Adamová: Náš program budeme prosazovat i nadále

2. 11. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Jan BUMBA, moderátor

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek má plán, jak zablokovat sněmovnu. Je přesvědčen, že když nebude zvolen předseda sněmovny, nebude moci Andrej Babiš se svým hnutí ANO sestavit menšinový kabinet, se kterým by mohl vládnout bez důvěry parlamentu. Je tento plán výsledkem jednání vašeho poslaneckého klubu?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Je to výsledkem jednání předsednictva TOP 09, které se včera uskutečnilo, a kde jsme tomu návrhu dali plnou podporu. Jednomyslně jsme tento záměr podpořili, protože si myslíme, že bychom v tuto chvíli neměli jen nečinně přihlížet tomu, jakým způsobem si mocenský pakt Babiš – Zeman dělá srandu z demokratických institucí. Chystají se ovládnout politickou scénu poměrně pohodlně a bez většího odporu.

Jan BUMBA, moderátor

Jaké šance dáváte tomu, že se vám podaří ten plán provést a zablokovat zvolení předsedy sněmovny?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Včera jsme měli 2 jednání, jedno s ODS a jedno s Piráty. Kromě toho, že se seznámili s tímto naším záměrem a osvětlili jsme jim, proč chceme tento postup zvolit, tak si Piráti vzali nějaký čas na rozmyšlenou. Během jednání hned neřekli, že by nesouhlasili. Chtějí se poradit mezi sebou. ODS se podle jejich vyjádření zatím nepřidá. Nicméně budou probíhat další jednání. Dnes proběhne jednání s lidovci a se STAN. Na další dny plánujeme také setkání se zástupci ČSSD. Samozřejmě bude nutné jednat i s SPD. 

Jan BUMBA, moderátor

Co by se zlepšilo, kdyby nebyl zvolen předseda sněmovny? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Náš postup je plánovaný z toho důvodu, aby nemohla vzniknout menšinová vláda, která by vládla bez důvěry. To je současný plán Andreje Babiše, který mu posvětil prezident Zeman. Ten se vyjádřil, že to považuje za dobré řešení, že klidně může vládnout menšinová vláda, která nezíská v Poslanecké sněmovně důvěru. Vidíme, že byť jednání zatím nebyla příliš dlouhá, tak k tomu Andrej Babiš směřoval. Jde mu zejména o to, mít exekutivní moc. Bude mít, byť bez důvěry, svoji možnost obsadit si ministerstva, jako je třeba ministerstvo vnitra, které je pro něj jako osobu, která čelí podezření ze spáchání trestného činu, velmi důležité. Teď už vlastně nečelí obvinění z důvodu, že opět získal imunitu. Být schopen ovládat policii není důležité jen pro něho, ale i pro jeho blízké. Tomu bychom se měli snažit zamezit. Samozřejmě, že rizik je mnohem víc. Ve chvíli, kdy bude mít exekutivní roli, bude mít vliv nejen na ministerstva, ale i třeba na státní a polostátní podniky. Například na ČEZ, VZP a další instituce. A to bychom neměli dopustit. Ne z toho důvodu, že bychom nechtěli respektovat výsledek voleb, ale z důvodu, že je to člověk, který má malou úctu k demokracii. Sám říká, že by byl radši, kdybychom tady měli autokratičtější systém řízení státu.

Jan BUMBA, moderátor

Co tím myslíte? Andrej Babiš hned po volbách říkal, že hnutí ANO je demokratické hnutí. Vy ho podezíráte z toho, že chce demontovat demokracii? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Jedno je to, co říká, a jedno je to, co navrhuje, jaké jsou jeho představy o tom, jak by měla demokracie vypadat. Tohle by se v jeho podání stále nazývalo demokracií, ale pojistky demokracie, jako je senát, by rád rušil. Chce snížit počet poslanců, aby pro něj bylo vládnutí pohodlnější. Takže jednu věc sice říká, ale něco jiného jsou jeho plány. 

Jan BUMBA, moderátor

Jak můžete znát plány, které sám neříká? Máte nějaké tajné informace o tom, že tam jsou skryté plány, o kterých nevíme?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

To není nic, co by neříkal. Říká, že mu přijde lepší, když jsou zrušené takové pojistky demokracie, jako je senát. Dokonce se k němu už přidal i prezident Zeman. Takže to není něco, co bychom mu vkládali do úst. To jsou věci, které sám už několikrát deklarovat. 

Jan BUMBA, moderátor

Když se vrátíme k vašemu plánu na nezvolení předsedy sněmovny, nemáte obavu, že tím uvrhnete českou politiku do ještě větší nestability a nejistoty?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Teď je na řadě Andrej Babiš. Ten má samozřejmě možnost sestavit vládu. Dalším důvodem, proč by měla být naše varianta využita, je to, že je to pro poslance vlastně jediná možnost. Nemáme žádnou další možnost, jak v tuto chvíli zasáhnout, krom právě postupu nezvolení předsedy Poslanecké sněmovny. To neznamená, že by to bylo na věčné časy, že by to bylo po celou dobu volebního období. To by bylo jen do doby, než bychom tímto postupem Andreje Babiše donutili, aby se snažil důvěru vůbec získat, aby se ukázalo na ty, kteří by s ním vládu vytvořil. Tento scénář velice brzy opustil i pan Babiš. Mělo by se nasvítit na ty, kteří by chtěli jeho menšinovou vládu podpořit, protože může nějakou dobu vládnout. Ústava tady nedává žádné lhůty na to, jak dlouho může kabinet bez důvěry fungovat. Je vidět, že spojenec pana Babiše pan Zeman je ochoten v tomto směru nechat Babiše vládnout tak dlouho, jak jen to bude nutné a jak dlouho bude v úřadu.

Jan BUMBA, moderátor

Poslankyně KSČM Miroslava Vostrá komentovala váš záměr jako akt zoufalství. Nemáte pocit, že to podobným způsobem může působit i na veřejnost, zvláště v případě, že by vám to nevyšlo?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

KSČM v tomto směru nelze ani brát do úvahy, protože už přislíbili podporu právě menšinového kabinetu. Jejich 15 poslanců je ale stále málo na to, aby vláda Andreje Babiše důvěru dostala.

Jan BUMBA, moderátor

Vy jich máte 7.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Ano, ale také jsme nikdy neřekli, že budeme podporovat tuto vládu. Naopak jí odmítáme. V tuto chvíli musíme hrát s tím, co nám umožňuje náš právní řád a ústava. Žádné jiné možnosti nemáme. Byť je to pokus, který může na někoho působit až krajně, je to ale pokus zcela legitimní. Je to pokus pro všechny demokratické strany, které říkají, že menšinovou vládu rozhodně nepodpoří. Teď mají možnost to dokázat i konkrétním činem, a ne jenom svými slovy. Pokud se rozhodnou, že raději, než aby podpořili takový plán, zvolí jako předsedu sněmovny zástupce hnutí ANO, tak tím vyjadřují podporu menšinové vládě.

Jan BUMBA, moderátor

Máte i nějaký pozitivní návrh, jak povolební situaci vyřešit?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Toto je dostatečně pozitivní na to, abychom mohli zamezit tomu nejhoršímu. A to je opoziční smlouva číslo 2, která bude mnohem méně transparentní, než byla ta v devadesátých letech. Vzpomeňme si, jak nemravné to bylo, jak to velice negativně přijala i veřejnost a jak se na to do dneška vzpomíná jako na velký podraz na voličích. V tuto chvíli se chystá mnohem větší podraz na voličích, protože ve chvíli, kdy by byla menšinová vláda, která by nezískala důvěru, tak by byla ve sněmovně ad hoc podporovaná stranou, se kterou by Andrej Babiš podporu vyjednal a zobchodoval. Strany by ale stále tvrdily: „Jsme v opozici. My přece nepodporujeme tuto vládu.“ To by bylo mnohem méně transparentní, než v minulosti. Chceme, aby na světlo vyšlo, kdo skutečně menšinovou vládu podpoří či nikoliv. To je pro voliče velmi důrazná a důležitá informace. Pokud to bude KSČM a řekne to, tak je to zatím jenom 15 poslanců, které k 78 stále většinu 101 poslanců nedávají. Pokud to navíc bude třeba, dám příklad, SPD Tomia Okamury, tak to je pro voliče velmi důležitá informace. Zatím jsme se ničeho takového ale nedočkali. Zatím nevíme, o koho se chce Andrej Babiš ve sněmovně opírat. Pouze víme, že má plán mít exekutivní moc.

Jan BUMBA, moderátor

Překvapilo Vás, když Miroslav Kalousek řekl, že nebude kandidovat na post předsedy strany?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Příliš mě to nepřekvapilo. Při zisku 5,3 procenta se očekává asi od každého předsedy jakékoliv strany, že z toho vyvodí i osobní odpovědnost.

Jan BUMBA, moderátor

Dostal se pan Kalousek pod tlak spolustraníků?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Neřekla bych, že to byl vyloženě tlak. Oznámil to záhy po výsledku. Ani jsme do té doby nestihli mít žádné jednání. Takže to bylo jeho vlastní uvážení.

Jan BUMBA, moderátor

Už jste o tom stihli jednat, zamýšlet se nad tím, co způsobilo takový propad TOP 09 u voličů? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Samozřejmě jsme o tom diskutovali. Myslíme si, že naším programem a prioritami tento výsledek způsoben nebude, protože ten byl i v předchozích letech důrazně nepopulistický a kompetentní. Myslíme si, že v tom hraje velkou roli emoce, kterou vzbuzují jednotliví aktéři na politické scéně. Je tam velký vliv nestabilních voličů, kteří pokaždé hledají někoho nového, chtějí dát šanci někomu, kdo ve sněmovně ještě nebyl, kdo ještě neměl možnost podílet se na vládnutí. Letos dostali v tomto směru velkou podporu Piráti. Dalším velkým důvodem je nešťastný rozchod se Starosty. Když sečteme ta procenta dohromady, tak vidíme, že zisk, kdybychom vzali opravdu prostý součet a nehleděli na to, že by někoho mohl takovýto partnerský svazek spíše odrazovat, tak to byla opravdu chyba, ke které nemělo dojít. Teď mají obě dvě strany ve sněmovně sice pár svých zástupců, ale nemají šanci reálně tvořit velikou sílu. Kdežto, když bychom získali společnými silami více než 10 procent, tak by i díky volebnímu systému a přepočtu hlasů bylo poslanců více a už by s tím také bylo možné více operovat. 

Jan BUMBA, moderátor

Do jaké míry je špatný výsledek TOP 09 ve volbách vinou Miroslava Kalouska?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Myslím, že je velice snadné, a pro některé se to i nabízí, ukazovat na Miroslava Kalouska jako na snadný terč toho, že má v rámci celé společnosti možná více odpůrců než zastánců. Na druhou stranu nevíme, jak by to dopadlo bez něj. Je to takové věštění z křišťálové koule. Výsledky, které ukazují, že odliv hlasů od TOP 09 byl zejména k ODS, k Pirátům a STAN, také ukazují, že to byli voliči, kteří hledali pravicovou politiku. 

Jan BUMBA, moderátor

Proč jí hledali jinde než u vás? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Někteří chtějí neokoukané tváře. To splňují jak Piráti, tak částečně i STAN. Někteří chtějí zase důraz na jiné směřování směrem k Evropské unii, proto volí třeba ODS. Je to věc, která by měla být blíže zanalyzovaná. Nerada bych dávala na dojmy, protože každý ze svého okolí slyšíme nějaké ohlasy. Vždycky je to ale jenom velmi malá výseč celého obrazu. A ten je potřeba si vyskládat.

Jan BUMBA, moderátor

Už k tomu skládání dochází? Jak jste zvládli kampaň? Prostým okem bylo vidět, že třeba Tomio Okamura a jeho SPD měli mnohem víc plakátů a billboardů. Účastnil se i nejrůznějších poutí, společenských akcí a tak dále. Podcenila TOP 09 tento druh kampaně?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Tento druh kampaně jsme nepodcenili. Billboardy dnes nejsou věc, která vyhrává volby. Samozřejmě je to nějaký marketingový mix. Nejsem marketingový odborník, ale z toho, co říkají lidé, kteří se v tom politickém dlouhodobě pohybují, tak je nutný osobní kontakt s lidmi. V tomto směru jsme opravdu neotáleli ani jako jednotliví představitelé kandidátek, ani předseda strany pan Kalousek. Byli jsme velmi přítomní v ulicích a na akcích, které se konaly všude po republice.

Jan BUMBA, moderátor

Myslíte, že jste nemohli udělat víc?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Vždycky můžete samozřejmě udělat ještě víc. Můžete do toho investovat více energie a času. Jenom tím to ale určitě nebylo. 

Jan BUMBA, moderátor

TOP 09 se prezentovala jako jednoznačně proevropská strana. Jako jedni z mála jste měli v programu i přijetí eura. Vykládáte si svůj výsledek i tak, že v České republice není Evropská unie oblíbená, že se země odklání od evropského směřování?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

To je bohužel asi smutný fakt výsledku těchto voleb. Pokud se podíváme na strany, které získaly většinovou podporu, nebo jsou schopny spolu tu většinu vytvořit, tak jsou skutečně minimálně euroskeptické. Některé jsou doslova protiunijní. Opravdu velmi silně rezonuje i otázka referenda o vystoupení z Evropské unie. Považuji to za dlouhodobý trend, který nastolil už Václav Klaus, který v pozici prezidenta zastával právě takovéto protiunijní názory. Mnohdy nás pálí dobré bydlo, protože si neuvědomujeme, jak dobře se nám právě v současné době žije a co všechno i díky Evropské unii máme. Není to jen z materiální pozice, ale i z pozice bezpečnostního hlediska a záruk, které jsou nám dány. Jsme prostě součástí. 

Jan BUMBA, moderátor

Ale zřejmě jste o tom voliče nepřesvědčili. 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Je pravdou, že v tomto směru je potřeba odvést velký kus práce. Uvědomuji si to právě i s ohledem na výsledek voleb asi čím dál více, protože některé věci považujeme i my politici za samozřejmé a ony samozřejmé pro voliče nejsou. Je nutné právě tyto výhody a to, co pro nás z členství plyne, ať už to jsou materiální nebo nemateriální věci, neustále zdůrazňovat a připomínat. Samozřejmě musíme také upozorňovat na to, že je tady část obyvatel, kteří toto považují naopak za něco, o co by klidně přišli výměnou za sliby, které jsou velmi neurčité a jsou až utopické. Ti, kteří hlásají, že nám bez unie bude lépe, už nejsou schopni říci, jak to vlastně potom bude vypadat.

Jan BUMBA, moderátor

Může dojít během tohoto volebního období ke slučování pravicových liberálních stran? Může se TOP 09 sloučit třeba se STAN nebo s KDU-ČSL?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Určitě bychom rádi tuto diskuzi vůbec vedli. Je to samozřejmě otázkou, co vnímáme jako cíl. Jestli samotné sloučení stran, to znamená vznik nové jedné velké strany, která by z těchto subjektů vznikla, anebo jestli to je užší spolupráce těch subjektů, která se může projevovat třeba tím, že v následujících volbách budeme schopni sestavit společnou kandidátku. Volby ukazují, že na české politické scéně opravdu není prostor pro tolik subjektů, které mají stejné hodnotové ukotvení a vesměs velmi podobné názory. Když vezmeme programy TOP 09 a STAN, tak tam najdeme mnohem víc průsečíků, než toho, co nás rozděluje. Velmi podobné je to třeba i s KDU-ČSL. Trošičku méně toho máme společného třeba s ODS, právě třeba o tématu Evropské unie. Určitě by tady ta snaha ale měla být.

Jan BUMBA, moderátor

Vidíte roztříštěnost jako problém? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Určitě ano. Ukazuje to právě i ten nelibý výsledek a velké množství subjektů a stran v Poslanecké sněmovně. A to vyhovuje zejména vítězi voleb.

Jan BUMBA, moderátor

Váhala jste, zda budete kandidovat na předsedkyni TOP 09. Nakonec jste se rozhodla, že nikoliv. Jak vidíte svou roli v TOP 09?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Oznámila jsem, že nebudu kandidovat na předsedkyni strany, byť mi byla důvěra vyjadřovaná až nebývale velká. Vážím si toho. Také jsem ale řekla, že bych ráda usilovala o post první místopředsedkyně strany, protože současný první místopředseda Marek Ženíšek nehodlá tento post obhajovat. Myslím si, že vzhledem k tomu, že jsem obhájila post poslankyně je nutné, aby ve vedení byla určitá kontinuita a spolupráce právě mezi poslaneckým klubem a novým vedením strany.

Jan BUMBA, moderátor

Máte svého favorita na předsedu?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Zatím nikoho rozhodně nepodpořím veřejně. Do sněmu máme stále poměrně hodně času. Ještě nejsou určitě známí ani všichni kandidáti, kteří by měli o ten post zájem. Je tedy zbytečné se k tomu teď vůbec vyjadřovat.

Jan BUMBA, moderátor

Je europoslanec Jiří Pospíšil dobrým kandidátem?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Věřím tomu, že by tu práci určitě velmi dobře zvládl a v této úloze by obstál. Spolupracovali jsme spolu už v době, když ještě nebyl ani členem strany, protože vstoupil teprve nedávno. Jako s europoslancem jsem s ním spolupracovala samozřejmě velmi úzce. Věřím tomu, že stranu dobře zná právě z důvodu, že s mnoha jejími členy byl v kontaktu, objížděl republiku a podporoval naše kandidáty nejenom v těchto volbách, ale i v těch předchozích a třeba v krajských. Myslím si, že by tu pozici určitě vykonával velmi obstojně.

Jan BUMBA, moderátor

Z Vašich slov tuším, že Jiří Pospíšil by to u Vás osobně neměl rozhodně ztracené.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

To tušíte správně. Jak jsem ale řekla předtím. Ještě nemáme všechny kandidáty. Je klidně možné, že se objeví někdo, koho budu považovat za ještě lepšího, přičemž Vám to teď samozřejmě nejsem schopná říci. 

Jan BUMBA, moderátor

Neměla jste v uplynulých týdnech obavu, že TOP 09 po tomto volebním výsledku může úplně zaniknout? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Myslím, že by to byla pro českou politickou scénu opravdu velká ztráta. Jsme stranou, která je opravdu jediná proevropská pravicová strana. Určitě máme voliče, kteří právě takovouto stranu očekávají. Bylo by to opravdu velkou ztrátou, takže budeme dělat všechno proto, aby se tak nestalo. Věřím tomu, že se nám to podaří, protože nemáme své zástupce jenom v Poslanecké sněmovně, ale i v senátu a samozřejmě i v krajích a krajských zastupitelstvech. Jsme v obcích. V Praze zastupují naši starostové většinu Pražanů. Určitě sílu máme a rozhodně budeme pracovat na tom, abychom se teď odrazili od pomyslného dna, za které tento výsledek považujeme.

Jan BUMBA, moderátor

Moje otázka zněla trošku jinak. Neměla jste obavu, že by k tomu mohlo dojít?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Obavu jsem neměla, protože výsledek ukazuje, že je to spíše dno než to, že bychom skomírali. Věřím tomu, že někdy je dobré i prohrát, aby se člověk mohl nadechnout, aby mohl získat novou motivaci k tomu, aby zase zabojoval a v příští bitvě uspěl lépe.

Jan BUMBA, moderátor

Podle čeho by se poznalo, že se TOP 09 odráží ode dna?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

To bude záležet na následujících týdnech. Nás teď čeká určitě velká práce, nejen poté, co si zvolíme nové předsednictvo, ale v následujících měsících a letech. A to na všech úrovních, o kterých jsem mluvila. Čekají nás za rok komunální volby a volby do senátu, které budou doplňovací. Už teď vedeme opravdu intenzivní diskuze nad tím, jak bychom měli k těmto volbám přistoupit. Jak se poučit z chyb, které jsme v tomto volebním klání udělali, abychom byli schopní si důvěru voličů, kteří od nás odešli, obnovit nebo získat nové.

Jan BUMBA, moderátor

V nové sněmovně máte 7 poslanců. Čeho můžete reálně dosáhnout v tomto volebním období? Co je váš cíl? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Až bude všechno martyrium s ustanovením vlády za námi a uvidíme, jak se všechno vyvrbí, tak doufám, že se bude v rámci legislativních návrhů přicházet s tak dobrými změnami, že budou přesvědčivé i pro poslance z ostatních klubů a stran. Věřím tomu, že se takových návrhů dočkáte i od TOP 09. V minulém volebním období jsem prosazovala hned několik změn, které byť se tehdy nepodařily z opozice v rámci nové novely zákona, tak jsem se naučila jednu věc, že mnohdy je důležitější to předložit jako pozměňovací návrh k projednávané novele zákona a máte větší šanci uspět, než když přicházíte s vlastní poslaneckou iniciativou. V tomto ohledu se v té práci dostatečně vyznám. Jsem schopná navrhnout několik praktických věcí, které mohou být pro občany velice důležité a zajímavé.

Jan BUMBA, moderátor

Podle hodnocení některých komentátorů nebo politologů, se TOP 09 prezentovala jako strana kritizující Andreje Babiše, ale která nepřináší zároveň nic vlastního. Jak tohle změníte?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně /TOP 09/

Tohle hlavně není pravda, takže to není potřeba ani měnit. Určitě bychom neměli tuto nálepku mít už jenom z toho důvodu, že tuto nálepku nám dal sám Babiš, a komentátoři to začali používat. Máme velmi kompetentní program, který jsme vždycky v minulém volebním období prosazovali a v tomto období v tom budeme určitě pokračovat. Jsme stranou konstruktivní.

Zdroj: Interview Plus, ČRo Plus, 1. 11. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme