Adamová: Že prezident sestaví svůj kabinet? Byla by to zbytečná námaha, vláda mu jde dost na ruku

Koalice Spolu po několika týdnech vyjednávání sehnala potřebné hlasy pro svolání mimořádné schůze, na které chce vyslovit vládě Andreje Babiše nedůvěru. Přidala se k ní koalice Pirátů a starostů pod podmínkou, že o nedůvěře budou hlasovat až poté, co dojde k vyhoštění všech ruských diplomatů z české ambasády. Schůze by tak měla proběhnout až první týden v červnu. Zaznívají obavy, že vyslovení nedůvěry posilní roli prezidenta Miloše Zemana, častá je i kritika, že jde jen o předvolební gesto. „To nám bývá podsouváno a opravdu mě to mrzí. Je to nesmyslné. Vláda nemá legitimitu, musíme dle ústavy něco dělat,“ říká pro HN předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

17. 5. 2021

Co chcete dělat, když se vám podaří vyslovit vládě nedůvěru? Máte nějaký plán? Co když skutečně prezident sestaví svůj kabinet?

Moc vlády musí vycházet z podpory v Poslanecké sněmovně. A ve chvíli, kdy vidíme, že to
tak není, že vláda nemá legitimitu, musíme dle ústavy něco dělat. Jinak by skutečně byla ústava jen trhací kalendář. To, že prezident svůj kabinet začne sestavovat, se může skutečně stát.

Co pak? Budete jednat i s prezidentem?

Samozřejmě se nabízí v takovém okamžiku jednat i s panem prezidentem, ale on sám se nechal opakovaně slyšet, že nechá vládnout premiéra Andreje Babiše a jeho vládu. Když vidíme, jakým způsobem mu tato vláda jde na ruku, a v posledních měsících zejména, neočekávám, že bude někoho přemlouvat, aby na tak krátkou dobu usedl na post premiéra.

Přesto se mluví o tom, že prezident už kandidáty hledá, padají i konkrétní jména. Nemáte skutečně obavy?

Běží řada informací, které se často ani nepotvrdily. Já to spíše vnímám jako snahu nás
odstrašit, manipulovat námi a dostat do povědomí poslanců, že panu prezidentovi by to stálo za to. Já mu samozřejmě nevidím do hlavy, na rozdíl od některých kolegů se s ním ani nesetkávám. Ale skutečně si myslím, že by to byla zbytečná námaha, tato vláda šla prezidentovi dostatečně na ruku. A nyní nebude mít legitimitu k důležitým změnám, vláda v demisi by neměla dělat strategická rozhodnutí.

I vy jste nakonec hlasování o nedůvěře odsunuli na dobu, kdy bude dokončeno vyhoštění ruských diplomatů z české ambasády. Objevovaly se názory, že nedůvěra oslabí mezinárodní pozici Česka. Jak je vnímáte?

Je zřejmé, že reakce spojenců na celou kauzu Vrbětice byla spíše v úrovni podpůrných slov než skutečných činů. Když se podíváme na podporu po pokusu o vraždu agenta Skripala, tak je to nesrovnatelné. Přitom ve Vrběticích zemřeli dva lidé, tisíce byly ohroženy, kdyby to bouchlo jinde, jak se původně plánovalo. Čin byl skutečně teroristický a spojenci přistoupili k vyhoštění dohromady jen osmi diplomatů, další vyhošťovat nechtějí. Klíčové země v EU nepřistoupily k vyhoštění vůbec. V kauze Skripal spojenci Velké Británie vyhostili 120 diplomatů. Ale vůbec se našim partnerům nemůžeme divit, když vidí, že v době, kdy už vicepremiér ví o tom, že za útokem bylo Rusko, plánuje cestu do Moskvy, není schopen vysvětlit účel, báchorku o kamufláži mu nevěří nikdo. Pak naši spojenci slyší zpochybňovat od prezidenta samotné vyšetřování. Když jsme měli projevit solidaritu ve velké uprchlické vlně, považovali jsme přijmutí čtyřiceti sirotků za bezpečnostní riziko. Pro ostatní země nejsme spolehlivý partner, chápu je, že jsou zdrženlivější v tom, nám pomáhat.

Přečtěte si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: iHned.cz, 16.5.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme