Cogan: Soupeření a podbízení se? To nejsme my

Rozhovor s kandidátem na hejtmana Rudolfem Coganem

Ještě vloni byl jedenačtyřicetiletý Rudolf Cogan druhý na českém mistrovství v dlouhém triatlonu i v běhu na 100 kilometrů a za padesátku chůze dokonce získal domácí titul. O pár měsíců později už jako starosta Nové Paky přebíral ocenění v soutěži Město pro byznys roku a další sbírku úspěchů rozšířil v dubnu, kdy se stal lídrem společné kandidátky TOP 09 a hnutí Starostové pro krajské volby.

12. 9. 2012

Se sportem se sice Rudolf Cogan nechce loučit ani v případě dalšího pronikavého úspěchu ziskem hejtmanského postu, avšak vytrvalecké tratě přece jen trochu zkrátí. „Není důvod soupeřit, my prostě oslovujeme lidi, ať se rozhodnou svobodně,“ říká před blížícími se volbami coby politik a kandidát na hejtmana.

Nedělají vám starosti volební preference? Zatímco červencový průzkum jedné agentury přisoudil TOP 09 v Královéhradeckém kraji pouze 5,1 procenta, podle srpnového výzkumu jiné agentury má TOP 09 společně se Starosty už 13,4 procenta. Kde je podle vás pravda?

Buď si nás lidé vyberou, abychom je zastupovali, anebo si zvolí někoho jiného. Je to jen jejich věc a já předvolební preference neřeším. Naše myšlenky a vlastnosti jsou taková nabídka. Můžu garantovat, že budu dělat to, co říkám.

Jste úspěšný triatlonista a jen na kole prý najezdíte asi 15 tisíc kilometrů ročně. Budete mít čas na eventuální funkci v krajském zastupitelstvu?

Bohužel už to není ono a loni jsem se ještě ze setrvačnosti dostal na mistrovství Evropy. Letos jsem už neměl šanci a ani jsem se o postup na světové soutěže nepokoušel. Prostě jsem od jara už jen hobby závodník.

Myslím, že volební cíle TOP 09 a STAN v kraji jsou jasné, ale co vaše sportovní ambice?

Chci zlepšit techniku plaveckého stylu motýlek, kolo pro nedostatek času už vzdávám, běhání však nikoli a příští rok chci zaběhnout pět kilometrů pod čas 16:20.

V předvolebním klipu plavete v rybníce a říkáte, že se jako štika pokusíte rozčeřit stojaté krajské vody. Nemůže být přílišná dravost na škodu? S jakým výsledkem budete spokojen?

Budou-li mne lidé chtít, budu pro ně dělat maximum. Na mandátech kolikrát nezáleží jako spíš na síle myšlenek. Nicméně málo mandátů znamená, že jsem nepřesvědčil.

Chcete ztrojnásobit krajské výdaje na silnice a infrastrukturu. Kde tedy naopak peníze uberete?

Vše je otázka priorit. Obecně chci peníze přesunout k investicím, a hlavně tedy do silnic plus nemocnice Náchod. Na druhé straně se nyní utrácejí obrovské peníze za provoz krajských organizací.

Chystáte nějakou předvolební kampaň a kolik bude stát?

Ano, TOP 09 a STAN povedou velice intenzivní kampaň a já jsem připraven do detailu vysvětlovat naše myšlenky. Naše krajská kampaň bude stát 2,25 milionu korun.

Souhlasíte s názory politologů, že lidé jsou politikou znechucení a své hlasy mohou odevzdat menším uskupením?

Proč ne? I já jsem volil malé strany bez šance překročit pět procent. I tím se dá vyjádřit názor, lepší je zvolit takovou stranu než nevolit vůbec.

Které strany či uskupení pokládáte za vaše největší soupeře v krajských volbách a chcete je tedy připravit o hlasy?

Není důvod soupeřit, my prostě oslovujeme lidi, ať se rozhodnou svobodně. A že bychom se nějak podbízeli, to ne! Programy všech stran podrobně sleduji, vím o jejich prioritách. Nemám důvod se k nim teď nějak vyhraňovat - je to věc občanů, koho svým hlasem pošlou do zastupitelstva. Pak se uvidí.

S kým si dovedete koalici představit a s jakou stranou naopak spolupráci odmítáte?

Já rád spolupracuji se schopnými, vzdělanými a akčními lidmi. V zastupitelstvu budeme ke konkrétním návrhům shánět podporu průřezově. Starostové i TOP 09 jen vylučují spolupráci s KSČM. 

Jan Záleský

Mladá fronta DNES, 12. 9. 2012, Rubrika: Kraj Hradecký, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme