Adamová: Obsah nahrávek ministra financí je závažný

11. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Mělo nějaký praktický dopad usnesení, které sněmovna odhlasovala před několika málo minutami? Nebo je to jenom náznak, co si o celé věci sněmovna myslí?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě to není jenom gesto. Je to velice důležité, protože pokud se tady odehrávají tyto praktiky, které jsou v demokracii a svobodné zemi nepřípustné, že vicepremiér vlády ovlivňuje média, tak k tomu nelze mlčet. Přijali jsme usnesení s tím, že máme kontrolní pravomoc vůči vládě i vůči jejím členům. A pan ministr Babiš je člen vlády. Musíme se k takový věcem jednoznačně postavit. Postavili jsme se jednoznačně.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Andrej Babiš se dnes ve sněmovně proti obviněním poměrně jasně vyhranil. Na tradiční politické strany vytahoval jednoho kostlivce ze skříně za druhým. Neukazuje to na to, že tradiční politické strany mají máslo na hlavě? Nerelativizuje to kritiku, která z tradičních politických stran zaznívá směrem k Andreji Babišovi?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ne. Ukazuje to, že se Andrej Babiš není schopen postavit kritice, není schopen přijmout odpovědnost a vyvodit z ní důsledky. Místo toho odvádí od celého problému pozornost. On je ten, kdo způsobil krizi vlády. On je ten, který má problémy a kauzy, které se týkají dotací na Čapí hnízdo, korunových dluhopisů a jeho příjmů. Kauz je už celá řada. Odposlechy, které jsme dnes na mimořádné schůzi sněmovny projednávali, by měla samozřejmě z hlediska toho, kdo je pořídil či jak se vůbec dostaly na veřejnost, vyšetřit policie. Jejich obsah je ale natolik závažný, že k němu nelze mlčet. Vyplývá z nich nejenom to, že ovlivňuje média, ale že se snaží ovlivnit i instituce, které by měly být nezávislé, jako je rozhodčí soud při agrární komoře. To jsou věci, které jsou z nahrávky úplně nejzávažnější. Nikoliv to, že častuje své politické partnery ve vládě sprostými slovy.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Podle pana Faltýnka, šéfa poslanců hnutí ANO, existuje úplně jiná verze toho příběhu, který vyústil v dnešní jednání sněmovny. Cituju ho: „Začalo to krajskými volbami, kde jsme uspěli. Přetrhly se v krajích penězovody napojené na sociální demokraty. Potom někteří kolegové znervózněli, že by se totéž mohlo opakovat po sněmovních volbách. Všechno bylo potřeba zakrýt, proto unikly odposlechy.“ Proč platí Vaše verze a nikoliv tato? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Pan Faltýnek jenom předvedl, že podle sebe soudím tebe. Andrej Babiš se snažil kauzy, které projednával s panem Přibylem, časovat na období buď před volbami, nebo před sněmem sociální demokracie. Přesně to v nahrávkách je. Ukazuje to jenom, jaké je myšlení jeho i Andreje Babiše. Obrana je v tomto případě využita úplně stejným způsobem. Skutečnosti, které byly v nahrávkách odhaleny, se snaží překrýt věcmi, které jsou v tomto momentě naprosto irelevantní. Kdyby tato nahrávka unikla o měsíc později, o dva měsíce dříve nebo před rokem, byl by její obsah závažný. To je to, čím se musíme zabývat.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Komunisté začali sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze sněmovny, na které by se mělo hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Bohuslava Sobotky. Připojí se poslanci TOP 09 ke svolání této schůze?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je to nová informace, takže jsme o ní ještě na klubu nejednali. Nedokážu teď odpovědět, jaké bude naše stanovisko.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Bylo by to za stávající situace řešení? Dospěla situace tak daleko, že když použiju slova vašeho předsedy, je lepší rychlá smrt bez mučení, než dlouho trvající umírání?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

V tomto okamžiku samozřejmě. Už od samého začátku krize jsme říkali, že předčasné volby by byly vůči voličům férové. Neříkali jsme, tak jako třeba ODS, že by bylo potřeba svolat je v září. To už je jenom několik týdnů před jejich řádným termínem. Chtěli jsme, aby to bylo už teď, co nejdříve, nejlépe do prázdnin. To znamená v červnu. Což pokud bychom chtěli dodržet, tak by k postupu muselo dojít už dnes. To nedošlo. Dnes je už nereálné, abychom tento termín stihli. Na prázdniny svolávat volby je nezodpovědné. Takže v tuto chvíli se situace vyvíjí. Uvidíme, jak se bude vyvíjet dál.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Sledujeme dění v ulicích tuzemských měst. Šest tisíc lidí protestuje proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi na pražském Václavském náměstí, 3 až 4 v Brně, stovky v dalších městech. Jakou váhu tomu přikládat?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Byla jsem se na Václavském náměstí na chvíli podívat. Myslím, že tam bylo dokonce ještě více lidí. Opravdu jsou to tisícovky lidí dohromady po celé republice. Konečně je vidět, že jsou lidé ochotni se za to, co se jim nelíbí, zvednout a jít demonstrovat. Moc si toho vážím. Děkuji jim za to, že nebyli v tomto okamžiku lhostejní vůči tomu, co se děje a vyzývají Andreje Babiše, aby odstoupil, i Miloše Zemana, aby konal podle ústavy. Což by měl dělat opravdu bezodkladně, jak říká i usnesení sněmovny. Je vidět, že nastává bod zlomu. My jako TOP 09 říkáme už od samého začátku této vlády, že Andrej Babiš je v neuvěřitelném střetu zájmů. Je to bezprecedentní jak v České republice, tak i v zahraničí. To by nebylo přípustné v žádné západní demokratické zemi. Jsem ráda, že se teď tato slova potvrzují a že už i lidem dochází, že toto je opravdu ohrožení demokracie. Pokud nebudeme mít nezávislá média, pokud nebudou hlídacími psy, nebudou zcela nezávisle kontrolovat vládu a politiky, tak opravdu ztrácíme část demokracie.

Zdroj: 90', ČT24, 11. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme