem se rozhodl, že nebudu kandidovat.

Kritici vám vyčítají, že jste takový univerzální politik. Uplatnitelný v jakékoli straně.

Já si myslím, že jsem ideově jasně zakotvený. Nejsem člověk, který přebíhá mezi pravicovými a levicovými stranami. Nemyslím si, že jsem univerzální politik, to je trošku silné slovo. Ať mě každý hodnotí podle mé činnosti a podle výsledků v politice. Jsem v politice dvanáct let, nemám žádný skandál, nejsou se mnou spojené žádné otazníky a podivnosti, z ODS jsem odešel z věcných důvodů. Mám za sebou pět let na ministerstvu spravedlnosti, přijal jsem dva zákoníky a asi čtyřicet dalších zákonů, od té doby se tam nic nedělá. Samozřejmě mám určité nedostatky, to je jasné. Ale myslím si, že výsledky práce za mě také dokáží hovořit.

Máte teď před sebou hodně práce s TOP 09.

Já mám rád životní výzvy a rád dělám projekty, které podle mě mají smysl. A TOP 09 je pro Českou republiku velmi potřebná. My potřebujeme jednoznačně proevropskou pravicovou konzervativně-liberální stranu. Pokud ta strana má teď problémy a je na pěti procentech, a pokud si kolegové myslí, že mohu straně pomoci, tak to beru jako misi zvednout TOP 09 do dvouciferných výsledků. Když se to nepodaří, a to já myslím, že podaří, tak to budu brát, že to je zkrátka život. Nejhorší je jenom sedět v hospodě a nadávat. To není můj životní styl.

Můžeme vnímat úspěch Dominika Feriho jako jakýsi varovný prst pro ostřílené a možná už lenivé politiky?

Pokud naznačujete, že Dominik Feri je taková štika v rybníce, tak to je jedině dobře. A je dobře, když mladý člověk ukáže starším kolegům, že to jde. On vstoupil do politiky a neměl žádnou podporu médií, vypracoval se sám přes sociální sítě. Já mám rád lidi, kteří se dokáží sami vypracovat. A Dominik Feri je jedním z nich. V zásadě ze studenta z teplické radnice a studenta práv se sám vypracoval na řekněme renomovaného, respektovaného politika. To je jeho práce a je to obdivuhodné, je to příklad pro ostatní. Je důkazem toho, že mladí lidé v politice mohu uspět.

Autor: Nguyen Thuong Ly

Zdroj: e15.cz, 9. 12. 2017

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme