Adamová: TOP 09 je pro vydání Babiše a Faltýnka

16. 1. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Co říkáte na to, že ministr vnitra nezbavil plukovníka Komárka mlčenlivosti? Má ještě jeho svědectví nějaký význam? Není to také politické ovlivňování? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Mě by překvapilo, pokud by to pan ministr vyhodnotil tak, že by pana Komárka mlčenlivosti zbavil. Žádost byla podle mých informací z mandátového a imunitního výboru pojatá velmi široce. Mělo to souvislost jen s touto kauzou. V tu chvíli by bylo otázkou, jestli je to vůbec v souladu se zákonem. Musíme si uvědomit, že mandátový a imunitní výbor není vyšetřovací orgán. Nemá ani pravomoci, které by mu umožňovaly vůbec vést nějaké výslechy. Myslím, že toto rozhodnutí je správné a že mandátový a imunitní výbor by neměl překračovat své pravomoce.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Paní Válková, v čem je rozdíl oproti situaci v září, kdy dokonce sám Andrej Babiš o své vydání tehdy požádal? Teď se kolem toho vede diskuse i ve Vaší straně. 

Helena VÁLKOVÁ, členka mandátového a imunitního výboru, Poslanecká sněmovna /ANO/

To je problém médií, protože na to neustále upírají svoji pozornost. Já jsem třeba ještě neslyšela pana premiéra ani pana Jaroslava Faltýnka, že by řekl: "Ne, já nechci být vydán." Nevím, s jakou vehemencí se tady tento obraz skládá. Neříkám, že to řeknou. Nevím, co zítra řeknou, a proto jsou pozváni na mandátový a imunitní výbor, aby se tam konečně vyjádřili. Ale mně se nelíbí, že už předem je úplně všechno jasné. Mně tedy některé věci, které mně nebyly jasné a budu o tom na mandátovém a imunitním výboru zítra hovořit, po prostudování toho spisu jasné jsou. 

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Média informují o tom, co se děje a všechny tyto věci se dít zkrátka budou, včetně zasedání mandátového a imunitního výboru, včetně tiskové konference Vašeho předsedy, kterou samozřejmě nezapomeneme přenášet. Takže nejsem si jistý, zda obstojí argument, že by snad média na něco tlačila. My informujeme, paní Válková. Paní Pekarová Adamová, Vy jste celou dobu vrtěla hlavou. Vám toto vyjádření přijde nesrozumitelné? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Mně přijde s podivem, že tady někoho překvapuje, že když je obviněn premiér nebo je možné, že bude obviněn znovu, tak by se tomu média neměla věnovat. Čemu jinému už by se měla proboha věnovat? Před několika lety by se tyto věci také přetřásaly v médiích. Byly by to titulky všech deníků a nejenom některých. Dnes je to už opravdu jenom v některých. Mandátový a imunitní výbor bude k této záležitosti zasedat už popáté. Když o tom jednal před několika měsíci ještě v minulém volebním období, tak stačila dvě zasedání. Takže z toho je zřejmé, že členové výboru, a to zejména ti, kteří mají většinu a stačí, aby to bylo hnutí ANO, a i SPD už dává dohromady většinu, se snaží co nejvíce posouvat jednání, oddalovat rozhodnutí, a to je dost znepokojivé. Myslím, že je i v zájmu Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, aby bylo co nejdříve rozhodnutí na stole, abychom věděli, jak se rozhodl mandátový a imunitní výbor. Abychom i my poslanci, kteří v něm nejsme, se mohli vyjádřit a hlasovat. TOP 09 hlasovala před několika měsíci pro vydání. V tomto jsme byli naprosto jednotní. Nemáme důvod, proč bychom teď měnili stanovisko a opět budeme pro vydání.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Nakolik je teď reálné, bavit se o zásadních změnách, když byl dostatek hlasů pro obecné referendum už v minulém volebním období? Je to ad hoc hledání, nebo je to legitimní diskuse?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Samozřejmě by tato vláda neměla dělat tak zásadní kroky a změny, dokud nebude mít důvěru a nebude mít oporu v Poslanecké sněmovně. Nejdříve bychom se měli bavit o tom, jestli máme stabilní vládu a nejlépe koalici. Náš systém většinou vybízí k tomu vytvořit koalici, nebo alespoň menšinovou vládu s jasnou, konkrétní a pro voliče a veřejnost transparentní podporou. Ta zatím není. Bavíme se o věcech, které jsou sice také důležité a TOP 09 rozhodně není pro přijetí zákona o všeobecném referendum, ale říkáme to dlouhodobě. Je to náš názor, který je konzistentní. Ale bavme se o tom, kde je důvěra pro vládu. Pokud teď nebude vyslovena, tak by se měl Andrej Babiš, pokud bude pověřen panem prezidentem znovu, snažit získat si důvěru a nejlépe utvořit koalici.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Nevnímáte diskusi na lince premiér - prezident jako ohrožení druhého pokusu pro premiéra Babiše? Jednu podmínku už jsme slyšeli, 101 hlasů. Teď najednou nepříjemná informace pro prezidenta, že premiér má za to, že snižují prezidentovu důvěryhodnost jeho spolupracovníci. Nemáte obavy z toho, co se stane? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, místopředsedkyně poslaneckého klubu /TOP 09/

Já jsem spíš udivena tím, že tady někomu nepřipadá zvláštní, když se mění názory jak na běžícím páse. Nikdo nikomu nebere právo mít svůj názor. Tady v tomto případě ale pan Babiš určitě věděl o tom, jaké okolí pana Zemana obklopuje, kdo kolem něho je za spolupracovníky. A je to po celou dobu jeho mandátu, není to nic nového. Takže tady je vidět snaha uhýbat od toho, že sice pana Zemana podpořil veřejně již před volbami, pak nechtěl stáhnout svoji podporu, tak potřeboval najít alespoň nějakou obezličku, co vytknout.

Zdroj: 90', ČT24, 15. 1. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme