Adamová: Daňoví poplatníci by měli vědět, jak jsou jejich peníze využívány

5. 6. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Pane Veselý, odpověď na návrh auditní zprávy Evropské komise by měli vypracovat úředníci dotčených ministerstev. Podle předsedy ČSSD nepodléhají vlivu samotných ministrů. Je toto stanovisko k tomu, kdo by měl tedy vypracovat odpověď, jednotné v rámci sociální demokracie? Myslíte si to tam takto všichni?

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu, místopředseda strany /ČSSD/

Je to naprosto jednotné stanovisko, nám šlo, celou dobu byla nějaká obava, že do vypracování toho stanoviska budou vstupovat ministři za ANO. Nicméně víme, ten výkon správy, samosprávy je rozdělen a v tomto případě ministři nemají zasahovat a nesmí zasahovat do vypracování toho stanoviska. Ono by to navíc bylo velmi kontraproduktivní, protože pokud by tam byla nějaká osobní rovina, tak můžeme psát, co chceme a ta Evropská komise to prostě nevezme.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

A jak máme tedy chápat slova Jana Chvojky z vaší strany, že úkolem sociální demokracie je tlačit na to, aby reakci Česka na audit zpracovaly orgány mimo vliv hnutí ANO? To jsou právě zaručení oni úředníci?

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu, místopředseda strany /ČSSD/

Přesně tak. Přesně tak. To jsou ty úředníci, který vykonávají zprávu v oblasti evropských dotací. Ty jsou úplně odvislí od řízení ministerstva jako politického orgánu a vykonávají zprávu v oblasti dotací. To znamená, že tam žádný vstup není.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Souhlasíte, paní Pekarová Adamová?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nesouhlasíme. My si myslíme, že v tomto případě by se mělo snažit i samo ministerstvo a vláda o to, aby byla zaručena naprostá nestrannost a to i tím způsobem, že by za tuto oblast dočasně vzal zodpovědnost ministr, který je za ČSSD. Někdo, kdo by měl větší motivaci, aby to skutečně bylo nestranně vypracováno. To není nic nestandardního. Samozřejmě, že vláda může pověřit některého ze svých ministrů, aby za to politickou zodpovědnost vzal a ten by pak následně ručil za to, že je skutečně nestranně vypracovaná. Úředníci jsou podřízeni ministrovi a snad nikdo nemůže být tak naivní a myslet si, že skutečně budou totálně nestranní. Ve chvíli, kdy jejich povyšování a odměny jsou vázány i na to politické rozhodnutí.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Paní Pekarová, kdyby se podezření nepotvrdila, omluvíte se premiérovi Andreji Babišovi za to, že kolem toho bylo takové, lidově řečeno, halo?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně strany /TOP 09/

Můžeme. Mile ráda tady slíbím, že se omluvíme, byť neočekávám, že finální zpráva bude výrazně jiná od té, kterou už dneska máme k dispozici a která má jasná závažná obvinění z toho, jak jsou porušována pravidla a jak je přizpůsobován systém. Když to řeknu lidově, my jsme pustili, my tedy jako TOP 09 ne, ale určité strany pustily tygra do masny, očekávaly, že se z něho najednou stane vegetarián, nepotvrdilo se to. Naopak ten tygr sežere, na co přijde a ještě je tak chytrý, že si přizpůsobuje systém, jak se na jatkách zvířátka porážejí, aby následně měl nejlepší masíčko. My rozhodně nebudeme ničemu takovému jen přihlížet. Myslíme si, že to jsou natolik závažné věci, že je nutné z nich vyvodit důsledky. My jsme dneska dali jasná usnesení na stůl, hlasovala o nich i SPD a to tak, aby to vyhovovalo Andreji Babišovi. Faktická koalice se dneska ukázala už jasně tím hlasováním, ať si tady vypráví pan Fiala (SPD), co chce. Naopak ČSSD se zachovala tak, jak řada jejích poslanců, ne úplně všichni, jak slíbili. A tady v tom případě vidíme, že ta dnešní koalice hlasovací byla ANO, SPD, komunisté.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Paní Pekarová Adamová, váš názor. Po dnešním jednání poslanecké sněmovny máte jasněji?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně strany /TOP 09/

Tady je jasno už z té samotné zprávy, která jasně ukazuje na pochybení a problémy, které tady v tom případě jsou. Já si myslím, že každý daňový poplatník, ať už je to český nebo německý, francouzský, který dává peníze do společného rozpočtu, by měl mít zájem o tom vědět, jestli ty peníze využívá ten, kdo na ně má mít nárok, nebo ten, kdo je opravdu jenom chce zneužívat. Jestli tady v tomto případě jsou dotace používány na to, k čemu mají sloužit obecně. Podporovat opravdu ty menší, střední proti těm velkým právě, aby to jejich znevýhodnění, které plyne z jejich velikosti, bylo nějakým způsobem vyrovnáno. A když tady byla zmíněná, prosazení bodu SPD. Usnesení, se kterým přišlo SPD, je to nejvágnější ze všech. My jsme pro něj samozřejmě nakonec hlasovat také museli, někteří se i zdržovali v rámci opozice, protože lepší, aby prošlo aspoň něco. Ale ta naše usnesení, která jsme předložili, byly  za opozici skutečnou, která se jako opozice i chová a ne jako na půli cesty do vlády.

Podívejte se na celý pořad Události, komentáře s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. 

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 5.6.2019

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme