Adamová: Křeček je nepřijatelný

Hnutí SPD podpořilo advokáta Stanislava Křečka na pozici veřejného ochránce práv, protože jeho protikandidáti mají na vedení úřadu podobné názory jako odcházející ombudsmanka Anna Šabatová. V pořadu Události, komentáře to uvedl předseda hnutí Tomio Okamura. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jsou Křečkovy postoje xenofobní. Odmítla, že by jeho zvolení bylo pochybením opozice.

14. 2. 2020

Bývalého poslance ČSSD Stanislava Křečka, který letos oslaví dvaaosmdesáté narozeniny, vybrali poslanci ve středu ve druhém kole volby, kde proti němu kandidoval vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm. V prvním kole nepostoupil advokát Jan Matys. Zatímco Křečka, který dříve působil na úřadu veřejného ochránce práv jako zástupce ombudsmanky, nominoval prezident republiky Miloš Zeman, Matyse a Schorma navrhli senátoři.

„Takzvaný polibek smrti dala zbylým dvěma kandidátům paní ombudsmanka Šabatová, která se míchala do politiky a řekla, že ti dva kandidáti ze Senátu by pokračovali podstatě v jejích šlépějích a že jsou dobří,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře Okamura.

„Nechtěli jsme ombudsmana, který hájí nějaké muslimy, kteří nemají ani české občanství, který hájí prioritně nějaké menšiny. I ty si zaslouží obhajobu, pakliže jsou skutečně diskriminovány, ale prioritně musí hájit slušné pracující občany, protože pro ty byl ten úřad zřízen,“ tvrdí šéf SPD.

Okamura zmínil případ somálské dívky, která žalovala pražskou střední zdravotnickou školu kvůli zákazu nošení muslimského šátku. Ombudsmanka Šabatová dospěla k závěru, že škola dívku nepřímo diskriminovala, protože šátek je projevem náboženství. Opačný názor vyjádřil její někdejší zástupce Křeček, podle kterého má škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová odmítá kritiku, že opozice selhala, když nedokázala prosadit svého kandidáta. „Musím razantně odmítnout, že by tohle byla chyba opozice, protože kdo umí počítat, tak vidí od samého začátku fungování této sněmovny, jaké tam jsou poměry sil a které hlasy volily i v minulosti třeba pana Okamuru jako místopředsedu sněmovny,“ uvedla.

Takže v tomto případě se rozhodně nedá vyčítat opozici to, že v této volbě uspěl pan Křeček, který je pro nás nepřijatelný zejména z těch důvodů, ze kterých je přijatelný pro pana Okamuru, totiž ze svých xenofobních názorů, které zastává,“ doplnila předsedkyně TOP 09.

Křeček odvedl obrovský kus práce, říká Šmarda

Volbu ombudsmana v pořadu Události, komentáře komentoval také místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Zdůraznil, že Křečka zná dlouhou dobu. „Jeho kariéru sleduji, byl jsem s ním v sociální demokracii, vím, čemu se celý život věnoval. Pokud ho mám hodnotit jako člověka, který se především zastával zájmu nájemníků, tak pro mne je to člověk, který zejména v devadesátých letech v této věci odvedl obrovský kus práce,“ upozornil Šmarda.

Pro Křečka však nemá jen slova pochvaly. „V posledních obdobích vyjadřoval velmi silné politické postoje. Byly to postoje, které byly často kritické k některým menšinám, ať už národnostním, názorovým, nebo náboženským, a to je věc, která ho může v pozici ombudsmana dostávat do nepříjemné situace, že mohou existovat skupiny lidí, které budou mít obavu se na něj obracet nebo nebudou v něj mít dostatečnou důvěru,“ říká Šmarda.

Ředitel organizace RomanoNet, která spojuje romské a proromské iniciativy, Michal Miko věří, že Křeček zachová rovný přístup. „Doufám, že se pan doktor Křeček bude řídit zakládací listinou úřadu ombudsmana, která říká, že tento úřad má informovat, pomáhat a vzdělávat v rámci přístupu rovného zacházení s občany této země,“ uvedl Miko.

„Byl bych rád, kdyby pokračoval v tom, jak zastávala úřad paní Anna Šabatová. Bylo by to fér vůči všem občanům této země, protože si myslím, že paní Šabatová odvedla velký kus skvělé práce,“ dodal.

Podívejte se na celý díl pořadu Události,komentáře s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. 

Zdroj: Ceskatelevize.cz, 14.2.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme