Adamová: Babišovi jsou důchodci fuk. Za pár let se bude válet na Francouzské riviéře

Premiéra Andreje Babiše (ANO) nezajímají dlouhodobé důsledky jeho politiky, jelikož je sám zabezpečen a svůj důchod si užije v poklidu na Francouzské riviéře. Zatímco mladí Češi se musí obávat, zda sami vůbec nějaký důchod budou jednou mít. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to prohlásila předsedkyně TOP 09 a šéfka koalice Spolu na pražské kandidátce Markéta Pekarová Adamová.

26. 8. 2021

Poslední průzkum agentury STEM ukázal, že je hnutí ANO zpět na svých pozicích a má podporu přes 30 procent. Zatímco koalice Spolu, tvořená třemi stranami, má necelých 22 procent. Považujete to za úspěch?

Důležité je se na ty průzkumy dívat vcelku, protože bychom si mohli vzít jiný, kde takový rozdíl mezi hnutím ANO a koalicí Spolu není. Trendy jsou zřejmé – koalice Spolu posiluje. Také při srovnání průzkumů od STEM se ukazuje, že jsme šli jednoznačně nad 20 procent a jsme na těch pozicích stabilizovaní. Zároveň je tady tendence koalice Pirátů se STAN jít dolů, opět to není jediný průzkum, kde se pod dvaceti procenty pohybují. Hnutí ANO začíná posilovat, ale do voleb je ještě dlouhá doba. Velká část lidí se rozhoduje až v posledním týdnu, dokonce i v posledních dnech před volbami. Naše interní průzkumy ukazují, že teď se začne rozhodovat o tom, kdo má skutečně šanci porazit hnutí ANO. Je tady zhruba 50 procent voličů, kteří nechtějí, aby ANO ve vládě pokračovalo. Je tady sice ještě mnoho extrémistických a menších stran, se kterými nesoupeříme, ale vidím obrovský potenciál pro koalici Spolu.

Andrej Babiš dělá vše proto, aby se zapomnělo na 30 tisíc obětí covidu, že jsme se ještě před pár měsíci báli, aby nám nezkolabovalo zdravotnictví. Vzpomeňme, že jsme nemohli z okresu do okresu  či na chaos v opatřeních. Důvěra lidí, že je stát schopen epidemii řídit, klesla úplně na nulu. Tohle všechno bychom mu měli sečíst u voleb včetně toho, že nás brutálně zadlužil. Nevím z čeho to děti budou splácet. Babiš necítí odpovědnost za budoucnost, sám se bude v důchodu válet na Francouzské riviéře. U voleb si musíme vzpomenout, že je to člověk, který nás žene k bankrotu a zároveň ohrozil ty nejzranitelnější. Vždyť jsme jednou z nejvíce postižených zemí co do počtu obětí na světě. To je strašná vizitka vládnutí hnutí ANO. Je načase to ukončit.

Andrej Babiš aktuálně útočí především na Piráty, což jim viditelně oslabuje preference. Nebojíte se, že se jeho pozornost podobným způsobem obrátí také na koalici Spolu? Jste na podobné útoky připraveni?

Hnutí ANO tímhle ukazuje, že nemá co pozitivního nabídnout. Svojí neschopnost a neúspěchy umí zakrýt jedině tím, že si vybere nějaký terč, na něj namíří velmi silné hnojomety a jede tuhle kampaň. Samozřejmě se chystám na to, že přijdou ještě nějaké horší útoky. Chci poprosit občany, aby se nenechali ničím takovým, jako jsou lži a manipulace, vůbec ovlivnit. Říkejme si fakta, která hovoří v neprospěch této vládní koalice. Hovoří o tom, že se pan Babiš za dobu působení v politice velmi jasně obohatil, jeho Agrofert prosperuje víc a víc. Jediný důvod, proč chce být v politice, je, aby neskončil ve vězení, aby se jemu samotnému dařilo dobře, ale na nás občany se dívá spatra. Myslím si, že bychom se proto neměli vůbec bavit, co jeho tým vytáhne za lež. Mě rodiče učili, že lhát se nemá a kdo lže, ten krade.

Prezident Miloš Zeman již několikrát deklaroval, že jmenuje Andreje Babiše premiérem v podstatě, ať se stane, co se stane. Máte vymyšlenou nějakou strategii, jak tomu po volbách čelit, pokud budete mít ve Sněmovně „stojedničku“?

Tato taktika Miloše Zemana je jenom snahou znejistit voliče, kteří už mají dost vlády Andreje Babiše. My mu ale neuděláme takovou radost, abychom se znejistit nechali. Miloš Zeman a Andrej Babiš jedno a to samé jsou. Oni spolupracují celou dobu, jeden bez druhého jsou slabí, vzájemně se potřebují a vědí to. V těchto volbách je důležité, kdo bude tím vítězem, aby byla větší šance přimět Miloše Zemana k neohýbání zvyklostí, které tady jsou, v čemž je mistrný. Míří na něj žaloba, kterou senátoři schválili a my byli jednou z těch stran, která ji podporovala, takže bychom mohli stejně zareagovat i následně, ale pevně věřím, že k tomu nebude muset dojít. Miloš Zeman tak trochu straší, ale když uvidí, že vládu nebude schopný sestavit nikdo jiný než dnes opoziční koalice, tak nebude tak cynický, aby tuto zemi uvrhl v tak hlubokou politickou krizi. Čeká nás předsednictví EU, které už jednou skončilo hodně nevalně. Další mezinárodní ostudu bychom si neměli dovolit – být v té době bez vlády nebo v soupeření prezidenta Zemana s politickou scénou.

Jak vidíte budoucnost TOP 09? Myslíte, že volební koalice budete muset skládat i do budoucna, nebo se znovu osamostatníte? Přeci jen vymizely do ústraní některé osobnosti strany.

Určitě se na to zaměřuji. Nejsem předsedkyní, která by žila pouze v horizontu jedněch voleb. Dívám se naopak hodně do budoucna. Myslím si, že strana má své místo na politickém kolbišti. Průzkumy ukazují, že se stabilizujeme, i když odchází velmi výrazné osobnosti do ústraní. Námi to ale příliš neotřáslo, některé průzkumy nám dávají i 7,5 procent. Spojení je teď klíčové, abychom byli schopní změnit vládnutí v této zemi, abychom do politiky vrátili slušnost, věcnost a obsah, což dnes chybí. Bude to těžké volební období, nečeká nás vůbec nic lehkého právě kvůli dluhům, které tady jsou nasekané. Jsem přesvědčená, že také v následujících volbách bychom měli spolupracovat. V senátních a krajských volbách v minulém roce se to ukázalo jako dobrá cesta.

Je už takovým evergreenem v posledních letech, že se před každými volbami objeví téma migrace, čemuž nahrávají i aktuální afghánské události. Vy jste nedávno v rozhovoru pro Novinky uvedla, že byste některé ověřené lidi přijímala. Nehrozí nárůst terorismu? Máme skutečně takové nástroje, abychom dokázali všechny žadatele spolehlivě prověřit?

Je to velmi vrstevnaté téma. Zaprvé dodržování zákonů, které tady máme v oblasti azylových řízení, to je základ. Máme jasná pravidla, chceme po žadatelích, aby ta pravidla plnili a pokud je nesplní, tak je vracíme zpátky. Co se týče současné afghánské krize, tak ti lidé, kterým pomáháme, tak pomáhali našim vojákům, kryli jim záda, jsou to lidé na stejné straně barikády. Oni sami bojují proti islámskému terorismu, proti Talibánu. Oni sami jsou teď ohroženi na životech, protože jim hodnoty radikálního islámu nejsou vlastní, ale naopak. Jsem ráda, že se přes to otálení nakonec česká vláda chytla za hlavu a řekla, že pomůžeme. Armáda to velmi rychle zorganizovala a já jsem za to armádě velmi vděčná. Jinak bychom do budoucna působili jako velmi nespolehlivý partner.

Z druhého úhlu pohledu se pojďme podívat, kdo tady kdy spáchal nějaké teroristické činy. Letos na jaře vyšlo najevo, že státního terorismu se ve Vrběticích dopustili Rusové. Další fakt je, že odsouzeným teroristou v České republice byl pan Balda, který byl příznivcem SPD, která tyto nálady pravidelně rozdmýchává. Největší bojovník proti migraci je sám potomek migranta. Jsem přesvědčena o tom, že ta rozumná společná pozice EU – ochrana vnějších hranic, vracení těch, kteří nemají nárok do země svého původu. Kvóty od samého počátku odmítáme.

V minulosti jste několikrát řekla, že byste se nebála funkce ministryně práce a sociálních věcí. Dlouhodobě palčivým problémem zůstávají důchody. Mě osobně táhne na 30, jak tedy bude vypadat můj důchod? Dočkám se nějakého od státu, nebo bych si měl začít co nejrychleji spořit?

Jsme podobná generace, takže já našim vrstevníkům doporučuji neotálet a v době, kdy máte zaměstnání, si začít na své stáří odkládat. Na druhou stranu nebudeme tuhle generaci strašit tím, že už nebude na důchody, protože to by platilo jenom v případě, že bychom se chovali jako současná vláda a vykašlali se na důchodovou reformu. Dělala všechno proto, aby si získala přízeň voličů v seniorském věku a přidávala jim. Ale zároveň to pořád není tak, že by senioři měli důchody v poměru ke mzdám na takové úrovni, jako třeba za Nečasovy vlády. To už se jí nehodí do krámu, aby tyto fakta řekla. Na generaci pracujících lidí se úplně vykašlala. Proto jedna z těch klíčových věcí, které se musí udělat hned po volbách, je důchodová reforma.

Klíčem k ní je, abychom část zodpovědnosti předali na lidi. Je fér jim to říct a neslibovat nesplnitelné. Dalším cílem je zaručit minimální stanovený důchod, který se bude pohybovat zhruba na třetině minimální mzdy, což je důstojná částka. Aby měl každý motivaci, tak zásluhovost zůstane zachována a naopak oproti současnosti posilována. Babiš s Maláčovou ji spíše oslabovali a preferovali více rovnostářské pojetí. Za nás je to pojetí takové, že by se měl každý trochu posnažit, zvýšit si kvalifikaci, snažit se mít dobrou práci a také díky tomu bude mít dobrý důchod. Bude také možné přispívat svým vlastním rodičům z vlastních odvodů. Je to adresné a může to být i další motivace pro rodiče mít děti. Populace v České republice stárne. Ekonomové určili, že ten problém začne v roce 2030 a to už je za chvíli. Pokud bychom neměli odvahu tu reformu přijmout, tak se skutečně ocitneme v situaci, kdy budeme muset mladým lidem říct – nebudeme mít na vaše důchody.

Dokážete přijít s udržitelnou reformou? Aby ji případně další vláda okamžitě nezrušila, jak už se tomu v minulosti stalo?

To je klíč, abychom našli shodu napříč spektrem. Jsem přesvědčená, že bychom měli dát stranou všechny možné půtky a osobní nevraživosti a říct si – teď děláme něco, co musí vydržet dvacet, třicet let. To je stabilní systém, který funguje. Udělali to tak již například ve Švédsku v 90. letech. Na české politice opravdu nesnáším ten „odezdikezdismus“, který dělá zejména levice. Můžeme vzpomenout například na poplatky u lékaře nebo církevní restituce. Hraje o laciné body, kdy nenabízí, že něco udělá, ale jenom, že něco zruší. Všichni víme, že něco postavit a vybudovat je složitější, než něco zbourat.

Významným sociálním tématem je například skloubení kariéry a rodiny, především pak u žen, které chtějí mít děti. Pro mnoho žen musí být stresující se po několikaleté pracovní pauze vrátit zpátky. Jakým způsobem byste usnadnila matkám nástup do práce?

Klíčová je podpora částečných úvazků, která je v České republice zanedbaná. Již v tomhle volebním období jsem předkládala novelu zákona, která by zjednodušila zaměstnávání lidí na částečné úvazky tím, že by snížila odvody, které jsou prostě příliš vysoké, takže to nemotivuje zaměstnavatele takové úvazky vůbec zřizovat, jsou pro ně drahé a my chceme, aby byly levnější a přístupné. V tomhle můžeme velmi výrazně ulevit ženám, ale také tatínkům, že budou moci lépe skloubit práci a péči o dítě. Dáme jim ten čas a možnost se rozhodnout. Takový přístup by měl mít především stát, který je významným zaměstnavatelem a měl by jít příkladem. Dalším tématem jsou služby péče o děti. Ve Sněmovně jsme teď zažili velmi bouřlivou debatu o rušení dětských skupin. Maláčová měla bombastický plán, že znovu obnoví jesle a bude komplikovat systém. Naštěstí se nám ji podařilo zkrotit. Chceme naopak dětské skupiny a jejich nabídku v regionech rozšiřovat. Také chceme více míst v kvalitních mateřských školách. Dalším tématem je daňové zatížení vracejících se do práce. Ženy zůstávají neúměrně dlouho doma a jejich uplatnění na pracovním trhu je tak nižší, takže i jejich ohodnocení je nižší a rozdíly mezi muži a ženami v platech jsou u nás jedny z nejvyšších v Evropě.

Na podzim hrozí další vlna covidu, kterou bude muset příští vláda akutně řešit. Máte představu, jakým směrem byste v koalici Spolu šli? Spíše cestou plošných opatření, nebo třeba naopak britskou cestou?

Zaprvé, už nikdy nesmíme dopustit, že děti nepůjdou do škol. Také v Evropě vidíme, že se to dá zvládat i přesto, že děti budou stále se svými spolužáky a učiteli. Máme anticovid tým, který funguje už více než půl roku a dává na stůl jasná doporučení vládě, jedná s ministry. V případě návratu dětí do škol je pro nás důležitý požadavek netestovat děti nekvalitními antigenními testy. Pokud budeme mít díky PCR testům jistotu, že jsou někde ohniska nákazy, pak je máme řešit. Tím, že budeme „buzerovat“ děti neustálým testováním a nošením roušek, když budeme vědět, že tam riziko není, tak tam cesta skutečně není. Za nás je cesta řešit skutečně vždy to lokální ohnisko, ale ne plošně, jak tomu bylo doposud. Pak je tady zbytek populace, který se může očkovat a pořád nejsme proočkováni dostatečně. Sama jsem velkou propagátorkou očkování, ale samozřejmě dobrovolného. Klíč je motivovat především lidi v rizikových skupinách, kteří ještě očkováni nejsou. Tam je problém, že ti lidé často důvěřují svému praktikovi a ten není dostatečně ohodnocen a motivován, aby je k tomu očkování přivedl. Systém očkování přes praktiky vláda absolutně nezvládla.

Kde vidíte Česko za čtyři roky, pokud budete vládnout?

Pevně věřím, že za čtyři roky stabilizujeme veřejné finance a nebudeme mířit k tomu bankrotu jako teď. Zatáhneme za dluhovou brzdu a naopak uvidíme pozitivní budoucnost, kdy nebudeme jenom tisknout peníze a žít na dluh. Ekonomika bude dobře růst, lidé budou mít možnost pracovat na kvalifikovaných pozicích a nebudeme jenom tou subdodavatelskou zemí, ale zemí, která bude přinášet přidanou hodnotu. Kvůli tomu musíme investovat do našich škol, výzkumu a vzdělání. Také vidím Českou republiku jako o něco zelenější zemi, kdy se budeme dobře starat o životní prostředí. Nikdo nechceme, aby se ve městech nedalo dýchat, aby nám hynuly lesy, aby půda byla plundrována. Proto chceme více zelených střech. Máme celou řadu skladových hal, jejiž střechy se dají využít pro zelenou střechu či pro fotovoltaiku. Chceme v tomhle motivovat občany a představit jim takovou budoucnost, aby se nemuseli bát, protože je často strašeno, že pokud například začneme omezovat uhlí, tak spousta lidí přijde o práci, ale ona je to i velká příležitost chovat se zodpovědněji, udržitelněji a moderně. Lidé můžou mít čistší práci, bude se jim lépe žít, budou zdravější. Tyhle věci můžeme za ty čtyři roky nakopnout, dát Česko dohromady a vyřešit klíčové problémy, o kterých jsme již mluvili.

Zdroj: CNN Prima News, Vojtěch Šeliga, 24.8.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme