Bahgíra doskákal z posledního místa až do sněmovny

Rozhovor s lídrem v Libereckém kraji Janem Farským

30. 9. 2013

Působíte jako slušný člověk. Nikdy jste netrhal jako dítě mouchám křidýlka? Nenafukoval žáby zezadu slámkou?

To ne. Proč bych to dělal?

Protože to dělají zlobiví chlapečci. A většina lidí si myslí, že politika a slušní lidé k sobě nepasují.

Politika je taková, jakou si lidé zvolí. Je škoda, že vidět jsou hlavně ti neslušní. Já jsem mezi starosty v komunální politice potkal v převaze slušné lidi. Ve sněmovně už méně.

Souvisí vaše chování s tím, že jste byl skautem?

Vstoupil jsem do něj hned v devadesátém roce. Představoval jsem si, že to bude jak ve Foglarových knihách. A opravdu bylo. Mimo rodiny mně skautské prostředí dalo nejvíc.

Jak vám skauti říkají?

Měl jsem několik přezdívek, ale už více než patnáct let jsem Baghíra, ve zkratce Bagy.

Takže Bagy, můžete zavzpomínat na minulé parlamentní volby? Jak jste se dostal na kandidátku?

Vašek Horáček, tehdejší starosta Železného Brodu, mě požádal, abych ho podpořil účastí na kandidátce. Souhlasil jsem s podmínkou, že budu poslední. Pak jsem si na lyžích zlámal nohy a uložil se na tři měsíce na lůžko. Nebyl jsem na žádném mítinku, jen na jednom plakátě v Semilech. Možná právě proto, že mě nikdo neviděl, mě zvolili. (smích)

Zdálo se vám jako dítěti, že sedíte v poslanecké sněmovně? Nebo jste chtěl být popelářem?

Jako dítě jsem chtěl být truhlářem, po taťkovi. Dřevo krásně voní. Na vysoké škole jsem si řekl, že bych chtěl změnit naše město tak, aby se v něm lépe žilo. Proto jsem šel do zastupitelstva, ale změny šly moc ztuha. Tak jsem kandidoval v čele Volby pro Semily na starostu. Poslancem jsem být nechtěl jako dítě, ani jako starosta.

Pamatujete si pocity, když jste v parlamentních volbách v roce 2010 přeskákal všechny, včetně Václava Horáčka?

Radostí jsem neskákal...

Tomu rozumím, když jste měl zlomené obě nohy...

Byl to šok, protože jsem to vůbec nečekal. Teprve po nějaké době jsem začal přemýšlel, jak to půjde dohromady se starostováním. Jestli mám mandát poslance odmítnout, nebo jak to zkombinovat. Nakonec jsme našli s pomocí přátel a rodiny způsob, jak zvládnout obojí.

Proč se do parlamentu, který má mezi lidmi minimální důvěru, hrnete?

Třeba proto, že jsem ve sněmovně nestihl kus práce dodělat.

Zkuste mi nějak lidsky, málokdo už politikům totiž rozumí, vysvětlit, co jste nestihl.

Vás by neštvalo odejít od rozdělané práce? Nestihl se hlavně uzákonit registr smluv, který uloží povinně zveřejnit všechny uzavírané smlouvy státní správy na internetu. To je klíč k zamezení korupce. Vám novinářům, samotným konkurujícím podnikatelům a občanům to dá jasné informace, co jaký politik dohodl a už se nebude moci vykrucovat, že se jedná o obchodní tajemství.

Nenapadlo vás někdy, že si politici vytvořili svůj vlastní svět a myslí si, že je jediný správný?

Bohužel mi to připomíná komunistický režim. Taky to bylo o lidech nahoře a dole. Ano, určitě jsou v poslanecké sněmovně lidi, kteří žijí v bublině poslaneckých kuloárů. Jsou to buď ti, kteří tam už jsou odnepaměti, nebo ti, co nikdy nic než poslance nedělali. My starostové jsme ale přišli od řešení konkrétních problémů konkrétních lidí a známe přímé dopady své práce.

Spíš jsem narážel na způsob vyjadřování politiků?

Každá práce s sebou nese svojí hantýrku. Když se pohybujete uprostřed jedné bubliny lidí řešící stejné věci, tak vás to nutí mluvit podobně. Na druhou stranu je to pořádná výzva vysvětlit složitý zákon v jedné větě.

Na to bych mohl namítnout, že když neumíte vysvětlit to, co děláte, tak se nedivte, že vás politiky nemají lidé rádi. Ale pojďme k vašemu starostování v Semilech. Plat neberete, což je sympatické, ale nechápu, proč si ten post držíte?

Semily mám prostě rád. Přišlo mi neodpovědné zaklapnout desky a říci sbohem, mám jinou práci. Už jsem také říkal, že od rozdělané práce neutíkám. Navíc je pro mě práce starosty koníčkem a dává mi možnost vidět reálný život i dopad poslaneckých rozhodnutí. Vytahuje mě to z bubliny. Sice jsou přesuny mezi městem a Prahou unavující a zaberou hromadu času, ale výsledky, které jsou v Semilech vidět, mi zároveň dodávají energii.

Gesto s výplatou je sice prima, ale nic se tím neušetří, protože, jak jsem slyšel, váš plat dostává druhá místostarostka.

Je to jinak. Předtím město platilo starostu a jednoho místostarostu, dnes sice platí dvě místostarostky, ale starostu má zdarma jako bonus. Díky zkušenostem a mojí práci ve sněmovně navíc ušetříme za konzultace a lobbing.

Taky se na to tak dá dívat. Mimochodem, pijete pivo?

Ideálně z nějakého malého pivovaru. Nejraději mám Hrubý Rohozec.

Víte proč se ptám? Protože ho asi v příštích týdnech vypijete víc, než obvykle. Máte s Václavem Horáčkem, který je dvojka na kandidátce, objet na motorce se sajdkárou při volební kampani čtyřicet štací, převážně hospod. Co tam budete říkat?

Vašek bude holt na nealko pivu a já si rád alkoholické s lidmi dám. Budu jím vysvětlovat, co chceme ve sněmovně dokázat, a jak mohou pomoci oni. A nejen tím, že půjdou k volbám, ale i tím, že přijmou odpovědnost za sebe a své konání.

Přijmout odpovědnost za sebe a za své konání? To zní jako z budovatelského románu, nebo jako ze sněmovny. Omlouvám se za pokus o vtip, přerušil jsem vás...

Že chci dál dělat, co umím, a navrhovat zákony, co zamezí lumpárnám a usnadní život a hlavně se budu ptát, co mám pro ně dělat. Kde cítí, že je to nejdůležitější. A když už jsme mluvili o té bublině. moc se těším, až vypadnu do hospod po kraji a potkám se s místními.

Není vám trochu trapné, žebrat tímto způsobem o hlasy? Jste právník, takže trochu jiný sociální level, jak říkají mladí. A měl bych se raději nechat vyfotit na plakáty a mezi lidmi se pro jistotu neukazovat?

Já jsem v první řadě člověk a teprve potom právník, a proto se chci potkávat s jinými lidmi. Jedině když si s nimi budu povídat se něco dozvím. Akce na náměstích mi přijdou trochu otravné jak pro kolemjdoucí, tak pro nás politiky. A do hospody si chodí lidé popovídat.

Jak vidíte šance TOP 09 v Libereckém kraji poté, co na besedu s vaším lídrem Karlem Schwarzenbergem přišlo do kina Varšava patnáct lidí?

Začali jsme akci propagovat v sobotu ráno a už v pondělí byla. Ale v Plzeňce se Na pivu s Karlem nedalo hnout. Hospoda je asi pro nás Čechy prostě to naše doma víc, než diskuse na besedě.

Napadá vás nějaké heslo, jednoduchá věta, která by mohla na vaše voliče zabrat?

K populismu mě netlačte. Na to tu máme Zemana, co v jedné větě slíbí cokoliv a polovičku národa urazí, Okamuru, co má odpověď na cokoliv, Babiše, co dělá jakože politikem není, Bobošíkovou, co mluví silácky ať kandiduje pod komunisty, nebo záštitou Klause. Podle mě prostě nemá cenu čekat na spasitele.

Jan Šebelka

Mladá fronta DNES, 30. 9. 2013, rubrika: Kraj Liberecký, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme