Dámy mají smůlu, „fešák“ Krůček je ženatý

Na otázky v on–line rozhovoru odpovídal Petr Krůček, lídr TOP 09 v Táboře

12. 8. 2010

Do redakce včera na desátou dorazil vítěz letní ankety Táborského deníku, v níž jste dávali hlasy kandidátovi na post starosty města.

Na otázky v on–line rozhovoru odpovídal Petr Krůček, lídr TOP09 v Táboře.

* Petra B.: Co na to vaše rodina? Nebojí se, že případným starostováním budete doma trávit podstatně méně času?

PK: Myslím, že nebojí :). Dnes můj pracovní den začíná v sedm hodin adomů se vracím opět kolem sedmé. Obvykle ještě večer pracuji pro TOP09, nebo musím dohnat, co jsem nestihl v práci. Víkedny celé věnuji rodině. Velkou změnu tedy nečekám.

* Jana z Tábora: Nikdy jsem o vás nic neslyšela. Jak je možné, že se o někoho, kdo se vůbec nepohybuje ve veřejném životě, strhne takový zájem?

PK: Najedné straně myslím, že jde o hodnocení práce paní starostky a rady města a současně roste popularita TOP09. Vedle toho se objevila nová tvář, která chce něco změnit,mák tomu snad předpoklady, čisté svědomí a to se možná projevuje.

* Viki: Všichni ostatní kandidáti měli jen pár hlasů a vy hned několik stovek. Jak si to vysvětlujete?

PK:Vdobě ankety jsem byl na dovolené v zahraničí, průběžné výsledky jsem viděl až 29. července. Byl jsem samozřejmě potěšen.

* Stanislav B.: Už jste naznačil, že stát se starostou se nebojíte. Abyste ale něco prosadil, musela by mít TOP 09 v zastupitelstvu opravdu velké zastoupení. Nebojíte se, že i kdyby se podařilo dostat vás na starostenskou židli, byl byste jen loutka?

PK: Loutka jsem nikdy nebyl a nebudu. Zatím jsem odolal různým nabídkám na zaručené kandidáty při přípravě naší kandidátky i sponzorským nabídkám firem, které žijí z veřejných zakázek. Odstup si hodlám zachovat i do budoucna. Věřím, že se mi to podaří.

* Simona Kl.: Co vás přimělo ucházet se o místo starosty? A co byste chtěl v Táboře změnit?

PK: Do politiky jsem „vstoupil“ v září 2009 s tím, že chci podpořit projekt TOP09. Já když něco dělám, tak s vervou :). Politika mě pohltila. Chvilku mi trvalo, než jsem se rozhodl, jestli ji chci dělat „na plný úvazek“, pak už to bylo jednoduché. Co změnit? To je dlouhé povídání, proto uvedu jen tři hlavní věci: efektivní hospodaření města, zefektivnění výkonu samosprávy, zastavení prudce rostoucího zadlužení, klientelismu, nekalé lobby, která se promítá do veřejných zakázek, řešení dopravní situace a systému parkování, podpora podnikání a zaměstnanosti, na kterou má vliv dopravní infrastruktura, životní prostředí, bezpečnost, vzdělání... To všechno bych chtěl zlepšit.

* Vladislava, Tábor: Čím by mohla vaše strana obohatit komunální politiku. Co považujete v Táboře za prioritu?

PK: Právě jsme uvedl tři prioritní oblasti, které vidím jako klíčové. Samozřejmě jsou i další. Zanedlouho seznámíme Táboráky s naším programem pro podzimní konunální volby. Věřím, že vás osloví :).

* Svatava: Myslíte, že topka má šanci i v Táboře? Doufám, že tady nemáte spící kandidáty, jako je pan kníže.

PK: Věříme, že šanci máme, ale víme, že si dobrý výsledek musíme odpracovat. Z našich kandidátů zatím na jednáních nikdo neusnul. Pokud to mohu odlehčit, snad je to tím, že se “neříkají blbosti“.

* Bibi: Jste fešák. Jste ženatý?

PK: Ano a šťastně.

* Jana L.: Co na Vaše politické ambice, i když zatím pouze komunální, říká rodina a okolí?

PK: Moje ambice už nejsou pouze komunální. Ve chvíli, kdy jsem se rozhodl dělat politiku naplno, tak ji dělám s vervou. Proto jsem nakonec přijal i nabídku kandidovat do Senátu, protože věřím, že se výkonná role starosty a politická role senátora skvěle doplňují. Moje rodina mne podporuje a prožívá vše se mnou. Samozřejmě to znamená velký zásah do našich životů, ale já se změny nebojím.

* Petr Tábor: Čím vás okouzlil pan Kalousek? Vy mu věříte, že se nebude chtít paktovat zase s levicí?

PK: Neokouzlil mě ničím jiným něž profesionálním přístupem a způsobem, kterým dělá politiku. Nicméně TOP09 není pouze pan Kalousek, ale sposta, neříkám všichni, kvalitních a kompetentních lidí. Nic nenasvědčuje tomu, že by se chtěl „paktovat s levicí“. Řekl bych naopak, že TOP09 je pravicovou stranou, která mák levici programově dost daleko.

* Petr z Tábora: Proč kandidujete právě za TOP 09?

PK:TOP09 mi byla od počátku sympatická – některými představiteli, svým programem a jednáním, které bylo jasné a konzistentní. Jsem rád, že toto trvá a věřím, že to tak bude i nadále. Proto také za topku kandiduji.

* Zdena N.: Proč byste se podle vás měl právě vy stát novým táborským starostou? Přeci jen vám zatím politické zkušenosti chybí.

PK: Dnes pracuji ve vedení společnosti, která má konsolidovaný obrat vyšší, než je rozpočet Tábora a která zaměstnává mnoho stovek lidí. Výkonné manažerské role starosty se opravdu nebojím. Navíc v tom nejsem sám. Podařilo senám sestavit kvalitní tým, který disponuje dostatkem znalostí a zkušeností v mnoha důležitých oborech. V první desítce na kandidátce máme manažera, architekta, finančního manažera, právníka, projektanta, pedagoga, sportovce i podnikatele. Mám jasnou vizi o tom, kudy se Tábor má ubírat. Mám odhodlání tuto vizi naplnit. Mámk tomu snad i předpoklady. Chci dělat správné věci dobře a žádám Táboráky o důvěru a podporu.

* Lukáš P.: Neměl byste jako manažer více peněz a méně starostí než jako starosta či zastupitel?

PK: S těmi starostmi to bude stejné. V pozici, ve které pracuji, je odpovědnost a tlak veliký. Více pěněz bych měl, ale život není jen o penězích. Před neuskutečněnými volbami loni na podzim jsem chtěl podpořit TOP09. A protože všechno dělám s vervou, začal jsem se tak věnovat i politice. Je to výzva, kterou jsem přijal. Je to výzva, kterou se pokusím zrealizovat.

* Anonym: Kolikrát jste si při anketě kliknul na své jméno? Klikalo celé příbuzenstvo?

PK: Dal jsem si jeden hlas po návratu z dovolené, kdy už bylo o všem celkem rozhodnuto (v tu chvíli jsem měl asi 410 hlasů). Příbuzenstvo neklikalo a představte si, že ani manželka ani dcera (19 let) ne. Ne že by nechtěli, ale nešlo to. Patrně proto, že využíváme jedno domácí připojení k internetu.

* Marie D.: Jak podle vás TOP 09 dopadne ve volbách do zastupitelstva? Tipujete výhru?

PK: Určitě do toho jdeme s tím, abychom vyhráli a prosadili naše představy o chodu i rozvoji Tábora. Mámena to odhodlání, program i tým. Toto byla poslední otázka, kterou jsem dostal. Děkuji všem za zájem. Děkuji a srdečně zdravím.

 

Nekrácený rozhovor: www.taborsky.denik.cz v sekci zprávy

Alena Šatrová

Táborský deník, 12. 8. 2010, Rubrika: Táborsko, Strana: 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme