Adamová: Vyjádření nedůvěry vládě je reálné, ideální řešení jsou předčasné volby

16. 4. 2021

KSČM přestává podporovat vládu a podle předsedy Vojtěcha Filipa by se komunisté připojili k hlasování o nedůvěře vládě. Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval, že vláda nemá důvod žádat o důvěru a chce dovládnout do voleb. „Každý demokratický premiér v jakékoli zemi, kde by bylo jasné, že ztratil důvěru ve sněmovně, by tak učinil. Tyto zvyklosti bychom neměli opouštět,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Pokud tak vláda neučiní, hodlá koalice SPOLU, tvořená TOP 09, ODS a KDU-ČSL, vyvolat hlasování o nedůvěře. „Každý poslanec musí vyjádřit svou vůli. Je legitimní, pokud vládě vyjádří důvěru. Je možné, že to bude jiná strana než KSČM, ale je třeba, aby lidé věděli, o jakou většinu se vláda opírá,“ dodává poslankyně.

Podle ní lze realisticky očekávat, že vládě bude vyslovena nedůvěra: „Vláda nefunguje dobře, má na svém kontě nejvíce obětí koronaviru na světě v přepočtu na obyvatele, několik měsíců tu panuje chaos, krachují podniky, lidé přicházejí o úspory a živobytí, děti nechodí do škol nejdéle v Evropě. Je čas ukázat, jestli vládu v těchto krocích ještě někdo podporuje,“ zdůrazňuje.

Připomíná slova politologa Tomáš Lebedy, podle nějž by sněmovna nevyvoláním hlasování o nedůvěře vytvořila nebezpečný precedent a rezignovala by na svou základní funkci.

Babiš selhává

V ideálním případě by se pak podle Pekarové Adamové měly konat předčasné volby, k jejich vyvolání je ale třeba 120 hlasů. Není to ale proti zájmům koalice SPOLU, která v průzkumech zaostává za hnutím ANO i vedoucí koalicí Pirátů a STAN?

„Nepostupujeme podle toho, co je v našem zájmu, ale v zájmu této země a jejích občanů. Mnohým to může připadat jako klišé, ale nevěřím ničemu jinému než volbám, které jsou nejlepším průzkumem veřejného mínění. Děláme kroky, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou správné, a ne pro nás výhodné. A tento krok je zkrátka správný,“ deklaruje politička.

„Teď Babiš slibuje, že očkování bude probíhat rychleji v dalších týdnech. Jak tomu máme věřit, když na ta slova nikdy nedojde.“ Markéta Pekarová Adamová

Premiér Babiš prý lže a neplní sliby, například že po Velikonocích se bude očkovat 100 tisíc lidí denně. „Teď slibuje, že očkování bude probíhat rychleji v dalších týdnech. Jak tomu máme věřit, když na ta slova nikdy nedojde. Příkladů selhání vlády je v poslední době ohromné množství, třeba i z hlediska našich bezpečnostních zájmů,“ uvádí.

Pekarová Adamová kritizuje cestu vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy, kde chce získat vakcínu Sputnik V, ale i celou vládu za to, že nezajistila dostatek vakcín, když byla příležitost. „Babiš na mimořádném evropském summitu selhal jako vyjednavač, když vsadil na špatnou kartu,“ připomíná.

Zdroj: Český rozhlas Plus, Interview Plus, Jan Bumba, Michael Erhart, 16.4.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme