Adamová: Jsme v covidu nejhorší na světě a policie by měla řešit, jestli odpovědní lidé konali včas

Podle Markéty Pekarové Adamové by měla policie prošetřit, jestli odpovědní politici a úřady zavčas reagovali na hrozbu epidemie covidu-19. Celou záležitost by pak nechala na posouzení soudů. Omluva Miroslava Kalouska (TOP 09) za návštěvu restaurace v minulém týdnu je podle ní dostatečná. Předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová byla hostem pořadu Interview ČT24.

10. 11. 2020

Podle předsedkyně TOP 09 by se měla vláda rozhodovat na základě dat, faktů a doporučení odborníků. Aktuální čísla nákazy se dle ní musí poměřovat procentuálně k vykonaným testům a zde se pozitivní případy pořád pohybují okolo třiceti procent. „Zatím se nemůžeme radovat, nedochází k prudkému nárůstu, ale velmi pomalu se zplošťuje křivka. Měli bychom být trpěliví a schopni vydržet,“ komentuje Pekarová Adamová.

„Vše to, co se děje, je bolestivé pro miliony českých občanů, ale musíme zamezit dalším lidským obětem a obětem na ekonomice,“ říká předsedkyně TOP 09. Musíme se podle ní naučit s virem dlouhodobě žít. Otevírací dobu obchodů by tak naopak prodloužila, aby se daly lépe dodržovat rozestupy a další opatření.

Důraz klade také na ochranu seniorských rizikových skupin. „To plošné testování, které začíná až v tomto týdnu, mělo začít mnohem dřív. Nevidím důvod, proč jsme v těchto zařízeních nemohli testovat už od září, aby se nestala ohniskem nákazy,“ myslí si Pekarová Adamová.

Česko podle ní mělo být lépe připraveno na epidemii. Kritizuje proto pozdní využití pandemického plánu ze strany vlády.

„Když jsme měli potvrzeno, že v Číně je nákaza, tak okamžitě měly být v pohotovosti hygienické stanice a celá ta struktura, a to se nedělo,“ vyčítá Pekarová Adamová. Problematický byl podle ní nedostatek ochranných pomůcek na začátku roku a podcenění situace vládou.

„My jsme skutečně jako Česká republika nejhorší na světě z hlediska přepočtu nákaz a i úmrtí, i policie by tak měla řešit, jestli ti odpovědní na základě dat, která měli k dispozici, začali konat včas,“ myslí si. Teď jejich nečinnost musí podle ní odnést celá republika.

Omluva šéfa poslanců stačí 

Kontroverze kolem koronaviru se však nevyhnuly ani TOP 09. Předseda jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek byl totiž minulý týden náhodou přistižen reportéry Českého rozhlasu, jak vchází do uzavřené restaurace na pražských Vinohradech. Dle svých slov si tam byl vyzvednout jídlo a u toho si dal pivo.

Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová jeho jednání kritizovala a požadovala po něm omluvu. „Vzhledem k tomu, že srovnání s pány Faltýnkem a Prymulou, kteří měli másla na hlavě víc, nebylo rovnocenné, tak omluva podle mě byla adekvátní reakcí,“ popisuje Pekarová Adamová.

V pořadu se ale neřešila pouze aktuální pandemická situace. TOP 09 společně s ODS a KDU-ČSL ohlásila spolupráci ve volbách v nadcházejícím roce. „Pevně věřím, že to povede k úspěchu a jsme schopni ty volby vyhrát,“ myslí si předsedkyně TOP 09. Strany nyní vytváří společný program. „Tyto týdny jednání mě naplnily optimismem, že spolupráce jsme schopni. Vyšší cíl, že chceme zemi vyvést z krizí, kterým čelí, si žádá i kompromisů a my jsme jich schopni,“ přibližuje Pekarová Adamová.

Zásadní podle předsedkyně bude vyřešit důchodovou reformu. „Nechceme o tom jen mluvit, tak jak to dělá současná koalice už sedm let, ale my ji skutečně připravíme a prosadíme a ta zajistí, že stávající i budoucí penzisté budou mít za co žít,“ věří Pekarová Adamová. Podle ní opozice už dávno spolupracuje například nad odškodňovacím zákonem v souvislosti s epidemií koronaviru.

TOP 09 by rovněž chtěla znát odpověď, jak vláda pokryje výpadek příjmů v nadcházejících státních rozpočtech způsobený mimo jiné změnou daní. „Chceme, aby lidé měli vyšší čisté výdělky, prosadili jsme to původně už od roku 2015, ale Sobotkova vláda to zrušila a nyní je na to nejméně vhodná doba,“ myslí si předsedkyně TOP 09. Do budoucna by se chtěla na návrhu daňových změn shodnout i s ODS.

Ráda by zavedla i možnost propouštění bez udání důvodu, aby se malé a střední podniky lépe vyrovnaly s aktuální pandemií. Kompenzovala by to odstupným zaměstnancům, které by dva měsíce hradil stát a jen měsíc zaměstnavatel. Chtěla by i aktualizovat zákoník práce, aby lépe vyhovoval současné turbulentní situaci.

Podívejte se na celý díl pořadu Interview ČT24 s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou

Zdroj: ČT24, Interview ČT24, 9.11.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme