Azylanty musíme přijímat, ekonomické migranty ne

25. 7. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Minulý týden jste trochu překvapil, když jste pochválil Andreje Babiše za to, že odmítl žádost italského premiéra Conteho, aby Česká republika přijala alespoň pár desítek uprchlíků z té další skupiny migrantů, která plula do Itálie po Středozemním moři. TOP 09 se vždycky profilovala jako strana velmi protipopulistická a protibabišovská, takže to překvapilo. Měníte kurz?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já jsem v žádném případě pana Babiše nepochválil, to opravdu musím vyvrátit a děkuji, že tady na to mám prostor. To, co napsali Parlamentní listy je úplně překroucená realita. Já říkám k migraci pořád to samé. Kvóty jako instrument Evropské Unie bohužel nefungují a my rozlišujeme dvě skupiny lidí: ekonomické migranty a pak lidi, kteří pocházejí z válečných zón a oblastí, kde je nelidský režim jako v Eritreji, kteří u nás chtějí požádat o azyl. Takové lidi k nám určitě musíme vzít a poskytnout jim azyl. Je rozdíl mezi azylanty a mezi ekonomickými migranty.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Tohle je jasné. Když se objeví nějaká skupina před italskými břehy na velké lodi, zpravidla jde o stovky osob, které bývají v dosti zbědovaném stavu po té cestě. Nevíme, kdo tam je. Jsou to lidé, kteří zatím ještě nezahájili azylové řízení. Měli bychom tedy předem slíbit Italům nebo Evropě, že část z nich přijmeme? Povedeme azylové řízení tady a budeme rozdělovat ekonomické migranty od skutečných uprchlíků, anebo bychom to měli odmítat?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já si myslím, že první rozdělení by mělo být na území Itálie, protože statistiky ukazují, že dnes nemalá část lidí na lodích jsou například Tunisané, kteří v zásadě nemají právo na azyl, protože pochází z relativně demokratické země. To, že mají pocit, že se v Evropě budou mít lépe, je jiný problém. Já říkám, že pokud na té lodi budou lidé, u kterých bude reálná šance, že mohou získat azyl, protože jsou například z Eritreje, a budou chtít jít k nám, pak je určitě vezměme. Musíme poskytovat azyl podle mezinárodních smluv a musíme pomáhat, ale opět říkám, brát někoho, kdo sem nechce a o kom nevíme, že má právo na azyl vede k jediné věci, že u nás ti lidé nebudou. Buď o azyl nepožádají a přímo odejdou do Německa, nebo o azyl požádají a poté odejdou do Německa a stejně tu nebudou.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Znovu opakuji. Pokud jsou migranti na lodi, míří do Itálie a jsou vytaženi z nějakých vratkých člunů na moři, tak ani Italové ani my ani nikdo v Evropě neví, co je tam za lidi. To se ukáže až při azylovém řízení. Itálie žádá, aby se na nákladech a organizaci azylových řízení podílely i jiné členské státy Evropské unie, a to přesně Andrej Babiš odmítl.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

My se máme podílet ekonomicky a máme pomoci. To jsem také jasně řekl, ale přece není takový problém zjistit velmi rychle alespoň typ uprchlíků, nebo migrantů, kteří na té lodi jsou a vzít si do České republiky osoby, u kterých je alespoň důvodné podezření, že pochází z oblasti válek a že je určitá šance, že azyl získají. Podívejme se ale na druhou stranu, kvóty nefungují. V Evropě se pohybuje mnoho lidí, kteří nemají právo získat azyl. Bohužel statistiky ukazují, že téměř polovina lidí, kteří sem putují ze severní Afriky, jsou ekonomičtí migranti, kteří se nevrací zpátky do své vlasti a nám jako Evropě se nedaří návratová politika. Já bych uvítal, kdyby italské úřady udělaly tzv. první ohledání. Zjistili by, kdo na té lodi je a zeptat se těch, kteří mají šanci získat azyl například tím, že jsou třeba z Eritreje, jestli by byli ochotni podstoupit řízení a případně azyl realizovat v České republice. Když takoví lidé budou, je šance, že když u nás azyl dostanou, tak zde zůstanou. Nebudou odcházet do Německa a migrovat nelegálně po Evropě. Tyto lidi sem samozřejmě vezměme, ale to první, je to asi ošklivé slovo, „rozškatulkování“ by mělo být učiněno hned na lodi, protože to je otázka čtvrt hodiny. Kdyby italský premiér zavolal, že mají lidi z Eritreje, z válečných zón, ze Sýrie atd., a že jsou ochotni podstoupit správní řízení v České republice, požádat o azyl a podle českých zákonů azyl získat, tak určitě naše pomoc musí být a tyto lidi přijmeme.  To první rozdělení však nenastalo a Evropa se pořád baví o počtech, nikoli o tom základním principu, že tito lidé by měli jít do země, kde jsou ochotni azyl strávit a jsou schopni podle zákonů dané země azyl získat. Já jsem pro to, aby Česká republika dala azyl každému, kdo na něj má právo podle českých zákonů právo a chce tady být. Já nejsem žádný Okamurovec, který by říkal, ať zrušíme naše azylové zákony. V žádném případě, ale na druhou stranu upozorňuji na fakt, který byl vidět i na německé roztržce mezi CSU a CDU, že tady je snaha lidi rozdělovat podle kvót bez toho, že by bylo zřejmé, zda v dané zemi chtějí zůstat a zda získají azyl. Ti lidé stejně odcházejí do Německa. Vyvolává to mimo jiné krizi na německé vládní úrovni, kdy CSU trvá na tom, aby ti co přicházejí do Německa, ale požádali o azyl jinde, byli zadrženi na hranicích a vráceni. To může nakonec vést k tomu, že obnovíme hranice uvnitř Evropy. Já bych byl velmi nerad, aby zrušené vnitřní hranice v rámci Schengenu, jako největší výhoda Evropské Unie, byly obnoveny, protože nejsme schopni důkladněji dělat naši migrační politiku.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Na tomhle se s Vámi určitě většina českých občanů shodne, ať už chtějí, nebo nechtějí slyšet populistické argumenty, nicméně problém je v provedení. Německá roztržka i probíhající debata v Evropě vyústily v dohodu, že azylové řízení by se mělo provádět v Africe. Potíž ale je, že africké státy, na jejichž území by to přicházelo v úvahu, to odmítají. Bavíme se tady o řešení, které se všem líbí, kývají na něj a souhlasí s ním, ale v praxi podle nynějšího vývoje není možné. Vidíte to jinak?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já si nemyslím, že úplně není možné. I když jsem výrazně proevropský, tak si dovolím lehkou věcnou kritiku Evropské komise. Čekal bych od Evropské komise, že se bude snažit závěry summitu státníků více naplňovat. Říkáme, že to není možné a zatím jsem nenaznamenal, že by paní Mogherini, vysoká činitelka pro zahraniční vztahy, a případně předseda komise, jezdili po státech severní Afriky a vyjednávali za jakých okolností jsme schopni tam vyloďovací centra zřizovat. Když se ukáže, že ta mise je neúspěšná, pak by se znovu měli sejít státníci a řešit, co jiného. Je to však závěr, který má nějakou logiku a je z červnového summitu hlav států Evropské unie a teď by Evropská komise, která je výkonným orgánem Evropské unie, měla učinit maximum pro to, aby se jej podařilo naplnit. Podívejme se do Turecka. Tam to bylo také obtížné a také nás to stálo obrovské úsilí. Nakonec se dohoda uzavřela. Stojí nás to sice peníze, ale stejně nás to bude stát peníze. Nalejme si čistého vína, žádný stát na severu Afriky dobrovolně nebude s Evropou spolupracovat, pokud za to nedostane určité výhody jako Turecko.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Dohodu s Tureckem nevyjednala fakticky, formálně, skutečně ani prakticky Evropská Unie, vyjednala ji německá kancléřka Merkelová. Má vůbec Evropská unie a její orgány snahu a schopnost to řešení někam posunout?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Bohužel musím říci, že vždycky jsou závěry summitu, ale nemám pocit, že by se to realizační část EU, tj. Evropská komise, snažila vždycky dotáhnout do úplného důsledku. Já nechci být laciným kritikem Evropy, zvláště v české atmosféře, ve které se nacházíme, ale myslím si, že by se teď komise měla pokusit udělat maximum pro to, abychom zjistili, jestli jsme schopni naplnit závěry červnového summitu, nebo ne. To znamená získat spojence v severní Africe pro vyloďovací centra a základny, kde by ti lidé mohli žít v důstojných podmínkách a rozmyslet si, zda chtějí požádat o azyl a ve které zemi. Řešit to tam v klidu a za solidních podmínek. Když azyl nezískají, tak tím pádem v Evropě nebudou bez právního titulu nelegálně. Má to svou logiku, ale myslím si, že je potřeba alespoň jednoho spojence na pobřeží severní Afriky. Zatím jsme se o to nepokusili, takže nemůžeme říkat, že to nefunguje.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Vidíte mezi evropskými politiky někoho, kdo by toho byl schopen podobně jako paní Merklová s Tureckem?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Myslím, že v této věci má stále největší vážnost paní Merklová. Byť teď její vláda není tak stabilní a má mnoho vnitrostátních problému spojených i s tím, že ji na podzim čekají zemské volby. To je ten spor s Bavorskem. Řekněme si upřímně, za vším je třeba hledat volby a uvidíme, jak se bude do budoucna profilovat rakouský kancléř. Rakousko přebírá iniciativu v rámci Evropské Unie. Určitou snahu vyvíjel francouzský prezident ve snaze dát si dohromady znepřátelené tábory v Libyi. Ten ale udělal několik schůzek v průběhu roku, takže to skončilo u pěkných slov. Já pořád spoléhám na kancléřku Merkelovou, která by v téhle věci mohla učinit své vlastní aktivní kroky. Ona závěry ze summitu předtím vítala. To znamená, že je s nimi ztotožněna. Budeme doufat, že by Merkelová mohla ještě v téhle věci odehrát další roli, jako u Turecka. máte pravdu, že to byla hlavně její zásluha. Mohla by pomoci i s řešením center v severní Africe.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Jak se vyplácí, nebo nevyplácí České republice ta ostře antiimigrantská rétorika, kterou znovu potvrdil minulý týden pan Babiš? Škodí nám to, nebo to nemá na pozici České republiky v rámci Evropské unie, Bruselu a Štrasburku nijaký zásadní vliv?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Obecně došlo k určitému znesváření nebo ochlazení vztahu mezi východní částí Evropské Unie, která obecně odmítá kvóty jako takové, a řekneme tou starou částí Evropské Unie. Já jsem rád, že paní Merkelová toto vnímá, a že některé její vystoupení na jaře jsou v duchu, že pokud budeme přijímat novou azylovou politiku, musíme na ni mít stoprocentní shodu. Považuji to za správné, protože pokud se s novou azylovou politikou velká část Evropy, řekněme ta východní, neztotožní, pak to bude pouze oslabovat vnímaní Evropské unie v jednotlivých členských státech. To pak budou extremistické strany typu SPD zneužívat k antievropské argumentaci.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Neposouvá se Česká republika i v té východoevropské Visegrádské skupině na velmi extrémní pozici? Slovensko sice odmítá kvóty, ale svým způsobem je v praxi trochu naplňuje. Maďaři sice vystavěli kolem svých hranic plot a vypadá to, že se úplně izolovali, ale také přijímají malé množství uprchlíku.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já v žádném případe nesouhlasím s vyjádřením Andreje Babišem. Ta věta nikdy nepadla, to je opravdu úmyslně překroucené Parlamentními listy, od kterých nemůžeme čekat úplně exaktní zpravodajství.  Já si myslím, že v této věci bychom měli být otevřenější. Doufám, že premiér pojede do Itálie a bude se snažit s italskou vládou bavit. Zjistí, jestli mezi těmi lidmi, kteří jsou dnes na lodi, jsou lidé, kteří by měli zájem být v České republice a žádat zde o azyl. To by měl aktivně podniknout. Kdyby odpověď premiéra nebyla ne, ale typu, že jestli tam jsou lidé, kteří mohou získat azyl a mají-li chuť být v České republice, pojďme o tom jednat, tak fakticky odmítáme umělé přerozdělování uprchlíku, ale je to vstřícný postoj. Třeba tam opravdu budou takoví, kteří by byli ochotni strávit azyl na území České republiky. Opět říkám, že je třeba rozlišovat ty, kteří jsou podle ženevských konvencí chránění, a práva těch musíme absolutně ctít. Pro mě není přijatelné relativizovat ženevské konvence a neposkytnout azyl někomu, kdo utíká z válečného konfliktu, nebo je pronásledován ve své zemi z náboženských, etnických, sexuálních nebo jiných důvodu. To není možné.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

I kdyby Evropa přijímala oprávněné uprchlíky, kteří skutečně utíkají před válkou, hladomorem, či jiným ohrožením života, tak je možné, že jich do Evropy bude proudit relativně velké množství. Patrně méně než v těch předchozích třech letech, ale přece jen ta muslimská nebo nekřesťanská populace bude v Evropě posilovat. Nevidíte v tom vůbec žádné riziko?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Nejprve musím říci, abychom nestrašili diváky, že v posledních letech výrazně klesá příliv uprchlíku do Evropy. Letos je to asi desetina roku 2015. Nechci nikoho chlácholit, ale teď bychom měli opravdu řešit, aby se alespoň částečně naplnili deklarace státníků z června tohoto roku jako prevence do budoucna.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Já jsem se ptala, protože mezi Čechy je spousta lidí, kteří se prostě té nekřesťanské populace bojí. Budou tedy příchozí apriori jakéhokoli typu odmítat z jakékoliv důvodu. Co těmto lidem odpovídáte?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já si myslím, že pokud někdo splní podmínky azylu, tak zde má být a máme ho ochránit. To je úplně jiná kategorie. Nemůžeme někoho nechat zabít v jeho zemi. Na druhou stranu, pokud sem má někdo přicházet, a to se říká i v Ženevských konvencích, měl by respektovat zákony, pravidla, zvyklosti dané země. Pokud je nerespektuje, pak ztrácí ochranu azylu.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Měl by se tedy vzdát své kultury nebo náboženství? Měl by akceptovat zvyklosti, které v Evropě panují? Slavení Vánoc, slavení Velikonoc?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To úplně nemusí, ale nemůže sem přijít s tím, že přináší pravidla mnohoženství, dětských sňatků, či netolerance vůči homosexuálům. Naše ochrana lidských práv je ve světě unikátní. Evropa stojí dnes spíše než na ekonomické spolupráci na principu humanity, ochrany lidských práv a svobod demokracie. To je to primárnější před samotným volným trhem. Ti, kteří sem přicházejí a jejich pravidla jsou v rozporu s našimi základními pravidly, na kterých je naše civilizace postavena, zde nemají co dělat, i kdyby byla na jejich území válka.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Jak tomuto tvrzení věřit, když se podívám na některé západoevropské země? Apriori jim poskytuji ve velké míře dodržení jejich zvyklostí včetně třeba sňatku z nezletilými.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To je velký problém. Třeba v Německu tohle výrazně řeší justice.  Jako právníka mě samozřejmě zajímá, jak se s tím vypořádávají jednotlivé justiční systémy. Tam nyní dochází k velkému řešení dětských sňatků, kdy třeba v Německu došlo zhruba k tisíci potenciálních dětských sňatků. Je třeba říci, že uzavřeny byly předtím, než tito lidé přišli na území Německa. Německo ale řešilo velké dilema, jestli je má nebo nemá uznávat.  Naštěstí zvítězil zdravý rozum a německé soudy jasně řekly, že není možné uznávat dětské sňatky. Ještě dovolte jednu tezi. Já vím, že to vyzní jako fráze, ale je to strašně důležité. Proti dalšímu nebezpečí migrace je nejlepší prevence. Je zde garanční fond, který si zřídila Evropská unie. Bohužel ale není naplněn. Je tam kolem 4 miliard euro.  Já si myslím, že Evropa může do budoucna snížit migraci, když budeme v rizikových oblastech mít projekty na podporu vzdělávaní, rozvoje zemědělství atd. Zatím to startuje, ale není to moc úspěšné. Trošku mě mrzí, jak jsem říkal na půdě parlamentu, že bych čekal vliv státníků, kteří budou více sledovat, jak se peníze využívají a také, jak se projekty rozbíhají, protože to je cesta alespoň částečného omezení migrace do budoucna.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Je otázkou, jestli tyto programy mohou v praxi fungovat. Pro velkou část lidí z Afriky, kteří vidí v televizi a na mobilu ve zprávách, jak se žije v Evropě, bude vždycky jednodušší se do toho ráje dostat.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To jsou ale ti ekonomičtí migranti, u kterých já říkám, ať se to někomu líbí, nebo ne, že nemají mít do Evropy vstup, pokud k tomu není nějaký důvod typu spojování rodin. My se bavíme o dvou skupinách lidí. Lidé, který se neměli příliš dobře ve své zemi, což je bohužel objektivně ve většině státu Afriky, a ti, kteří chtějí prožít zázrak a mít pocit že na západe se budeme mít automaticky skvěle. Ještě jim převaděči slibují že dostanou zdarma dům v Británii. To jsou konkrétní výpovědi lidí, kteří naletěli pašerákům a na tyto falešné sliby. Takoví lidé nemohou v Evropě být, pokud se ty země nerozhodnou, že je tam chtějí. Pak jsou tu lidi, kteří pochází z oblasti války. Ti by měli ochranu dostat.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Expředseda Vaší strany, pan Kalousek, si do Vás trošku rýpnul. Nejenom kvůli prohlášením okolo migrace, ale také, že jste připustil v Praze, kde kandidujete jako jednička kandidátky TOP 09 v komunálních volbách, za určitých okolností i koalici složenou z ANO. Znovu opakuji TOP 09 je strana která se tradičně velmi vymezuje proti Andreji Babišovi. Připouštíte skutečně spolupráci s Babišovou stranou?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Naším cílem je vyhrát volby. Dnes jsme představili kandidátku dvojkoalice TOP 09 a STAN a ostatní demokratické strany. Jasně se vymezujeme jako alternativa vůči hnutí ANO na komunální úrovni zde v Praze. Doufáme, že volby vyhrajeme a pak nám je přirozeným partnerem ODS nebo piráti, případně pan Čižinský. Nelze ale úplně vyloučit, že zde nastane úplná krize, neschopnost postavit jakoukoliv městskou vládu bez ANO, a to je ta promiloidní šance a pak za určitých okolností bychom asi byli nuceni jednat. Jako odpovědný politik, který chce, aby Praha byla spravována, program byl naplněn, a hlavně se začaly řešit problémy, nemůžu říct „za žádných okolností“. Mimo jiné upozorňuji na to, že naši koaliční partneři právě s hnutím ANO vládnou, a kdybych řekl nikdy, tak bych tím byl trošku farizejský a bylo by to asi neupřímné. Takže za mě ne, já pro to udělám všechno, abychom uspěli a měli jsme koalici s nám blízkými stranami, ale promiloidní šance, byť to někomu může vadit a byť se tím možná poškozuji zde zůstává. Když tady třeba nastane situace, kdy nebude schopná žádná sestava stran sestavit městskou radu, když tam třeba bude SPD silná, popřípadě komunisté, tak za podobných okolností by takový krizový scénář mohl nastat. Ale prosím, je to úplná krizová varianta, opakuji, promiloidní šance. My chceme volby vyhrát.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka:

Jenom si necháváte otevřená zadní vrátka.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ano.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Vy už jste řekl, že do voleb jdete v tandemu se Starosty a nezávislými. Vaší hlavní partnerkou je jejich lídryně Hana Marvanová. Máte zájem o to, abyste tu skupinu spolupracujících stran ještě zvětšili? Myslíte si, že na komunální, a třeba časem i na celostátní úrovni je možné spojovat další partnery na pravici a na pravém středu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já jsem kandidoval do čela TOP 09 právě s vidinou pokusit se ty menší středopravicové strany dát dohromady a o formu spolupráce. Pilotní projekt je tady v Praze, kdy vedle STANu, jako našeho klíčového koaličního partnera, spolupracujeme ještě s KDU-ČSL. Uvidíme, jak na to voliči budou reagovat, a jak budeme úspěšní. Pokud koalice dopadne dobře, myslím si, že to může být odrazový můstek k přesvědčení těch politiků v těchto dvou menších stranách, KDU-ČSL a STAN, kteří jsou nedůvěřiví k takové formě spolupráce, abychom se pokusili v dalších volbách, třeba v evropských volbách, jít společně a být alternativou právě vůči hnutí ANO. Takže pro mě jsme ten pilotní projekt.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Není Praha příliš specifická na to, aby se od pražské zkušenosti potom dala odvíjet celostátní strategie? Praha je voličsky hodně specifická.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ano, ale myslím si, že je to velký volební obvod, má kolem 800 000 voličů, to znamená, že to, jak voliči zareagují na toto uskupení, zda třeba samotná koalice a samotné uskupení více stran bude mít multiplikační efekt. Zda voliči, kteří by nevolili samostatně TOPku, nebo nevolili samostatně STAN, nebo nevolili samostatně KDU-ČSL, ocení, že jsme se takto dohodli a že jdeme s jedním programem společně do voleb. Pokud se ukáže, že voliči toto vnímají jako pozitivní a dobré řešení pro Českou republiku, myslím si, že i v jiných krajích, kde je ta situace trošku jiná, budeme schopni toto řešení uplatnit. V Praze to je specifické tím, že tady je nejsilnější TOPka, v jiných krajích má zase větší sílu STAN nebo KDU-ČSL.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Otázka je, jestli se s vámi ty silné strany v jiných regionech budou ochotny podělit.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

My jsme řekli, i za cenu toho, že nám někdo může říkat, že jsme měli sami více, nebo že by bylo více míst na kandidátce pro vlastní členy, že se máme spojovat a sami jsme to nabídli v kraji, kde jsme silní. TOP 09 je v tomto směru velkorysá. Jde o zájem země, v tomto případě o zájem Prahy, proto jsme se takto domluvili a až dopadnou volby, tak to potom vyhodnotíme. Já si ale myslím, že to určitá laboratoř pro možnou budoucí spolupráci těchto menších stran je.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Velmi zajímavý bude potom postup v příštím roce při volbách do evropského parlamentu.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Tam bych byl taky velmi rád, kdybychom postavili koalici.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Myslíte si, že se může po těch příštích volbách evropská politická reprezentace, které léta dominují socialisté a liberální levice, změnit v Bruselu úplně?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Uvidíme. Já zatím nějaké velké změny moc nečekám, ale jsou to svobodné volby, do kterých je ještě daleko.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Ale strany, které dominují Evropě ztrácejí pozice v České republice, v Itálii, v Rakousku, v Maďarsku.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To máte pravdu, ale zatím to vypadá tak, že sice by hlavní dvě frakce, Evropská lidová strana a Socialistická frakce ztratily, ale asi by tu dominanci udržely. Bude záležet také na tom, jak budou silní liberálové, to je ta třetí demokratická frakce, která tvoří základ spolupráce na půdě Evropského parlamentu. Ke ztrátě dojde, ale volby jsou za necelý rok, a já teď nedokážu tipovat. To by bylo věštění z křišťálové koule, jestli ta ztráta bude tak výrazná, že tyto demokratické proevropské strany ztratí většinu na půdě Evropského parlamentu, anebo ji udrží. Zatím většina těch tří stran je relativně veliká, takže při určité ztrátě by se měla udržet, ale asi chápete, že bych byl špatný předseda strany, kdybych tady už teď spekuloval o prohře za rok. Já doufám, že proevropské síly nakonec uspějí. Před každými evropskými volbami se spekuluje, že tentokrát už ty evropské strany úplně ztratí, nebudou mít většinu a zatím k tomu nedošlo. Já doufám, že voliči pochopí, že přes všechny problémy je Evropská unie jednoznačně nejlepší varianta řešení pro Českou republiku, pro občany. Ostrov svobody, demokracie, volného trhu, a že nakonec lidé podpoří ty strany, které, přes všechny problémy, chtějí v Evropě zůstat a chtějí být aktivní v Evropské unii.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Máte nějaké vlastní stranické průzkumy, jak se vyvíjí vztah Čechů k Evropě? Zkoumáte tuhle otázku? Je pro vás klíčová v politické strategii?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Naše výzkumy, které máme, jsou docela hodně blízké tomu, jak některé evropské instituce měří atmosféru v jednotlivých členských státech Evropské unie. Bohužel je třeba říci, že v České republice stále máme nemalou část občanů, kteří jsou k Evropské unii skeptičtí a naší povinností a úkolem je přesvědčovat je.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Tu hlavní výhodu, co v ní vidí jsou volné hranice. Volný pohyb osob, Schengen, jednoduchá cesta na dovolenou. Ostatní výhody běžný člověk nevnímá, zato hodně vnímá ty nevýhody.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já to chápu a možná je chyba i u nás, politiků, kteří jsou proevropští. Musíme permanentně vysvětlovat občanům České republiky, že tou výhodou není jenom přejet hranice, ale také, že tady máme zahraniční investice, že průměrný hospodářský růst je ročně o 2 % vyšší, než kdybychom nebyli v Evropské unii. Díky tomu je tady velmi nízká nezaměstnanost a tak dále. Ale pro mě jsou stále na prvním místě ty nehmotné hodnoty: svoboda, demokracie, to, že jsme ve sdružení zemí, které uznávají podobné hodnoty jako my. Můžeme chtít obchodovat s Ruskem a s Čínou, ale to jsou země, kde mají úplně jiné společenské hodnoty, kde člověk neznamená nic. To je pro mě velký problém.

Zuzana KUBÁTOVÁ, moderátorka

Poslední otázka, ještě z jiného balíčku. Minulý týden vyšlo najevo, že váš poslanecký asistent, pan Zedník, investuje do chudinských bytů. Stal se tedy investorem do toho, čemu se u nás říká obchod s chudobou. Řešíte to s ním nějak?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Řeším. Pan Zedník se má vrátit velmi brzy z dovolené a samozřejmě budu chtít tuhle věc vysvětlit a budu ji chtít vyřešit. Pokud se to potvrdí, tak naši spolupráci ukončím. Ale prosím, dejte mi prostor, je to i slušné nejprve se s ním potkat, vrací z dovolené. Chci si nechat osvětlit přesně jaké tam má nájemníky a tak dále, protože chápete, že tyto informace nemám. To jsou jeho soukromé, privátní aktivity a já potřebuji mít přesné informace koho ubytovává ve svých bytech, jak to probíhá a tak dále. Je třeba vidět, jaká tam je výše nájmu, jak je to placeno apod. Já to s ním celé chci probrat, ale potvrdí-li se ty spekulace, které jsou dnes na stole, tak otevřeně říkám, že to je pro mě obtížně přijatelné, abychom dál spolupracovali, byť s jeho prací v Evropském parlamentu jsem spokojený. Zdůrazňuji, je to profesionál, který tam pracuje léta. Já jsem ho do své kanceláře vzal, protože pracoval už u jiných evropských poslanců. Je to zkušený, kvalitní odborník, ale takovéto formy privátního podnikání jsou pro mě obtížně přijatelné.

Zdroj: Výzva, Seznam zprávy, 24.7.2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme