Adamová: Do politiky přináším pohled dnešních třicátníků

1. 12. 2015

(editovaný přepis debaty s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

David BOREK, moderátor

Karel Schwarzenberg o víkendu skončil v čele TOP 09. Delegáti si zvolili nové vedení a předsedou se stal podle očekávání Miroslav Kalousek. Ten prohlásil, že by chtěl například při řešení uprchlické krize více spolupracovat s vládní sociální demokracií. Ve studiu je s námi nová místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. Vítejte.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Hezký večer.

David BOREK, moderátor

S dovolením začnu jednou částí onoho rozhovoru s Miroslavem Kalouskem z dnešního vysílání a to zejména, když se ho moderátorka České televize ptala na ten nový mix místopředsedů.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka /Interview ČT24, 30. 11. 2015/

Delegáti vám zvolili vedení, které jste si přál. Není to nebezpečné nemít tam třeba nějakého jasného kritika, oponenta, který vám ve správnou chvíli řekne: Zabrzdi, tady už jsi to přehnal" nebo "tady se na to díváš špatně." Máte tam někoho takového?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/ /Interview ČT24, 30. 11. 2015/

Promiňte, to mé, to mé kolegy podceňujete. To všechny ty 3 dámy dělají s nesmírnou, sice elegancí, ale razancí.

David BOREK, moderátor

Tak můžete mi říct, v čem razantně, ale elegantně oponujete Miroslavu Kalouskovi?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To už se stalo párkrát. Je ale pravda, že vždycky jsme se snažili si tyto názory vyměňovat za zavřenými dveřmi tak, abychom z nich potom mohli vyjít sjednoceni na našich stanoviscích. Nebudu prozrazovat, o co se konkrétně jednalo. Myslím si, že je zbytečné nechat nahlédnout pod pokličku toho, jak fungovalo naše dosavadní dohadování se.

David BOREK, moderátor

A když to dáme stranou věci, které jsou skutečně ryze interní, tak programově, názorově se lišíte v něčem od předsedy Kalouska?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Řekla bych, že v zásadních věcech se rozhodně nelišíme. Možná se občas bavíme o detailech, které se týkají některých návrhů zákonů. Když jsem předkládala svůj návrh týkající se rodičovské pro prarodiče, tak jsem s ním tuto věc konzultovala. Prakticky jsme se shodli, že to nechává na mne, že důvěřuje mému úsudku v této věci a na diskusi, kterou povedeme s dalšími kolegy, kteří se věnují sociální problematice. Spíš jsem se ještě nesetkala s tím, že by mi promlouval do některých návrhů nebo do toho, jak chci co řešit.

David BOREK, moderátor

No a jak to tedy je? Přece jenom jistou dobu působíte v politice. Je dobré, když strana má to nejvyšší vedení takové, že vyhovuje předsedovi strany, nebo je lepší, když to vedení je přece jenom trošku pluralitní i v tom smyslu, že je tady vějíř názorů?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Myslím si, že je důležité, abychom navenek nepůsobili nejednotným dojmem. Musíme být schopni si tyto věci vydiskutovávat, a děje se tak. Dělo se tak vždycky. Je určitě důležité, abychom přinášeli různé pohledy na řešení jednotlivých problémů. Já se snažím vnášet pohled mojí generace, tedy generace třicátníků. Mluvila jsem o tom i na sněmu, který včera skončil. Nabízela jsem tento svůj pohled ostatním kolegům tak, aby byl zastoupen v naší politice, kterou nabízíme voličům. To je mým hlavním úkolem. Nabízet pohled mé generace. Ale jak se ptáte na ten vějíř názorů. Některé věci se takto určitě prezentují i ve veřejném prostoru. Týká se to především uprchlické krize, kdy se dost často říká, že jeden názorový proud zastává Karel Schwarzenberg a mírně odlišnou formu volí naše další místopředsedkyně Helena Langšádlová. V tomto ohledu si myslím, že je také důležité, abychom uměli přinášet názory, které jsou zastoupeny v rámci celé strany a diskutovat o nich.

David BOREK, moderátor

Velkým tématem TOP 09 je už několik měsíc, ne-li let vymezování se proti Andreji Babišovi, ale tady v tom případě tedy, když už jsem použil to přirovnání k vějíři názorů, Pavol Lukša na sněmu TOP 09 ten vějíř rozevřel poněkud šířeji asi, než bylo plánováno. Pojďme si poslechnout pana Lukšu a jeho téma boje nebo vymezování se proti Andreji Babišovi.

Pavol LUKŠA, bývalý místopředseda strany /TOP 09/ /29. 11. 2015/

TOP 09 je stranou s potenciálem oslovit ne 5 nebo 15, ale bez přehánění možná i 20 % voličů, jen je třeba se vzdát klišé typu antibabiš, přiblížit se reálnému životu, najít skutečné volební lídry a především oslovit a to i slovníkem skutečným chováním a jednáním mladou a střední generaci.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Mladá a střední generace, to už jsem zmiňovala i já. Třeba v tomhle se zrovna s panem Lukšou mohu shodovat. Nemyslím si však, že bychom se v politice neměli vyhrazovat vůči fenoménu Babiš. Je to velmi nestandardní situace, kterou tady v současné době zažíváme. Naprostou souhlasím s tím, že je důležité, aby někdo tato témata neustále připomínal, protože média v této věci bohužel selhávají. Musím to tak říci, co se týče většiny médií. Zkuste si objektivně posoudit tu situaci dnes a před, dejme tomu, čtyřmi lety. Kdyby se děly takové kauzy jaké se dějí dnes, třeba Agrotec nebo Česká pošta, jestli by byla média na tomto tématu ochotná strávit několik týdnů své práce, nebo jenom takto povšechně párkrát informovat, jako se to děje dneska. Myslím si, že tehdy by určitě měla tato kauza mnohem větší dopad na politiku. I další kauzy nebo další problémy se poměrně snadno zamlčují.

David BOREK, moderátor

No, ale pak je tedy otázka, jestli, i kdybyste měla pravdu a i kdyby to skutečně byla známka posunu agendy českých médií, tak jestli to je téma, které je nosné pro TOP 09. Nechci interpretovat pana Lukšu, ale pochopil jsem jeho výroky i takto. To téma možná dává smysl, možná máte pravdu, možná na tom něco je, ale podle pana Lukši vám to nepřináší zisky volební. Je to prostě téma, které není nosné.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Téma, které v tomto dialogu s voliči vedeme, je varování před hrozbou omezování svobod v České republice. Média jsou hlídacím psem každé demokracie, a pokud si necháme líbit, že některá témata se z té diskuse úplně vytrácejí, tak kdo jiný je má říkat než opozice.

David BOREK, moderátor

No vy to zase stáčíte k médiím, ale tak si založte noviny ale to přece není to samé jako mít politickou stranu, se kterou máte nějaký voličský zisk, který se potom přetaví v moc.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Souhlasím s tím, že to nemůže být náš jediný program. To já zastávám. Myslím si, že je důležité, abychom vznášeli vlastní návrhy, abychom oslovovali voliče s naším programem, který si myslím, je velmi kvalitní. Je postavený na obraně svobody, demokracie, na vytváření nebo podporování státu, který co nejméně zasahuje do života svých občanů, který co nejméně vytváří bariéry. Naopak je tady pro to, aby vytvářel bezpečné prostředí pro realizaci jejich vlastně vlastních plánů a životních cest.

David BOREK, moderátor

Když už jsme u životních cest, tak zpátky k tomu tedy vějíři názorů. Fotografie, která se objevila další místopředsedkyně TOP 09 Jitky Chalánkové. Tady vidíme, že byla vyfocena, jak podepisuje petici proti kvótám. Vedle je tedy ještě logo hnutí Islám v České republice nechceme. Jak byste to hodnotila?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Jsem ráda, že se od toho dneska Jitka Chalánková distancovala. Vydala prohlášení, ve kterém uvádí, že jí šlo opravdu o podporu textu petice. Byla tam především proto, aby Česká republika nepřistupovala na systém kvót. Myslím, že to Jitka Chalánková prokázala v rámci své práce ve sněmovně. Za naši stranu zde pomohla vyjednat usnesení, které bylo k této problematice přijato 1. října letošního roku.

David BOREK, moderátor

Spíš mi ale řekněte. Někteří europoslanci za TOP 09 nakonec nebyli tak úplně proti kvótám.Jak to tedy je, jak to je s pozicí? Je to palčivé téma, bůh ví, pokud tam tedy mohu používat takováto religiózní slovesa, bůh ví, jak to bude za rok, ale faktem je, že teď je to velké téma. Jaký je postoj TOP 09 ke kvótám? Chalánková podepsala petici proti kvótám a dokonce i pro možnost lidového hlasování.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

TOP 09 není pro lidové hlasování, pro referendum. Je proti kvótám. To je usnesení, které jsme přijali. Naše pozice se nemění už od ledna tohoto roku, kdy jsme jako jedna z prvních stran vydali poměrně jednoznačné a racionální stanovisko k řešení uprchlické krize. To, že europoslanci hlasovali v Evropském parlamentu, bylo jejich rozhodnutí. Nehlasovali jednotně, nicméně je to jejich rozhodnutí.

David BOREK, moderátor

Na tom sněmu ale také už předtím a i potom v těch hodinách předcházejících a následujících jsem hodně často slyšel od lidí z TOP 09 slovo, které není úplně nové, tedy, že vaše strana je proevropská. Můžete mi to definovat, co to znamená?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To znamená, že jsme pro setrvání v Evropské unii oproti tomu, jak se dnes někteří snaží nastavovat téma vystoupení z Evropské unie. My tady nevidíme jinou alternativu než naše pevné ukotvení ve strukturách Evropské unie a také v NATO. Určitě se hlásíme k tomu, že jako stát ve střední Evropě musíme být součástí Unie proto, abychom si zachovali i bezpečnost v našem geopolitickém prostoru, abychom spolupracovali s ostatními státy. Pro nás neexistuje jiná alternativa. Pan Kalousek ve svém projevu včera říkal velmi trefný příměr, že kde je méně Evropy, je více Ruska. To znamená, že velmi jednoduše parafrázuji ta jeho slova. Určitě jsme pro integraci, evropskou integraci a chceme v ní hrát důležitou roli.

David BOREK, moderátor

Já vám s dovolením přečtu část programu Evropské lidové strany, jejíž součástí na evropské úrovni jste ohledně zahraniční politiky a ta citace zní takto. Je to program lidové strany: "Potřebujeme skutečnou evropskou zahraniční politiku, v níž členské státy hovoří jedním hlasem a spojují své síly. To bude znamenat, že více rozhodnutí o evropské zahraniční politice se bude přijímat hlasováním, nikoli jednomyslným souhlasem."

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

S tímto souhlasím. Je důležité, aby nezůstaly opomenuty hlasy jednotlivých států.

David BOREK, moderátor

Jenom zdůrazňuji tedy demograficky budem mít český hlas úroveň 2 %.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je dobře si uvědomit, že jsme jeden ze středně velkých států Evropské unie. Podle toho je to taky nastaveno.

David BOREK, moderátor

Je v zájmu České republiky, aby byla 2 % menšinou ve stále více federaci připomínající Evropské unii?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

V zájmu České republiky je, aby byla součástí pevného spojení. Tím je Evropská unie.

David BOREK, moderátor

Včetně toho, že se bude stále rozšiřovat, jak říká Evropská lidová strana, většinové hlasování, nikoli právo veta jednotlivých členských států?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Včetně toho, že v zájmu zachování této Unie a v zájmu toho, aby byla jednotná, jsou určité ústupky většinou i potřeba.

David BOREK, moderátor

Ještě na závěr, prosím, řekněte mi s těmi koalicemi. Vy jste se dnes v médiích vyjádřila, že s hnutím ANO určitě ne, s ČSSD možná ano?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

S ČSSD to není na pořadu dne. Tady se dnes posouvá interpretace k tomu, že bychom chtěli tvořit, řekněme, konzervativně levicovou vládu. My se v tomto směru neposouváme ani o centimetr nalevo.

David BOREK, moderátor

Tak řekněte stejně rázně jako jste řekla, že nechcete koalici s ANO, že nechcete koalici s ČSSD. Nebo to není tak rázné ne?

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je otázka, na jakých úrovních se o tom bavíme. V krajích si tu spolupráci dovedu představit.

David BOREK, moderátor

Ptám se v Poslanecké sněmovně třeba po příštích volbách.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nerada bych předbíhala. Pokud se máme bavit o tom, že máme hájit svobodnou demokratickou Českou republiku, tak je potřeba se spojovat s demokratickými stranami.

David BOREK, moderátor

Hnutí ANO není demokratickou stranou.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Hnutí ANO vůbec neprezentuje samo sebe jako demokratickou stranu. Jde i o prohlášení jejich vrcholných představitelů. Například pana Babiše, který demokracii považuje spíše za obtěžující.

David BOREK, moderátor

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. Děkujeme, že jste strávila čas s diváky Událostí, komentářů. Na shledanou.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Děkuji za pozvání, hezký večer.

zdroj: ČT24, 30. 11. 2015, Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme