Čermák: Zkušeností mám dostatek

Rozhovor s kandidátem do Senátu za TOP 09 Tomášem Čermákem

12. 10. 2010

* * Kandidujete za TOP 09 do Senátu v obvodě 70 - Ostravaměsto. Proč jste se tak rozhodl?

Především proto, že mi byla kandidatura za TOP 09 nabídnuta. V minulosti, jako rektor Vysoké školy báňské-technické univerzity Ostrava, jsem podobných nabídek dostal více, ale vždy jsem je odmítal. Bylo pro mne důležitější se plně věnovat rozvoji univerzity a nevtahovat ji do politiky, nepolarizovat ji skutečností, že rektor je angažován ve straně. V současnosti podobné zábrany nemám, v lednu jsem ukončil funkční období rektora.

* * Máte obrovské pedagogické zkušenosti, ale jen velmi malé v politice. Jak se s tím v případě zvolení vyrovnáte?

Za 14 let práce rektora, šest let prorektora či jako místopředseda Rady vysokých škol jsem se podílel na přípravě dokumentů, které byly realizovány v podobě zákonů. Jsem zakládajícím členem Fóra průmyslu a vysokých škol, Inženýrské akademie ČR a v posledních letech stojím v čele mezinárodní sítě vzdělávacích institucí z oblasti inženýrského vzdělávání a výzkumu - iNEER. Všechny tyto aktivity mají přímý vztah k politice. Rovněž mé působení ve statutárních orgánech velkých průmyslových podniků regionu jakož i příprava strategických dokumentů pro transformaci severomoravské průmyslové aglomerace jsou cennou zkušeností. Proto si nemyslím, že bych měl nedostatek zkušeností pro případ, že budu zvolen.

* * Čemu se chcete v Senátu věnovat?

Chtěl bych, aby reformy školství, výzkumu, vývoje a inovací směrovaly Českou republiku na růstovou trajektorii v dlouhodobém časovém horizontu a nekonzervovaly současný stav, který sice zajišťuje pohodlné přežívání určitých zájmových skupin, ale z hlediska prosperity a konkurenceschopnosti naší země v globálním světě neslibuje nic dobrého.

* * V politice se řadoví poslanci i senátoři rozhodují podle takzvané stranické disciplíny. Jste si vědom faktu, že vás to může svazovat?

Nabídku kandidatury jsem dostal jako nestraník, a to stranou, s jejímiž programovými cíli se ztotožňuji. Vím, že každé koaliční vládnutí přináší kompromisy a že cesta k prosperitě přinese řadu nepopulárních kroků. Jsem však přesvědčen, že další zadlužování České republiky je neodpovědné vůči nastupujícím generacím a zabránit tomu může jen silná koalice. Těmito prioritami se budu v případě zvolení řídit, věřím, že se nedostanu do rozporu se svým svědomím.

Pavel Karban

Právo, 12. 10. 2010, Rubrika: Severní Morava a Slezsko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme