Adamová: Michálek používá metody jako Babiš. Piráti jsou opozice v opozici

Piráti vytvořili mlhu pro Babiše, cítí se ohrožení a posilují ho, ten se teď musí za břicho popadat. Kalousek chtěl sjednotit opozici už dříve a byl ochoten v té spolupráci nefigurovat. Piráti se z toho vylučují sami, opakovaně a i v dalších kolech spolupráce se tomu vyhýbali, Babiše to jen posiluje. Jen slabí politici si nepřejí konkurenci, říká Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

9. 12. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedkyní strany TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Emma SMETANA, moderátorka

Měla by TOP 09 uvolnit místo na pravici jiným subjektům, jak si to představuje Jakub Michálek (Piráti)?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně /TOP 09/

Já jsem to komentovala s tím, že jenom slabí politici si nepřejí konkurenci a silní v ní vidí výzvu. Myslím si, že bychom se měli spíš snažit spolupracovat než se takovým způsobem přes média častovat. TOP 09 rozhodně nekončí, jak by si její oponenti přáli. Možná ta nervozita u pana Michálka a ostatních Pirátů plyne z toho, že máme po sněmu, máme nové vedení a tandem Pekarová Adamová a Czernin jsou po ně ohrožením, protože hodláme oslovit voliče, kteří k nim například odešli, aby přišli zpátky k TOP 09.

Emma SMETANA, moderátorka

Vy jste se zúčastnila schůzky pravicových stran, s jakým výsledkem?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně /TOP 09/

My jsme se bavili o tom, jakým způsobem postupovat ve chvíli, kdy dochází k obnovenému trestnímu stíhání Andreje Babiše, k výsledkům auditu Evropské komise a co s tím dále. Já si myslím, že bychom jako opozice neměli rezignovat na naši funkci, to znamená být schopni vyvolat mimořádnou schůzi o hlasování nedůvěře vlády, protože to ukazuje, co je normální v této zemi. Normální by bylo, aby premiér rezignoval sám nebo ho k tomu dohnala vlastní strana nebo koaliční partner, neděje se tak, tak jako opozice musíme konat. Nicméně v tomto názoru jsem zůstala osamocena a ostatní stran vnímají, že bychom měli dát nějaký čas na to, co se bude dít dál ohledně vrácení peněz.

Emma SMETANA, moderátorka

Tvrdí se, že audity jsou finální?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně /TOP 09/

To ano, ale nevíme přesně, co v nich stojí, protože zveřejněny oficiálně nebyly. A o to vládu také žádáme. Ve veřejném prostoru se objevuje verze auditu, která není kompletní, protože neobsahuje přílohy, které jsou zásadní. Přílohy obsahují informaci o tom, jestli bude muset, a kolik, Česká republika vracet. A nám jde zejména o to, aby to nedopadlo na daňové poplatníky.

Emma SMETANA, moderátorka

Spolek Milion chvilek pro demokracii opozici k určitému sjednocení vyzývá už nějakou dobu. Jak je možné, že není žádné konkrétní téma, na kterém shoda panuje?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně /TOP 09/

Není to tak, že bychom na některých tématech nemohli spolupracovat. Konkrétní příklad je z týdne, kdy se projednával státní rozpočet a velice jednoduše jsme našli shodu v tom, že chceme zvýšení platů učitelů o 15 % a nikoliv jenom o 10 % tak, jak vláda navrhuje. To je příklad tématu, které celá opozice podpořila, a dokonce jsme se snažili o to, aby toto podpořili i SPD, ta se nakonec ukázala tak, že jí o učitele nejde a pro tyto změny nehlasovala. Ukázali jsme, že spolupracovat umíme a chceme.

Podívejte se na celý rozhovor s předsedkyní strany TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: DVTV, 6.12.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme