Adamová: Menšinová vláda bude ustupovat SPD a komunistům

20. 11. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Spolu s ODS, KDU-ČSL a Starosty jste vytvořili Demokratický blok. Proč se vám nepodařilo přesvědčit sociální demokraty a Piráty, aby do něj vstoupili také?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

My jsme se o to velmi snažili, protože Demokratický blok měl být co nejširší a sdružovat i tyto dvě strany. Pak by jeho síla byla samozřejmě mnohem větší. Obě strany to odmítají. Piráti říkají, že nechtějí ustoupit ze svého stanoviska zvolit do čela Poslanecké sněmovny pana Vondráčka, nominanta hnutí ANO. ČSSD tlumočili, že se taktéž nepřidají. Mají k tomu asi podobné důvody, protože velmi stojí o to, aby se jim podařilo prosadit pana Hamáčka jako místopředsedu sněmovny. Takže nás to může jedině mrzet, protože jsme pro to udělali maximum a snažili se vysvětlit důvody, které nás k tomu vedly.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Nemůže to být na jednu stranu i výhoda, abyste byli snáze definovatelní? Dalo by se říci, že je to Demokratický blok středopravého křídla v Poslanecké sněmovně?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Demokratický blok chce převzít během vyjednávání iniciativu, protože máme téměř 4 týdny po volbách a stále jsme se nedostali příliš daleko. Cílem bloku je sjednotit se na určitých bodech, které jsou pro nás podstatné a s tím vyvolat jednání s hnutím ANO, jakožto s vítězem voleb.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jak složité bude, pakliže má blok nějakou ambici, ho překonat? Některé disharmonie se objevily volbách, ale i před volbami, třeba mezi starosty a lidovci.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Myslím, že tyto věci jsou zapomenuty nebo by měly zůstat teď u ledu. Důležité je, že ta dohoda je opravdu pro účely voleb, které nás teď čekají ve sněmovně. Máme samozřejmě na mysli nejenom volbu předsedy sněmovny a místopředsedů, ale i volby do výborů. Je přímo vyjmenováno, jaké konkrétní předsednictví výboru žádáme, jakožto tento společný blok. A to je bezpečnostní výbor pro obranu, mandátový a imunitní výbor, školský výbor, ústavně právní, zahraniční a konečně i hospodářský výbor. To jsou konkrétní věci, na kterých se všechny tyto čtyři strany byly schopné dohodnout a drží při sobě. Jestli bude pokračovat další spolupráce těchto čtyř stran, je teď předčasné říci.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Takovou ambici ani nemáte?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Záleží, jak kdo. Jako zástupkyně TOP 09 mohu mluvit za TOP 09, která tuto ambici určitě má. Už po volbách jsme začali mluvit o tom, že na výsledcích voleb je vidět, jak nutné je, aby demokratické strany od středu napravo spolu intenzivněji spolupracovaly. Pokusili jsme se o tuto spolupráci už před rokem, ale nevyšlo to. Teď už je opravdu nejvyšší čas tuto spolupráci začít.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Na čem to bude záležet? Podobné pokusy mohou často selhávat na mocenských ambicích jednoho, či druhého. Může to být do budoucna překážkou hlubší spolupráce?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Všechny strany teď po volbách procházejí svojí vnitřní diskusí. Je to přirozené a potřebné. Teď bude hodně záležet na tom, jak bude situace vyvíjet uvnitř stran. Kdo bude třeba ve vedení jednotlivých stran, a jaké budou představy nových představitelů stran.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Hovořila jste o volbě předsedů a komisí výboru. Co reálného chcete vytvořit, aby se nestalo, že budete označováni za protibabišovského křiklouna?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě to není nic protibabišovského. V prvním plánu je to věc, která má zpřehlednit současné vyjednávání a jasně určit, kdo je na jaké pozici, kdo je v koalici, nebo podporuje menšinovou vládu Andreje Babiše, a kdo je skutečnou opozicí. Byť se někteří opozicí nazývají, tak jsou ochotni zvednout hnutí ANO ruku pro něco a spolupracovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Teď ale mluvíme o volbě předsedy sněmovny.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Přesně tak. To je první krok, který nás čeká. Je to určitě nejdůležitější věc, která je v následujících dnech na pořadu. Je dobré si ujasnit, že pokud někdo umožní vládu, která by neměla ani šanci získat důvěru, protože se o to ani vítěz voleb nesnaží, tak se na tom spolupodílí. Je nutné si tyto karty odkrýt. Pan Fiala se rozhodl na post předsedy nekandidovat. Tím umožní ještě jasnější odkrytí toho, kdo volí nominanta hnutí ANO.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Rozhodl se nekandidovat i proto, že se mu nepodařilo získat hlasy pro svoji podporu. Není to tedy tak, že mu nic jiného nezbývalo?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je to jeho rozhodnutí a rozhodnutí ODS. TOP 09 tento krok ocenila už proto, že teď může být postup poměrně čitelný a jednoduchý. My, kteří jsme sdruženi v Demokratickém bloku, nebudeme volit pana Vondráčka. Sice tímto postupem neumožníme, že nebude zvolen, nicméně aspoň dáme jasně najevo, že nejsme těmi, kteří podporují vznik menšinové vlády. A situace bude pro voliče naprosto přehledná.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Piráti říkají, že to blokování nemá žádný smysl, když stejně bude kandidát ANO zvolen hlasy SPD a komunistů. S Piráty při nějaké spolupráci definitivně nepočítáte a nebo počítáte až tohle všechno opadne? Dovedete si to představit?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To já si nedovedu představit, jak někdo může říci, že bude volit nominanta hnutí ANO, tím umožní vznik menšinové vlády, která bude vládnout bez důvěry, ale pak bude tvrdit, že je čistá opozice. Nebo dokonce řekne: Já jsem dokonce pravověrná tvrdá opozice. To jde proti sobě a myslím si, že to je trošičku chování vypočítavé. Jako byla vždycky královna Koloběžka, já jsem to přirovnala i v jednom tweetu. Prostě ani trochu v koalici, ani trochu v opozici. To nelze. Buďto si vyberu, že budu podporovat kroky Andreje Babiše a podpořím ho tím, že bude mít exekutivní moc, dám mu to, umožním mu to, nebo nikoli. Piráti se budou muset naučit, že v politice se hraje i na symboly. Že to není jenom o tom, že něco slíbím a pak to tedy opravdu dodržím. Ale je to o tom, že můžu změnit nějaké stanovisko, pokud vidím, že to je pro demokracii důležité.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Je to jejich rozhodnutí a je to samozřejmě jejich krok, za kterým oni si evidentně stojí. Proto mě zajímá, jestli si dovedete představit, nějakou jinou spolupráci v jiném případě? Nebo vás to rozdělilo? V jednom z těch vysvětleních píšete, že je to stejné jako ve válce. Vojáci početně slabší strany, když dezertují na stranu nepřítele… až takhle nesmiřitelné tábory ve sněmovně už vznikly?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nemyslím, že je důkaz nějakého nesmiřitelného postoje ze strany TOP 09. Nicméně je to snaha vysvětlit, jak se věci mají, protože Piráti se pořád snaží mást voliče. A tvářit se, že vítěz voleb má přece předsedu Poslanecké sněmovny mít už z nějakého nepsaného principu. Nebo že je přece jasné, kdo to vyhraje, tak už nevadí, že mu ty hlasy také přidám. Oni na jedné straně na tom jednání říkají, vždyť se stejně nic nestane, protože když my hlasy nedodáme, on stejně předsedou pan Vondráček bude. A asi je to pravda. Podporu má ze strany SPD a komunistů. Nicméně oni v tom případě své hlasy dávají úplně zbytečně, a to moc nechápu. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Předseda Pirátů také napsal, že vám navrhli, jak může opozice kontrolovat právě hnutí ANO v té dominantní pozici, že jste mohli díky nějaké dohodě dojít k tomu, že budete mít třeba vy i Starostové předsedu výboru. Přemýšleli jste o tom i tímto způsobem? Zda-li ty vaše požadavky bez jiných dohod jsou vůbec za současného rozložení sil reálné, když jste mluvila o tom počtu těch předsedů nebo místopředsedů, které jste chtěli získat?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Požadavky Demokratického bloku jsou určitě reálné. Nejsou nějak přemrštěné a odpovídají výsledkům voleb. Pokud sečteme hlasy, které získaly tyto čtyři strany, je to 1,4 milionů hlasů. Což odpovídá 27,6 % voličů. To už je jenom o něco málo méně, než získal vítěz voleb. Počet mandátů to samozřejmě je jinak kvůli metodice přepočtu hlasů, ale máme opravdu velkou sílu na to, abychom mohli právoplatně vystupovat jako blok, který má šanci své požadavky získat. Piráti navrhovali, aby veškeré výbory vedla opozice, respektive aby je nemohlo vést hnutí ANO. Na jedné straně říkají respektujeme výsledek voleb, proto zvolíme předsedou Poslanecké sněmovny nominanta hnutí ANO, ale na druhé straně říkají nerespektujme výsledek voleb, protože je obvyklé a je zvykem, že vítěz voleb obsazuje výbory. V tomto má hnutí ANO přistoupilo už s komunisty a SPD většinu na to, aby si prohlasovalo všechno. Takže oni hrají dost vabank a nakonec by se také mohlo stát, že ta skutečná opozice by neměla post ani jeden.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A teď mi řekněte, jak to jednání o předsedech pro vás vypadá teď? Protože tady to vypadá, že bokem už evidentně nějaké dohody se rýsují. Ale vy už máte nějakou jistotu, že nějakého předsedu TOP 09 získá?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Jistotu samozřejmě nemáme. My teď budeme jednat v tomto sdružení politických klubů a s vítězem s hnutím ANO, které máme naplánované na pondělí. Nejdříve se zahájí schůze, ale tam dojde pouze k ustanovení nebo respektive k nominacím a složení slibů všech poslanců. Následně jsou lhůty, které lze využít i k tomu, abychom ta jednání vedli dále. Hnutí ANO je zodpovědné za to, jak jednání jdou. Nejsem velký pamětník, ale všichni se shodují na tom, že čtyři týdny po volbách bylo běžné, že už se jednalo ne o předsedech výboru, ale už o místopředsedech, o těch opravdu techničtějších nebo řekněme detailnějších věcech. A teď jsme teprve v situaci, kdy není jasné skoro nic.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Poslechněme si, co k tomu říká také Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/, /15.11.2017/

Požadavky, s kterými tento blok přichází na jednání, tak s demokracií nemají vůbec nic společného, protože nerespektují výsledek voleb.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jaký smysl může mít podobné jednání mezi vámi, demokratickým blokem a hnutím ANO, když Jaroslav Faltýnek o vás prohlašuje toto?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Víte, to jsou taková silná prohlášení, která se vždycky dávají do médií. Myslím, že je důležité, abychom si sedli ke stolu a vedli jednání. To je důležitější.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Očekáváte nějakou vstřícnější linii.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já očekávám, že vítěz voleb se nebude chovat tak, jako kdyby ty volby vyhrál s 51 procenty, což není pravda. Je to prostě tak, že má samozřejmě možnost sestavit vládu, ale také má povinnost si pro ni sehnat podporu ve sněmovně tak, abychom dostáli Ústavě. Byť má oporu v prezidentu Zemanovi, který se chová naprosto nestandardně i vůči tomu, jak se choval dříve, kdy chtěl po jiných jmenovaných minimálně 101 podpisů, po paní Němcové dokonce úředně ověřených. Najednou mu nejde ani o těch 101 podpisů, najednou už mu nejde ani o podporu. Dopředu říká, že další pokus dá Andreji Babišovi. 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

On se chová asi tak, jak zrovna chce, protože toto zatím nemá žádné ústavní limity. Co chce po vítězi voleb, či nechce.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Dobře, ale jsou tady nejenom věci, které jsou v té ústavě explicitně napsané, ale také jsou tu určité ústavní zvyklosti a ty samozřejmě tímto velmi nerespektuje. A dokonce i ty, které dříve sám respektoval.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jaroslav Faltýnek také řekl po jednání s komunisty, že se bude zabývat body, které mu přinesli komunisté, také hnutí SPD proto, aby je hnutí ANO mohlo zanést do svého programového prohlášení. V podstatě se dá říci, že se domlouvají na nějakém programu, který bude mít společné parametry. O čem to podle vás vypovídá?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

O tom, že už mají dohodu, která tady už nějakou dobu visí ve vzduchu, zhmotněnou. Není to jen o tom, že někdo někoho možná podpoří za určitých podmínek, ale už se kladou podmínky. A myslím si, že už tady asi všichni pochopili, že toto je půdorys budoucího vládnutí. Byť menšinová vláda nebude třeba usilovat o důvěru, tak bude dělat ústupky zrovna těmto dvěma stranám a možná ale i dalším stranám. To záleží na tom, jak se jednání budou posouvat. Nicméně určitě to budou KSČM a SPD. Tyto dvě extremistické strany Andreje Babiše a jeho hnutí ANO podpoří.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

On také zároveň řekl, že je mu ale líto, že dostal ty návrhy jenom právě od těchto stran není ale asi možné čekat, že byste se k nějakému podobnému vytváření programu připojili. Je to tak.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě nebudeme podporovat hnutí ANO, ani tyto dvě extremistické strany. To je pro TOP 09 nemyslitelné. Nicméně já bych chtěla připomenout, že tady není možný jenom tento půdorys. Je tady ještě další varianta, která se poslední dny a týdny málo diskutuje. Je to možnost, že by hnutí ANO vládlo v současné konstelaci, jak byla Sobotkova vláda. To znamená s ČSSD a také s KDU-ČSL. Protože obě dvě tyto strany nevyloučily možnost spolupráce. Podmínily jí tím, že nebude ve vládě člověk, který čelí obvinění nebo je možné, že bude znovu obviněn, protože byť teď má imunitu, tak zřejmě o tom a doufám v to, budeme opět hlasovat. To znamená, tady mohla vzniknout nebo mohla by ještě vzniknout jiná vláda, která bude mít nadpoloviční většinu. Získá důvěru sněmovny, a pak by bylo tedy to vládnutí naprosto přehledné, transparentní, a byť bychom jako TOP 09 tedy kritizovali, že ji Andrej Babiš bude řídit zřejmě stejně někde z Průhonic, bude to zcela legitimní. O této vládě nemůžeme říci, že je legitimní.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Tak, zároveň to na vítězi voleb, tato vláda ještě neexistuje. Jenom abychom tedy nestrašili nelegitimní vládou. Je to tedy ale poprvé, kdy se dá říci skutečně, že mají komunisté poměrně významnější vliv na utváření budoucí vlády než kdykoliv v minulosti.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Stoprocentně. Je to vidět i podle konkrétních, řekněme zatím jenom vypouštěných balonků ze strany Andreje Babiše, který slíbil přehodnocení, co se týče třeba církevních restitucí a jejich zdanění. To je krok, který by určitě zejména komunistům udělal radost. Ale nejenom jim, i SPD. To jsou všechno tedy signály, které už nějakou dobu můžeme sledovat a ukazují, že k tomu sblížení došlo a je nutné je brát jako podporu vlády, která je zcela očividná.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Já bych vám ráda teď připomněla ještě jeden archivní výrok vašeho současného předsedy Miroslava Kalouska po jednání s Jiřím Paroubkem v roce 2006, kdy řekl: "Hovořili jsme o možnosti koaliční spolupráce, byla by to menšinová vláda, která by hledala podporu napříč politickým spektrem, v případě komunistů předpokládám nějakou formu umožnění vzniku." Ono se to nakonec nestalo. Je potřeba tady dodat, ale byl to první nečekaný manévr, navíc od zástupce tehdy ještě KDU-ČSL. Co jste na to říkala, mluvila jste o tom někdy třeba s Miroslavem Kalouskem?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já si myslím, že Miroslav Kalousek to dostatečně mnohokrát vysvětloval i v médiích, že to byl opravdu takový strategický tah. On moc dobře věděl, že KDU mu nepotvrdí takovouto variantu, ale chtěl zamezit opakování opoziční smlouvy dvě. To se mu povedlo, ale tento krok mu je vyčítán stále, jak vidíme, tak i po jedenácti letech. On s ním dosáhl toho, čeho chtěl, i za cenu vlastní osobní oběti.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Strašák v podobě Miroslava Kalouska. Ten asi jen tak nezmizí z toho veřejného prostoru. Jak složité je démonický až tón, od vašich politických konkurentů překonat, protože uznáváte, že třeba i tahle strategie má vliv na dopad výsledků voleb? Když jsem o tom hovořila třeba s poslancem Dominikem Ferim, tak ten řekl: TOP 09 ale není jenom Miroslav Kalousek, to je třeba strategie, kterou teď budete razit?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

On nebude kandidovat na předsedu strany, máme zhruba za týden volební sněm. I přesto si myslím, že ještě dva roky poté bude v různých pořadech Tomio Okamura nebo Andrej Babiš neustále opakovat, že něco vymyslel Kalousek, že za něco může Kalousek. On už je to trošičku takový bonton. Ale musím k tomu demokratickému bloku jasně říci, že to není žádný ani Kalouskův nápad, námět, je to opravdu námět, který vzešel ze společných jednání. Jako první jej zmínil pan Farský, protože to vychází z článku přílohy jednacího řádu, který byl málokdy využit, tak k tomu vlastně ty ostatní strany připojily a společně jednaly. Musím vyvrátit, že by za vším stál Kalousek. Pan Okamura už se trošku naučil tady tyhle praktiky od budoucího svého koaličního partnera Babiše. Teď se to jenom snaží takto nějakým způsobem zužitkovat, ale myslím si, že je to zbytečné to takto nálepkovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jaká se podle vás rýsuje budoucnost pro TOP 09? Protože vy jste odmítla kandidovat na post předsedkyně strany. Koho byste si tam dovedla představit?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

V současné době ještě probíhá naše vnitřní debata nad tím, kdo bude kandidovat a zatím se nezdá, že by kandidoval kdokoliv jiný než Jiří Pospíšil, který projevil zájem o tuto funkci. Jeho si určitě umím představit na této pozici. Byť jsem od začátku říkala, že bych byla ráda, kdybychom těch kandidátů měli více. Ale prostě tomu tak není ...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A proč si myslíte, že tomu tak není?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To je otázka na ostatní kolegy. Já můžu říct za sebe, proč jsem do toho nechtěla jít, ale proč do toho nechce jít kdokoliv další, to říct samozřejmě nedokážu. To je velmi složité rozhodnutí. Dovedu si představit, že každý, kdo byl třeba svými kolegy, tak jako já, osloven, tak si to velmi hluboce promýšlel, protože to není v současné chvíli jednoduché. A není to jednoduché ani kvůli tomu, že předsedy bývalým a teď ještě stávajícím byli velmi silné a velmi dominantní osobnosti, které se v té politické úrovni nejvyšší pohybují už spoustu let. Takže mají nejenom spoustu zkušeností, ale jsou stratégové, jaké je těžké nahradit.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jiří Pospíšil - není také tohle jméno tím jménem, které bude spojováno s érou minulosti? Přeci jen to byl významný ministr ODS. Proč by on měl třeba být zárukou většího úspěchu u voličů?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já si myslím, že tento limit si uvědomuje nejen on, ale i všichni kolegové, kteří podporují jeho kandidaturu. A je to věc, se kterou se budeme muset vypořádat. Nicméně teď hledíme dopředu, hledíme na budoucnost, na následující volby, nás za rok čekají komunální volby, senátní volby. K nim se budeme určitě upínat a budeme k nim směřovat veškeré své síly. Musíme udělat určitě hodně změn, musíme se snažit oslovit voliče a získat zpátky ty voliče, které jsme ztratili. Přesvědčit je o tom, že TOP 09 má opravdu velmi kvalitní program. A já si stojím za tím, že na tom musíme začít stavět víc.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A můžete být konkrétnější jaké ponaučení vám vyplynulo z toho letošního volebního neúspěchu?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nejdůležitější bylo právě to, že jsme se nebyli schopni dohodnout na pokračování spolupráce s hnutím STAN. Tam vidím počátek toho, řekněme neúspěchu. Opravdu oslovujeme velmi podobný typ voličů, a spolupráce byla úspěšná. Už jenom proto, že oni mají vybudovanou strukturu v krajích, kde my tu strukturu vybavenou tolik nemáme, naopak my jsme třeba úspěšní ve větších městech. Zejména pak v Praze. A toto spojení dávalo logiku i zajímavý šmrnc, který voliče oslovoval. Byla bych ráda, kdyby se nám podařilo do budoucna spolupráci minimálně se STANem obnovit. Opravdu je zbytečné, abychom se tady napravo od středu vzájemně požírali nebo si okopávali kotníky, když pro voliče je to pak spíše zklamáním a rozhoduje se, jestli nás má vůbec volit.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jenom krátce, blíží se také prezidentská volba. Dovedete si představit, že by Demokratický blok byl schopen podpořit jednoho společného kandidáta?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To se přiznám, že si moc představit neumím. Demokratický blok vznikl z jiného důvodu, než aby podporoval jednoho společného prezidentského kandidáta. TOP 09 ani dokonce ve svých řadách nenachází úplnou shodu na tom, koho podpořit. Já třeba podporuji Jiřího Drahoše, pan současný předseda zas podporuje pana Mirka Topolánka. Pan bývalý předseda podporuje pana Fischera, takže vidíte, že není ani na takovéto věci úplně snadné se dohodnout. Ale budeme všichni jednoznačně podporovat kohokoliv jenom ne pana Zemana.

Zdroj: Interview, ČT24, 16. 11. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme