ANO má s ČSSD jednat o programu, ne o křeslech

24. 4. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Tento týden by měla pokračovat koaliční jednání mezi ANO a sociální demokracií. Koncem minulého týdne odsouhlasilo takový scénář vedení ČSSD. Na víkendovém sjezdu KSČM se pak nechal slyšet staronový předseda Vojtěch Filip, že komunisté jsou připraveni se rozhovorů o budoucí vládě účastnit. Pro taková trojstranná jednání se vyjádřil i prezident Miloš Zeman, který se vrcholného komunistického setkání zúčastnil jako první hlava státu od pádu totalitního režimu. Je dobré spoléhat se na KSČM při vyjednáváních o vládě a následně i ve vládním angažmá?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Komunisté se téměř třicet let po sametové revoluci vracejí k moci a výrazně to oslavují, viz jejich radost na víkendovém sjezdu. Za to může osoba Andreje Babiše. Andrej Babiš tím, že trvá na tom, že bude za každou cenu premiérem, i když je trestně stíhán, tak mu nezbývají jiní partneři než extrémní strany a pak sociální demokraté. Ve chvíli, kdy by Andrej Babiš učinil úkrok a hnutí ANO mělo jiného premiéra, tak by hnutí ANO mohlo vládnout s demokratickými stranami typu KDU-ČSL, které to jasně deklarovaly. Podobná situace je třeba v Rumunsku, kde je také trestně stíhaný šéf největší strany. Ten učinil úkrok, vybral jinou neutrální premiérku a byli tak schopni najít relativně solidní řešení. U nás bohužel budeme mít trestně stíhaného premiéra. Pak jsme odsouzeni k tomu, že máme komunisty ve vládě. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Nemůžou za to i demokratické strany, které nedokázaly přijít s plánem, jak sestavit vládu tak, abychom se nemuseli v České republice spoléhat na komunisty nebo aby se nevraceli k moci?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Demokratické strany nastínily jasný plán. Demokratické strany respektují to, že hnutí ANO vyhrálo volby. Nikdo nechce přepisovat výsledky voleb, všichni respektujeme vůli voličů. Nemůžete ale zase nutit demokratické strany, aby byly ve vládě, kde je trestně stíhaný premiér. To není v Evropě normální. Takže je třeba říci, že demokratické strany, například jmenuji KDU-ČSL, ale také o tom jednal STAN a jiné strany, řekly: „Ano, půjdeme do vlády s hnutím ANO, ale chceme jiného trestně nestíhaného premiéra.“ 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Takže to podle Vás jinak nešlo. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Bylo několik různých řešení relativně uspokojujících vládních koalic, jako byla třeba ta minulá, kdy by ANO vládlo s demokratickými stranami. Zkrátka a dobře to ale ztroskotalo na panu Babišovi, který chce být premiér. Je to jeho rozhodnutí, je to rozhodnutí hnutí ANO. Ale pak je třeba říci, že daň za to je, že komunisté se budou podílet na vládě. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Není to spíš zodpovědné ze strany sociální demokracie, že se snaží přivřít dveře Straně přímé demokracie a hlasovací koalici v Poslanecké sněmovně? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Nejprve chci říci, že nezpochybňuji demokratičnost sociální demokracie. Proti sociální demokracii vůbec nehovořím. Jsem si vědom, že jsou ve složité situaci. Na jedné straně mají nějaké principy, obhajobu toho, že premiér nemá být trestně stíhaná osoba, na druhé straně mají dnes mimořádně atraktivní nabídku pěti postů ve vládě, včetně ministerstva vnitra. Chápu to rozpoložení, že jsou sociální demokraté vábeni tím, že se tato nabídka při jejich volebním výsledku jen tak opakovat nebude.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Není to i zodpovědné vůči Česku?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Když už máme trestně stíhaného premiéra, když už tady reálně bude vláda s formální podporou komunistů a když se bude SPD podílet na hlasování v Poslanecké sněmovně, tak už je fér to přiznat a říci to otevřeně. Ne tady před západní Evropou a Bruselem dělat divadýlko, že extremisté, ať už pravicoví, nebo levicoví, se na vládě nepodílí. Doposud na půdě Poslanecké sněmovny, a bylo tam několik stovek hlasování i klíčových, fungovala koalice ANO, SPD a komunisté. To je realita. Chápu Andreje Babiše, že chce dnes dělat velkého státníka a hrát v Evropské unii významnou roli. Do určité míry je to i chvályhodné. Evropě vadí Okamura. To je základní axioma. Proto se teď vytváří pokus o demokratickou vládu, ale s podporou komunistů. Okamura bude někde v záloze. Stejně si myslím, že Okamura se bude reálně podílet na vládě tím, že bude hlasovat o věcech na půdě Poslanecké sněmovny.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

ČSSD bude chtít záruky, které popisuje do závazného programového prohlášení vlády, tedy do koaliční smlouvy. Nezaslouží si Česko za těchto okolností, kdy ČSSD zřejmě dělá, co může, aby uhájila svoji pozici tak, jak si ji představuje ve vládě, že budeme mít konečně vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny? Že se vrátíme do mezí zastupitelské demokracie? Nestojí za to i jednání s komunisty?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Celou dobu jsem popisoval, že už jsme tu mohli mít vládu bez komunistů. Andrej Babiš trvající na svém postu to zablokoval.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pořád tady ale máme Česko s vládou v demisi.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ano, ale za situaci vždy odpovídá nejvíce vítěz voleb. Všichni víme, jak Andrej Babiš první pokus díky benevolenci prezidenta Zemana vzal jako takové cvičení a přípravu pro další volby výrazně nevyjednával. Teď to vypadá, že se vyjednávat začíná. Já přeji sociálním demokratům, aby záruky opravdu dohodli, byť jsem k tomu osobně skeptický, ale uvidíme, co se domluví. Spíš si myslím, že je důležité, aby sociální demokraté ve chvíli, kdy ty záruky přestanou platit, v sobě našli sílu a případně z takové vlády odešli, protože jedna věc jsou písemné záruky. Já jsem to zažil, když jsem jako opoziční poslanec sledoval vládu sociálnědemokratického premiéra Paroubka, který měl ve vládě KDU-ČSL a Unii svobody, a pak všechno prohlasovával na půdě parlamentu s komunisty. Takže znám tu situaci a vím, jak to vypadá, jak je to vůči malým partnerům pak nevýhodné a nedůstojné. Dneska jsou v té roli sociální demokraté a rozumím, že chtějí formální záruky. Je otázka, jak budou v české politice platit. Pak je otázka, pokud nebudou v případě řádného vládnutí platit, zda sociální demokraté najdou sílu a odvahu, i když budou mít posty ve vládě a budou mít ministerstvo vnitra, odejít. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Nelze o nich ale spekulovat příliš předem, když vláda ještě ani není.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Samozřejmě, jsem jenom překvapený, že se vede spor o tom, jestli bude v koaliční smlouvě ustanovení týkající se toho, co se bude dít, když pan premiér bude odsouzen. Předpokládám, že tohle není třeba ani dávat do koaliční smlouvy. Pokud premiér bude odsouzen, tak vláda pravděpodobně zas skončí. To bychom byli naprosto evropská výjimka, že bychom měli ne trestně stíhaného premiéra, ale soudem uznaného jako pachatele trestného činu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, Vy jste také narazil na to, že Andrej Babiš ještě nevyčerpal ani druhý pokus, a to záleží na prezidentovi. Setkala jsem se i s názorem komentátorů, kteří říkají: „Ano, pojďme vytvořit vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny právě proto, aby se do jisté míry oslabil vliv hlavy státu na současnou politiku, aby se to vrátilo vše do mezích zastupitelské demokracie.“ Tomu byste přičítal nějakou váhu? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Při vzniku vlády má prezident republiky podle ústavy dominantní roli. Teď to opravdu má v rukou prezident republiky, protože on vybere a jmenuje premiéra v rámci druhého pokusu o sestavení vlády. Teď lze těžko obcházet prezidenta, protože on se nakonec klidně může rozhodnout, že Andreje Babiše ani nejmenuje, byť to veřejně nyní deklaruje. To, co vyčítám prezidentu Zemanovi, je, že by se měl snažit jako prezident, který má podle ústavy moderovat jednání kolem vzniku nové vlády, trošku více tlačit na Andreje Babiše a že první pokus nechal úplně uplynout bez reálného pokusu o sestavení vlády. Ta debata není jenom o křeslech. Zatím to tak mediálně vypadá. Zatím to vypadá, že jednání ztroskotala na křeslu ministra vnitra. To mě trošku mrzí. Já bych byl mnohem radši, kdyby ta debata byla o programu a o tom, co vláda bude reálně dělat. Víme, že pokud vláda vznikne, že ministerstvo vnitra bude mít sociální demokracie. V zásadě ale nevíme program té vlády. A já si myslím, že klíčové pro spolupráci stran je, že se tam najdou průniky politických programů a program pro vládu. Ne jenom samotné dělení křesel. Takže to mě bude jako opozičního představitele zajímat. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

KSČM je jednou z parlamentních stran. Je tedy pochopitelné, že se snaží vytěžit ze současné situace co největší potenciál a vliv. To se jim asi nedá zazlívat.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já jsem přesvědčen že komunisté na budoucí vládu budou mít mnohem větší vliv, než si sociální demokraté možná dnes připouští. Nebudou asi mít své nominanty ve vládě. Pan předseda KSČM už ale hovoří o takzvaném negativním vlivu na personální složení vlády. To znamená, že budou říkat, koho ne. A už toto je obrovská pravomoc. Myslím si, že jak se Andrej Babiš dostal pod tlak sociální demokracie a musel jim slíbit ministerstvo vnitra, tak se dostane i pod tlak KSČM a bude muset aspoň částečně respektovat jejich požadavky, a to jak programové, tak i personální. Nebude to v podobě toho, že by komunisté měli ministry, ale v podobě toho, že někteří ministři, kteří třeba dneska jsou ve vládě, tam díky vlivu KSČM nebudou. Vždyť už dnes KSČM říká, že by tam nechtěli paní Šlechtovou a nechtěli by tam současného ministra zdravotnictví a tak dále. Takže to je jedna věc. Druhá věc potom je, a to mě zajímá, co vláda pro občany bude reálně dělat. Bude to levicová vláda? Bude zvyšovat daně? Bude zavádět sektorovou daň, jak o ní hovoří sociální demokraté? Anebo jak říká ANO, se nebudou zvyšovat daně? Základem vlády má být to, co vláda pro občany chce dělat. To se tady úplně ztrácí.

Zdroj: Pro a proti, ČRo Plus, 23. 4. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme