Adamová: Selhání vlády v boji proti koronaviru může mít trestněprávní rozměr

Autorita vlády je v troskách, není dostatečně zdůvodňováno, co se musí stát, aby se mohla protikoronavirová opatření rušit, říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V rozhovoru s moderátorem Vladimírem Krocem potvrzuje, že TOP 09 podpoří prodloužení nouzového stavu. Bude podle ní také nezbytné, aby vláda Andreje Babiše požádala sněmovnu o důvěru.

29. 10. 2020

TOP 09 se podle vašeho dnešního vyjádření chce ptát premiéra, na základě jakých dat se vláda rozhoduje. Co přesně chcete slyšet?

Nás se často lidé ptají, jak bychom to řešili my. Měli bychom jasná data o tom, že když uděláme to a to opatření, tak se to projeví v nějakém časovém horizontu, třeba jednoho, dvou týdnů. To je základ, jak by měla vláda přistupovat k modelům a scénářům vývoje. My to od ní prakticky od samotného března chceme, neustále dokola opakujeme, že bez toho se nedá získávat důvěra lidí v opatření a v to, že opatření mají svůj význam a svůj smysl.

Podpoříte prodloužení nouzového stavu, když o to vláda požádá Poslaneckou sněmovnu?

Podpoříme, protože za současného stavu si neumím představit, že bychom ještě zvládli celou situaci ukočírovat a vir dostat pod kontrolu, aniž bychom měli některé možnosti, které nouzový stav dává. A budeme chtít určitě od vlády odpovědi na celou řadu našich dotazů, jakkoliv už opakovaně říkám, že nám je vláda není ochotná dát.

Trváte na tom, aby po skončení nouzového stavu vláda Andreje Babiše požádala o důvěru Poslaneckou sněmovnu?

Myslím, že to bude nezbytné. Je tady vidět, že se situace vymkla kontrole, aniž by musela. Už na začátku září jsme varovali před takzvaným izraelským scénářem. A zároveň jsme přicházeli s osmi body, co má vláda dělat, aby se podařilo situaci lépe zvládat. Vyslyšeli nás maximálně v tom, že se lépe testuje. Ale i tam jsme navrhovali, aby testy byly zdarma.

K té žádosti o důvěru – není to ze strany opozice prázdné gesto při současném rozdělení sil s ohledem na to, že do řádných parlamentních voleb zbývá necelý rok?

V tak alarmující situaci, do které jsme se dostali jak z hlediska zdravotního, tak ekonomického, považuji za povinnost opozice, abychom jasně řekli, jestli má, nebo nemá důvěru vláda, která nás do té situace velkým podílem přivedla. V některých ohledech se dá říci, že to není jen její zásluhou. Ale určitě na tom nese lví podíl, určitě měla mnoho příležitostí chovat se jinak – udělat už přes léto takové kroky, abychom druhou vlnu nezažívali s takovou razancí.  Zároveň si myslím, že je tam už i odpovědnost trestněprávní. Pevně věřím, že to bude vyšetřeno policií – kdo v jakém okamžiku nekonal, i když čísla a data měl. A měl podle nich začít konat.

Co znamená podpis memoranda o spolupráci ODS, KDU-ČSL a TOP 09? A je správné zrušit takzvanou superhrubou mzdu? Poslechněte si celý rozhovor.

Zdroj: Dvacet minut Radiožurnálu, 27.10. 2020